Budget BHS Gorredijk.
Budget BHS Gorredijk. Budget BHS Gorredijk. Marjo Huisman.

Budgetcoaches bieden perspectief bij financiële problemen

Thema Week van het geld
Het statement van de Opsterlandse budgetcoaches Marjo Huisman en Margreet Moorlag is duidelijk. “In principe kunnen wij iedereen helpen en perspectief bieden. Heb je financiële problemen, meld je dan. Hoe eerder hoe beter.” Door vroeg in te grijpen is vaak erger te voorkomen.
Van kwijtschelding van gemeentelijke belasting tot drastische gevallen waarin de verkoop van de eigen woning onvermijdelijk is. Marjo Huisman en Margreet Moorlag komen in hun praktijk als budgetcoach hele gevarieerde situaties tegen. Het liefst helpen ze zelf bij het oplossen van de financiële problemen, maar dat lukt niet altijd. Marjo: “We verzorgen in ieder geval het voortraject en staan graag dicht bij de mensen, dan krijg je ook een goed beeld van het probleem. Is de situatie heel problematisch, dan schakelen we specialisten in om ons te ondersteunen.” Marjo en Margreet maken deel uit van het Gebiedsteam van de gemeente Opsterland. “We kijken generalistisch, maar werken specialistisch. Zo werkt het hele Gebiedsteam. Die brede kijk is nodig om het achterliggende probleem beter in kaart te kunnen brengen.”

Zorgen

De budgetcoaches begeleiden enkele tientallen gezinnen of inwoners intensief. Margreet denkt dat dit aantal de komende jaren niet afneemt. “Voor de uitwerking van enkele landelijke politieke keuzes houden wij ons hart vast. De stijgende energiekosten leveren bijvoorbeeld bij mensen nu al veel stress op.” Ook de ziektekosten zijn een belangrijk aandachtspunt. Bij mensen die de ziektekostenverzekering niet kunnen betalen, laat de zorgverzekeraar de aanvullende verzekeringen vaak vallen en krijgen ze ook nog eens te maken met boetes. “Dan lever je dus daadwerkelijk in op zorg. Die stapeling van boetes proberen we zoveel mogelijk te voorkomen. Dat kan als mensen ons op tijd inschakelen. Wij kunnen eenvoudiger deuren openen.”
Ingewikkelde stelsels maken het burgers ook niet eenvoudig. Een klein foutje, zoals het niet tijdig doorgeven van gewijzigde omstandigheden, kan tot grote gevolgen leiden. Marjo: “In onze systemen gaan we uit van eigen verantwoordelijkheid, maar dat kan niet iedereen aan. We moeten duidelijk verschil blijven maken tussen niet willen of niet kunnen betalen.”

Vroeg melden

Iedereen die gebruik wil maken van de ondersteuning van de budgetcoaches, kan zich zelf bij het Gebiedsteam melden. Namen komen ook binnen via andere partijen, zoals energie- en waterleveranciers. Zij zijn wettelijk verplicht de namen van klanten met betalingsproblemen door te geven. Woningcorporaties hebben die plicht niet. Magreet: “Maar we werken wel intensief met Elkien samen in het vroeg signaleren van huurachterstanden. Dat werpt haar vruchten af.”
De budgetcoaches spreken het liefst bij mensen thuis af, dat helpt bij het krijgen van een goed beeld van de omstandigheden van de betrokkene. “Wij richten ons enerzijds op het maximaliseren van de inkomsten. Wij kunnen niets aan de hoogte van een uitkering of inkomen veranderen, maar kunnen mensen wel wijzen op kwijtscheldingsregelingen of toeslagen. Daar is soms best nog wel veel te halen.” Ze kennen gevallen waarin dit maandelijks tot 300 euro kan schelen en dat is op een minimuminkomen veel geld. De bestaande regelingen zijn bij lang niet iedereen bekend, merken Marjo en Margreet keer op keer. Soms zijn mensen ook bang om voor een toeslag bij de Belastingdienst aan te kloppen. “Bijvoorbeeld omdat ze in het verleden een belastingschuld hebben gehad.”

Pittige spiegel

Tweede stap in de gesprekken is het minimaliseren van de uitgaven. Dat kan volgens Marjo best een pittige spiegel zijn. “Mensen kiezen zelf waar ze hun geld aan uitgeven, maar wij proberen wel inzichtelijk te maken wat bijvoorbeeld een auto, roken of een huisdier kost. Soms is dat confronterend, maar de praktijk leert dat het wel werkt.”
De doelgroepen waar de budgetcoaches mee te maken krijgen zijn heel verschillend. Marjo en Margreet noemen drie specifieke groepen met eigen problemen. Allereerst zijn dat jongeren die jeugdhulpverlening ontvangen. “Dat stopt bij 18 jaar, maar sommige toeslagen gelden pas vanaf latere leeftijd. De wet gaat uit van een onderhoudsplicht van de ouders. Maar die zijn er niet altijd of daar niet toe in staat. Deze groep jongeren tussen 18 en 21 jaar is een risicogroep.”
Marjo noemt ook de ouderen een groep waar de budgetcoaches aandacht voor vragen. Ouderen blijven langer zelfstandig wonen. “Er wordt rond hen allerlei hulp georganiseerd, maar ze zijn niet altijd in staat hun eigen belangen te behartigen. En daar gaat de wet wel van uit. Bij bijvoorbeeld licht-dementerenden is dat al lastig.”
Een derde aandachtgroep zijn de zzp’ers. “Gouden handjes gaan nogal eens samen met een gebrekkige administratie. Samen met het ontbreken van structurele inkomsten kan dat tot problemen leiden. Het is een groep die niet gemakkelijk hulp inschakelt.”
Maar hoe groot de problemen ook zijn, er is altijd zicht op een oplossing, schetst Marjo. “De wettelijke schuldsanering zorgt ervoor dat je na drie jaar van alles af bent. Dat zijn geen makkelijke jaren, maar daarna vervallen wel alle schulden. Er is dus altijd zicht op perspectief.”

Gebiedsteam Opsterland

De budgetcoaches van de gemeente Opsterland zijn bereikbaar via het Gebiedsteam op 0512–386 222 (maandag t/m vrijdag 9.00-12.30 uur) en gebiedsteam@opsterland.nl.

Meer SA!

De Driving Range van Golfclub Lauswolt in Beetsterzwaag.
Weekendtip: open dag bij Golfclub Lauswolt Sport 16 minuten geleden
Goudsmid Pepi Hoitinga.
Pepi: trouwringen met ieder een eigen touch Ondernemen 33 minuten geleden
Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 15 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 21 uur geleden
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 22 uur geleden
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 28 mrt, 07:41
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
RWF wil zware nacompetitie ontlopen Sport 28 mrt, 07:39