WEN neemt zonneweide in eigen beheer

Wijnjewoude Wijnjewoude Energieneutraal (WEN) gaat het zonnepark (1,5 hectare) aan de Tolleane in eigen beheer ontwikkelen. Ze krijgt hierin begeleiding van Siebert van der Veen, een ervaren aannemer die zonneweides in opdracht van coƶperaties, gemeenten en bedrijven realiseert. WEN werkt nu de details over de samenwerking verder uit, maar uitgangspunten zijn dat WEN het volledige eigendom van het park houdt en ook het volledige rendement incasseert. Bij de uitwerking van het plan wil WEN extra aandacht geven aan biodiversiteit.

Vanwege de benodigde expertise was WEN al langer op zoek naar een professionele partij voor de realisatie van het zonneveld. Er is lang onderhandeld met een sterke partij met als insteek om de verantwoordelijkheid en winst te delen. Het lukte volgens WEN echter niet om evenwichtige afspraken te maken, onder andere omdat de potentiĆ«le partner 51 procent van de aandelen bleef claimen. 

De kleinschalige zonneweide is volgens WEN nodig om Wijnjewoude energieneutraal te kunnen maken. Het totale voor zonne-energie-opwek geschikte dakoppervlak in het dorp is namelijk niet voldoende om in de elektriciteitsbehoefte van het dorp te voorzien. Wil WEN de toegekende SDE-subsidie behouden, dan moet het zonneveld voor 1 september dit jaar klaar zijn. Onvoorziene omstandigheden daargelaten, verwacht WEN nog steeds dat dit gaat lukken.