INGEZONDEN

Mestvergisting, nu de andere kant ….

'Mestvergisting, of is er meer' kopte Ronnie Stoker in een ingezonden brief in de Sa! van 5 januari. Hij ziet niets in mestvergisting en wil heel Wijnjewoude voorzien van warmtepompen: wat geld en zonnepanelen en hij heeft Wijnjewoude aardgasvrij! Jammer, hij belicht maar één kant van het verhaal. Zijn oplossing is geen oplossing. Het probleem zit in de benodigde duurzame elektriciteit voor de warmtepompen. En zeker 's winters is die er niet, nog lang niet. Zonnepanelen leveren vooral elektriciteit in de zomer, terwijl die elektriciteit juist 's winters hard nodig is. Helaas stelt opslag van elektriciteit nog nauwelijks iets voor, een accu is zo leeg. Opslag van elektriciteit is nog steeds HET probleem. 

Monomestvergisting in Wijnjewoude is onderdeel van de proeftuin aardgasvrije wijken. Mestvergisting heeft een groot milieuvoordeel: er komt veel minder van het sterke broeikasgas methaan in het milieu. Het geproduceerde groen gas kun je opslaan, net als met aardgas gebeurt. De zomerproductie gebruik je  's winters, wanneer de vraag het hoogst is.

Bij de oplossing van Stoker produceert Wijnjewoude veel minder CO2, maar moeten elders de kolen- en gascentrales extra hard draaien om al die elektriciteit te produceren. Daar schiet het milieu dus niets mee op. In het proefproject in Wijnjewoude kunnen we uitproberen wat goed is voor mens en milieu. Dan moeten we wel beide kanten van het verhaal kennen, fake nieuws en halve waarheden zijn er al genoeg.

Jan van Dalen
Raadslid Opsterlands Belang