Opsterland en corporaties beschermen huurders

Beetsterzwaag De gemeente Opsterland, de Bewonersraad en de corporaties Elkien en WoonFriesland (samen 2.784 woningen) spannen zich dit jaar extra in voor een gezond bestand aan betaalbare huurwoningen. De partijen zien bescherming van huurders en verbetering van de bestaande woningvoorraad als een gezamenlijk belang. 

Volgens wethouder Anko Postma spreken de corporaties en de huurdersvereniging al over een ‘Opsterlands model', dat in hun ogen navolging verdient in andere gemeenten. "Door landelijke ontwikkelingen is de beschikbaarheid van een woning voor mensen met een smalle beurs in gevaar. Wij willen ervoor blijven zorgen dat er voor alle inwoners, ongeacht leeftijd, inkomen of afkomst, een huis is. Iedereen telt mee.” Uitgangspunt is dat inwoners met een inkomen tot 40.024 euro in de huursector over een betaalbaar huis moeten kunnen beschikken. Het overgrote deel van het bestand Opsterlandse huurwoningen is bestemd voor sociale huur en heeft een huurprijs onder de 633,25 euro per maand. Beide corporaties verwachten de komende jaren de huren alleen te verhogen met de inflatiecijfers. Wanneer huurders betalingsachterstanden oplopen en schulden opbouwen, worden ze actief en op maat ondersteund door gemeentelijke budgetcoaches en schuldhulpverlening. 

Elkien en WoonFriesland investeren dit jaar ruim 6,5 miljoen euro in hun Opsterlandse woningbezit. Het gaat om woningverbetering, waaronder aandacht voor energieverbruik, en groot onderhoud. Daarnaast investeren de corporaties elk circa 80.000 euro in leefbaarheidsprojecten.