Tiny Wierda en Steffen van der Werf.
Tiny Wierda en Steffen van der Werf.

Emotioneel weerzien met oude Steyr (+video)

TV

Tiny Wierda en dochter Hannie zitten uit het zicht, op een bankje aan de Kerkewal in Gorredijk. Even verderop zit Steffen van der Werf voor zijn huis, gezellig kletsend met verjaardagsvisite. Hij is vandaag (donderdag), 97 jaar geworden en er staat hem een grote verrassing te wachten. “Steffie, ja…”, mijmert Tiny. “Hy kaam as sjaffeur in soad by ús.”

“Moat je dêr ris sjen, wat komt der oan?”, roept een buurtgenoot. Ronkend komt de Steyr vrachtwagen uit 1962 aanrijden over de Kerkewal. Steffen kijkt op, een blik van herkenning. En dan pinkt hij geëmotioneerd een traantje weg. “Dit is tefolle fan it goeie”, brengt hij uit. “Dit is de moaiste dei fan myn libben, ik ha tweintich jier op dat ding riden.”

Tekst gaat verder onder de video


Halverwege de jaren zestig kocht hij de Steyr van Jaap Wierda van garage Wierda in Joure. “Steffie kaam mei dizze frachtauto altyd by ús foar ûnderhâld. Grutte ferhalen hie hy dan”, herinneringen komen boven bij Tiny Wierda. Haar man is er niet meer, zoon René staat nu aan het roer. Hij kocht de Steyr terug toen die een maand geleden te koop kwam. De vrachtwagen maakte vele omzwervingen, de laatste eigenaar uit Noord Holland renoveerde hem en bouwde in de laadbak een door authentiek zeildoek verhulde camper. “Mar dat sizze we mar net tsjin Steffen”, lacht René die vandaag chauffeur van dienst is.

“Jo moat straks wol even yn de frachtwein”, zegt Tiny tegen Steffen nadat ze kort bijgepraat hebben over vroeger. Steffen twijfelt of dat zal lukken maar klimt vervolgens toch met wat hulp in de cabine. Aan de bijrijderskant. “Oan dy kant ha jo noch noait sitten”, grapt een buurtgenoot. Een ander: “Je moet zo nog twintig pakjes wegbrengen naar Urk.” René Wierda kijkt het welwillend aan. “Ik denk dat dit onze oudste nog levende klant is.”

Eenmaal in de cabine, waar Tiny naast hem schuift, haalt Steffen nog een leuke herinnering op. “Ik ha dizze wein kocht fan Jaap. Dy hie der twa stean, de Steyr en in oare. Jaap sei doe: ast de Steyr keapest, hast in auto foar it libben. No, sei ik doe, dan moat ik mar net te âld wurde.” En dan is het gas, een rondje door Gorredijk.

Het bijzondere weerzien was een plannetje van Gordykster Kees Woudstra, die als gepensioneerde vaak klussen doet voor garage Wierda. Steffen had trouwens al gehoord dat de Steyr terug was in Joure en was van plan eens op bezoek te gaan.

Meer SA!

Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 8 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 13 uur geleden
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 15 uur geleden
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 18 uur geleden
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
RWF wil zware nacompetitie ontlopen Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Nieuw seizoen doortrappen van start Sport 18 uur geleden
De vijfendertig kilometer lange mountainbikeroute wordt onderhouden door vrijwilligers.
Mtb-routes worden elk jaar stukje beter Sport 27 mrt, 14:27