Autobedrijf Krist.
Autobedrijf Krist. GORREDIJK 3-11-2021 Autobedrijf Krist.

Jeen speurt naar mooie jonge tweedehandsjes

Thema Auto
Al vanaf 1936 zit mobiliteit in de familie. Jeen Krist zet die traditie nu al tien jaar voort met Autobedrijf Krist; eerst aan De Klok, sinds vier jaar aan de Tolbaas in Gorredijk. Hij heeft zich gespecialiseerd in kleinere occasions.
Jeen Krist richt zich op in- en verkoop van jonge tweedehands benzineauto’s. Ging je vroeger in je nabije omgeving ‘op de strún’ naar een auto, tegenwoordig verloopt de handel volledig via het internet. Via zijn account op Marktplaats verkoopt Krist auto’s door het hele land. Zelf koopt hij gebruikte auto’s liefst van particulieren, maar ook via automakelaar AutoDealerXL die als tussenpersoon voor particuliere verkopers fungeert.
Tweedehands auto’s zijn momenteel schaars. “It is in hiele speurtocht om oan goeie auto’s te kommen.” Want elke autodealer wil wel een mooi benzineautootje hebben staan voor een kleine prijs. Bij Autobedrijf Krist staan meestal zo’n 25 auto’s op voorraad; vaak in uitzonderlijk goede staat verkerende jonge occasions van bekende Europese en Aziatische merken. De prijzen variëren van 1.500 tot 10.000 euro met soms een enkele uitschieter naar boven.
Jeen Krist koopt ze met zorg in. “Soms fan famylje fan in overleden persoan. Mar ek fan bygelyks in âld froutsje.” ‘Van een oud vrouwtje’ is een vaak gebezigd verkooppraatje, maar het bestaat volgens Krist echt nog. “Ik ha hjir in moai foarbyld stean, in jonge auto mei mar 3.000 kilometer op de teller. Fan in âlde frou; de famylje fûn dat se de dyk net mear op koe.” Hij koopt het liefst van de eerste eigenaar, om de onderhoudsgeschiedenis goed te kunnen nagaan.
“Ik sykje benammen sa jong mooglike auto’s, oant 100.000 kilometer op de teller.” Van auto’s met drie- tot vier ton op de teller wordt niet alleen de klant, maar ook hijzelf onrustig. Jeen zit al lang in het vak en weet precies welke merken en modellen betrouwbaar zijn. Het ene merk kan meer kilometers aan dan het andere, daarover adviseert hij de klant ook graag. Voor auto’s vanaf 4.500 euro geeft hij drie maanden garantie en een kleine beurt. Bij goedkopere auto’s kan de klant voor 199 euro de garantie met kleine beurt kopen.
Zoals gezegd, mobiliteit zit in de genen. Oerpake Auke Wiebe begon in 1936 in Luxwoude met zijn bedrijf in motoren en rijwielen, landbouwwerktuigen, reparatie en luxe autoverhuur. Pake Jeen Krist nam het bedrijf over, maar moest sluiten toen de vierbaans A7 werd aangelegd. “Us heit is yn 1979 op ‘e Sweach fierder gien mei in fytshannel.” Jeen studeerde motorvoertuigentechniek en detailhandel. Hij werkte in de onderdelenhandel en later bij heit toen die een nieuwe fietsenzaak in Gorredijk begon. “Mar ik hie altyd mear affiniteit mei auto’s; yn 2012 bin ik myn eigen bedriuw begûn.”
Een vreemde eend in de showroom is de Zundapp-brommer. “Ik ha wol wat mei nostalgy. Pake wie Zundapp-dealer, dizze brommer út 1973 is ien fan de lêsten dy’t hy ferkocht hat.”
autobedrijfkrist.nl

Meer SA!

Afbeelding
Oerterp onderuit in Leeuwarden: 4-0 Sport 41 minuten geleden
Afbeelding
Sing-a-Long Show in De Skâns Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Kerstconcert Euterpe Cultuur 9 dec., 08:03
Afbeelding
Laatste weekend Art Super Cultuur 9 dec., 08:01
Afbeelding
Weekendtip: zaterdag elfde editie Tynjerock Cultuur 8 dec., 21:52
Afbeelding
Weekendtip: Canadees duo wederom op Muziekpodium Cultuur 8 dec., 17:13
Afbeelding
'Uitgedund' Makkinga ontvangt Havelte Sport 8 dec., 16:00
Afbeelding
Een thuis. Want eigen haard ... Column 8 dec., 12:14