Afbeelding
Foto: Willy Wilpstra

Kijk: Warner Koiter over Dodo Festival bij TiPiSa!

TiPiSa!

BAKKEVEEN Over ruim twee weken beginnen vrijwilligers met de opbouw van het terrein voor het Dodo Festival. “It kriebelt al hielendal, mar der moat ek noch in soad gebeure”, vertelt voorzitter Warner Koiter. “Mar wy binne bliid dat wy wer los kinne. Dit jier mar leafst trije dagen. Warner schoof zaterdag aan tafel bij TiPiSa!: 


Het laatste weekend van de bouwvak, dat staat in vakantiedorp Bakkeveen al meer dan tien jaar synoniem aan het Dodo Festival. Een weekend dat bewust is gekozen. Voorzitter Warner Koiter: “In soad minsken ha de fekânsje der dan sawat opsitten. Wat is der dan moaier om mei elkoar ôf te sluten mei sa’n grut feest.” 

Bovendien is het vanuit het dorp ook een geste naar al die toeristen die hun vakantie doorbrengen in Bakkeveen. “At der safolle minsken nei it doarp komme, moatte je ek wat foar harren organisearje.” 

Midden in dorp

Het feest is in de loop der jaren gegroeid van eendaags festival tot dit jaar voor het eerst drie dagen. Ook dat is weer een bewuste keuze. Het heeft alles te maken met de fraaie locatie van het feest in hartje Bakkeveen. Volgens Warner is dat een cadeautje. “Mar wol midden yn it doarp. Je moatte wol rekken mei hâlde mei de ynwenners. Dêrom wolle wy it feest wat spriede. Mei per dei seker net mear as tsientûzen minsken.” 

Maar voor het zover is moet er nog veel werk worden gezet. Door en voor het dorp, vertelt Warner. De jeugd wordt intensief bij de opbouw van het terrein betrokken. “Somtiden witte se oan it begjin noch net dat der meardere soarten skroeven binne. Nei in pear dagen witte se krekt welk bitsje se brûke moatte. Dat is moai om te sjen.” 


Foto: Willy Wilpstra

Het past ook in het beleid van de Dodo-organisatie om steeds weer nieuwe vrijwilligers op te leiden. Het festival heeft ook te maken met de naweeën van de coronajaren. Het vliegwiel hapert, vertelt Warner. “De jeugd dy’t yn 2019 holpen hat, is no mei oare dingen dwaande. En de jongere jeugd hat it noch net earder meimakke. Mar we komme der wol.” 

De vrijwilligers werken bovendien niet voor niets. De organisatie betaalt vijf euro per uur, uit te betalen aan een vereniging naar keuze. “Sa hâlde je draachflak yn it doarp.” Om het festival toegankelijk te maken voor iedereen, heeft de organisatie vijftig pakketten beschikbaar gesteld aan gezinnen die klant zijn bij de Voedselbank. “Ek dizze minsken fertsjinje in feestje.” 

Met drie dagen feest kun je ook drie heel verschillende avonden organiseren. Op donderdag tributebands rond Queen, ABBA, Billy Joel en Bob Marley. De vrijdag is traditioneel de Hollandse dag met onder andere Jannes en Django Wagner met overdag allerlei activiteiten voor alle leeftijden. De afsluitende zaterdagavond telt namen van bij de jeugd populaire bands als Vangrail, Pater Moeskroen, Daredevils en de Outsiders.

dodofestival.nl

Warner Koiter.

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 15 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 15 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 15 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 24 apr, 12:29
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 24 apr, 11:27
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 24 apr, 11:26