Tiny Wierda en Steffen van der Werf.
Tiny Wierda en Steffen van der Werf.

Emotioneel weerzien met oude Steyr (+video)

TV

Tiny Wierda en dochter Hannie zitten uit het zicht, op een bankje aan de Kerkewal in Gorredijk. Even verderop zit Steffen van der Werf voor zijn huis, gezellig kletsend met verjaardagsvisite. Hij is vandaag (donderdag), 97 jaar geworden en er staat hem een grote verrassing te wachten. “Steffie, ja…”, mijmert Tiny. “Hy kaam as sjaffeur in soad by ús.”

“Moat je dêr ris sjen, wat komt der oan?”, roept een buurtgenoot. Ronkend komt de Steyr vrachtwagen uit 1962 aanrijden over de Kerkewal. Steffen kijkt op, een blik van herkenning. En dan pinkt hij geëmotioneerd een traantje weg. “Dit is tefolle fan it goeie”, brengt hij uit. “Dit is de moaiste dei fan myn libben, ik ha tweintich jier op dat ding riden.”

Tekst gaat verder onder de video


Halverwege de jaren zestig kocht hij de Steyr van Jaap Wierda van garage Wierda in Joure. “Steffie kaam mei dizze frachtauto altyd by ús foar ûnderhâld. Grutte ferhalen hie hy dan”, herinneringen komen boven bij Tiny Wierda. Haar man is er niet meer, zoon René staat nu aan het roer. Hij kocht de Steyr terug toen die een maand geleden te koop kwam. De vrachtwagen maakte vele omzwervingen, de laatste eigenaar uit Noord Holland renoveerde hem en bouwde in de laadbak een door authentiek zeildoek verhulde camper. “Mar dat sizze we mar net tsjin Steffen”, lacht René die vandaag chauffeur van dienst is.

“Jo moat straks wol even yn de frachtwein”, zegt Tiny tegen Steffen nadat ze kort bijgepraat hebben over vroeger. Steffen twijfelt of dat zal lukken maar klimt vervolgens toch met wat hulp in de cabine. Aan de bijrijderskant. “Oan dy kant ha jo noch noait sitten”, grapt een buurtgenoot. Een ander: “Je moet zo nog twintig pakjes wegbrengen naar Urk.” René Wierda kijkt het welwillend aan. “Ik denk dat dit onze oudste nog levende klant is.”

Eenmaal in de cabine, waar Tiny naast hem schuift, haalt Steffen nog een leuke herinnering op. “Ik ha dizze wein kocht fan Jaap. Dy hie der twa stean, de Steyr en in oare. Jaap sei doe: ast de Steyr keapest, hast in auto foar it libben. No, sei ik doe, dan moat ik mar net te âld wurde.” En dan is het gas, een rondje door Gorredijk.

Het bijzondere weerzien was een plannetje van Gordykster Kees Woudstra, die als gepensioneerde vaak klussen doet voor garage Wierda. Steffen had trouwens al gehoord dat de Steyr terug was in Joure en was van plan eens op bezoek te gaan.

Meer SA!

Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 57 minuten geleden
Afbeelding
‘t Ambyld up-to-date na jaar verbouwing Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Zege UDIROS ondanks matig spel Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Durk de Haan zijn 25e ‘georganiseerde wanhoop’ Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Kijk terug: schrijvers in de bieb Cultuur gisteren
Afbeelding
Weekendtip: Dries Bongaerts speelt in schaapskooi Cultuur gisteren
Afbeelding
LDODK nog volop in race voor play-offs veldtitel Sport 20 mei, 17:30
Afbeelding
Weekendtip: Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s Cultuur 20 mei, 12:37