Voorzitter Cees van Weperen van SC Boornbergum ’80 voor de grond die komend voorjaar voor de aanleg van een nieuw trainingsveld gebruikt zal worden.
Voorzitter Cees van Weperen van SC Boornbergum ’80 voor de grond die komend voorjaar voor de aanleg van een nieuw trainingsveld gebruikt zal worden. Foto: Gurbe van der Woude

‘Fjild is al tsien jier oan ferfanging ta’

Sport

BOORNBERGUM Het trainingsveld van SC  Boornbergum ’80 is volgens voorzitter Cees van Weperen al lang over ‘datum’, maar de gemeente Smallingerland schoof het benodigde grote onderhoud steeds voor zich uit. Als er geen nieuwe kink in de kabel komt, is het komend voorjaar eindelijk zover. “It wurdt tiid.”

Cees Van Weperen zit letterlijk en figuurlijk boven op het probleem waar zijn vereniging al langere tijd mee kampt. De voorzitter wijst de gemeente Smallingerland al jaren op de achterstallige werkzaamheden, hij heeft vanuit zijn woning aan de Nijewei direct zicht op het trainingsveld. Als hij via een geïmproviseerd bruggetje het achter zijn woning gelegen slootje oversteekt, staat hij meteen op de oefenhoek van de zaterdag vierdeklasser.

Twintig werd dertig

Begin jaren negentig kregen de voetballers in Boornbergum een nieuw trainingsveld. Het is een zogenaamd stergrazo-terrein, vergelijkbaar met de meer bekendere wetra-sportvelden. Robuuste velden die tegen een stootje kunnen en uitermate geschikt zijn voor intensief gebruik. Hier kunnen jullie twintig jaar mee vooruit, was de boodschap van de gemeente destijds. Ondertussen is het drie decennia later. “En wy brûke noch steeds itselde fjild.” Van Weperen troont zijn bezoek mee naar de trainingslocatie, ondertussen vertellend over de gebreken van de mat. “It goeie gêrs sit der net mear yn, dêrtroch krigest in protte pôlen en kûlen. It gefolch dêrfan is in gruttere kâns op blessueres. En op in min fjild traine is fansels ek net goed foar de kwaliteit fan ‘e training.”

Volgens Van Weperen steggelt de voetbalvereniging al ruim tien jaar met de gemeente Smallingerland over de aanpak van de trainingshoek. “It moat hielendal oer de kop, fine wy.” Het bleef bij lapmiddelen, de vereniging was er steeds hooguit twee jaar mee geholpen. Vorig jaar was het geduld op. De voetbalvereniging vroeg een gesprek aan met wethouder Pieter van der Zwan. “Dy woe der wol oer prate.” 

Oplossing dichtbij

Een gedeelte van de oplossing bleek om de hoek te liggen. Buurman Drachtster Boys ging een trainingsveld vervangen door een kunstgrasveld. De grond die daarbij vrij zou komen, kon gebruikt worden in Boornbergum. De werkzaamheden stonden voor afgelopen voorjaar gepland, maar Drachtster Boys kreeg de vergunning niet tijdig rond. Van Weperen: “Dus is it wer in jier opskood.”

De bij Drachtster Boys vrijgekomen grond is inmiddels overgebracht naar Boornbergum. Van Weperen wijst op twee grote bulten in de hoek van het trainingsveld. “It is goeie grûn en leit klear.” Komend voorjaar gaat de spade in de grond. Voor de trainingen moet de selectie van trainer Björn Schilder de laatste maanden van het seizoen uitwijken naar het hoofd- en B-veld van de vereniging.

Van Weperen hoopt op ‘groeisum waar’ voor de nieuwe grasmat. Voor de beide velden die tijdelijk extra worden gebruikt hoopt de voorzitter op een niet al te nat voorjaar. De vereniging heeft er de afgelopen jaren alles aan gedaan om het trainingsveld zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Zo worden mobiele doelen en ballenvangers gebruikt. “Ast de doelen altyd op ien plak stean hast, fernielst parten fan it fjild. Men moat kreatyf wêze.” 

Frustrerend

De voetballers van SC Boornbergum ’80 moeten volgens de voorzitter nog even door de zure appel heen bijten om in de toekomst op een nieuwe en perfecte grasmat te kunnen trainen. Een grasmat die past bij de status van de vorig seizoen naar de vierde klasse gepromoveerde vereniging. “It giet goed mei de feriening en wy wolle eins noch wol in stapke meitsje.”

Dat de komst van een nieuw trainingsveld zolang geduurd heeft, is frustrerend, vindt Van Weperen. De voorzitter begrijpt dat er meer verenigingen met wensen bij de gemeente aankloppen en dat Smallingerland de beschikbare gelden moet verdelen. “Mar ast hearst dat der flot 4,5 ton frijmakke wurdt omdat de sinnepanielen foar it nije swimbad fergetten binne, dan tinkst wolris: en dat kin wol?”

De voetbalvereniging is volgens Van Weperen het meest gebaat met de aanleg van een kunstgrasveld. “Mar dat soe ús as in stien om ‘e nekke hingje.” De aanleg van een kunstgrasveld zou inhouden dat de contributie fors omhoog moet. De prijs van kunstgras is de laatste jaren flink gestegen, weet de voorzitter. “Fan trije nei seis ton, dat is foar lytse ferienings as Boarnburgum net op te bringen.”

Meer SA!

Gorredijk won zondag met 3-1 van Akkrum.
Ook Akkrum kan Gorredijk niet stoppen Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Beheerste winst voor LDODK Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Five Pack wint ruim van Moestasj Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Pijnlijke thuisnederlaag voor Wispolia Sport 14 uur geleden
De touwtrekkers Douwe en Rutger
NoSa!: wereldkampioenen op karakter (video) Nieuws 19 uur geleden
Renske Holwerda
NoSa!: Tiny houses willen iets toevoegen aan Gorredijk (video) Algemeen 2 mrt, 16:41
Milène van der Smissen in de voorstelling Voor mijn part Dolly.
Dolly Parton centraal in De Skâns Cultuur 2 mrt, 13:55
Afbeelding
Jan Piepers interim-trainer Lintjo Sport 2 mrt, 11:36