Spits Ivo Savenije van SC Makkinga is waarschijnlijk nog tot februari 2024 uitgeschakeld.
Spits Ivo Savenije van SC Makkinga is waarschijnlijk nog tot februari 2024 uitgeschakeld. Martijn van der Vaart

‘Uitgedund’ Makkinga ontvangt Havelte

Sport

MAKKINGA OP het sportpark in Makkinga staat zondag de ontmoeting tussen SC Makkinga en Havelte op het programma. Trainer Robbie Dijkstra verwacht in de laatste wedstrijd van 2023 een moeilijke middag. Dijkstra beschouwt Havelte als één van de kampioenkandidaten van de vierde klasse A en mist meerdere spelers.

Dijkstra moet het stellen zonder topscorer Ivo Savenije, Tycho Hamstra en doelman Dylan Cordel, die alle drie zeker niet in actie komen. Het meespelen van Thijs Hamstra en Berthold Klooster is onzeker. Jurre Bijstra sluit vrijdag na een vakantiereis door Zuid-Amerika weer aan. “Hij heeft een tijdje niet getraind en gespeeld, dus is het afwachten hoe fit hij is, “vertelt Dijkstra.

SC Makkinga kan eigenlijk geen enkele speler missen, maar het ontbreken van topscorer Ivo Savenije is een grote aderlating. Savenije liep halverwege oktober in het thuisduel tegen Langezwaag op ongelukkige wijze een knieblessure. Dijkstra hoopt dat de spits in februari weer inzetbaar. “Met of zonder Ivo dat scheelt voor ons een slok op een borrel. Hij is de man van de doelpunten.”

Veel kansen nodig

SC Makkinga voetbalt ondanks de vele blessures aardig, vindt Dijkstra. Vooral defensief staat de ploeg goed, vindt de trainer. “Tegenhouden gaat ons prima af, alleen vorige week tegen Mildam klopte het achterin niet en kregen we zomaar vier doelpunten tegen. De wedstrijd tegen Mildam was trouwens de enige keer dat we er niet aan te pas kwamen en terecht hebben verloren.”

De defensie is op orde, maar aanvallend hebben de geelhemden te veel kansen nodig om tot scoren te komen. Dijkstra is blij dat zijn elftal kansen creëert , maar denkt met afgrijzen terug aan het met 1-0 verloren uitduel tegen THOR. “We maakten de kansen niet af. THOR kwam één keer bij ons doel en het was direct raak. Dat was een heel zure nederlaag.”

Versterkingen

SC Makkinga wist zich vorig seizoen pas in de slotfase van de competitie uit de degradatieproblemen te spelen. Het gaat dit jaar, met dank aan een aantal versterkingen, een stuk beter met de Ooststellingwerver formatie. SC Makkinga staat op een keurige zevende plek en kan bij winst op Havelte zelfs omhoogkijken. “Maar ik denk dat we met onze kwaliteiten tevreden kunnen zijn met een plek in de middenmoot,” toont de trainer zich realistisch.

Dijkstra is blij dat er in de zomer een aantal spelers bij is gekomen. “De spoeling was vorig seizoen erg dun. Als we toen net zoveel blessures hadden gehad als we nu hebben, waren we er waarschijnlijk geheid uitgevlogen. We hebben dit seizoen meer mogelijkheden, dat blijkt ook, want ondanks de blessures hebben we de afgelopen weken wel punten gepakt.”

‘Veld een drama’

Met Havelte krijgt SC Makkinga een lastige tegenstander op bezoek. Of het duel doorgang kan vinden is echter nog maar de vraag, want het hoofdveld is volgens de trainer een ‘drama’. Als er voor zondagmiddag de nodige regen valt, gaat het duel volgens Dijkstra hoogstwaarschijnlijk niet door. Het ingelaste inhaalduel tegen FC Fochteloo werd woensdag vanwege het slechte veld ook al afgelast.

De trainer van SC Makkinga hoopt dat er gespeeld kan worden. Door meerdere afgelastingen wacht de Makkingasters in januari en februari van het nieuwe jaar een druk programma. Daarna is SC Makkinga een maand vrij. “Typisch KNVB. We hebben met elf ploegen genoeg ruimte in het speelschema om in te halen, maar een verzoek om in maart te mogen spelen is afgewezen. De KNVB plant op basis van de grotere competities met dertien, veertien ploegen. Met ons wordt onvoldoende rekening gehouden.”

Meer SA!

Gorredijk won zondag met 3-1 van Akkrum.
Ook Akkrum kan Gorredijk niet stoppen Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Beheerste winst voor LDODK Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Five Pack wint ruim van Moestasj Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Pijnlijke thuisnederlaag voor Wispolia Sport 13 uur geleden
De touwtrekkers Douwe en Rutger
NoSa!: wereldkampioenen op karakter (video) Nieuws 18 uur geleden
Renske Holwerda
NoSa!: Tiny houses willen iets toevoegen aan Gorredijk (video) Algemeen 2 mrt, 16:41
Milène van der Smissen in de voorstelling Voor mijn part Dolly.
Dolly Parton centraal in De Skâns Cultuur 2 mrt, 13:55
Afbeelding
Jan Piepers interim-trainer Lintjo Sport 2 mrt, 11:36