Jan Jonker wil met Sport Vereent punten pakken tegen Tijnje de ongeslagen thuisstatus vasthouden.
Jan Jonker wil met Sport Vereent punten pakken tegen Tijnje de ongeslagen thuisstatus vasthouden. Archieffoto Sa!

Sport Vereent wil Tijnje pootje lichten

Sport

OLDEBERKOOP Op sportpark Lunia in Oldeberkoop treffen zondag Sport Vereent en Tijnje elkaar De thuisclub behoort tot de staartclubs, terwijl Tijnje op een keurige derde plek staat. Tijnje is op papier favoriet en gaat voor de zege, maar Sport Vereent acht zich niet kansloos. Op eigen veld is alles mogelijk, denkt trainer Jan Jonker.

Sport Vereent kwam tot dusverre zes keer in actie. De club uit Oldeberkoop bleef in vier uitduels met lege handen staan, maar pakte op het eigen sportpark Lunia vier punten. Tegen de nummer drie van de ranglijst, Tijnje, wil Sport Vereent de ongeslagen status in stand houden. “It kin, thús hoege we fan gjin inkelde ploech te ferliezen,” is trainer Jan Jonker vol vertrouwen.

Dat Sport Vereent als nummer tien van de ranglijst alleen Oosterstreek Zandhuizen onder zich houdt, zegt volgens Jonker niet veel. Sport Vereent verloor afgelopen weekend met 2-0 van koploper Blauw Rood ’20, maar dat kwam volgens de trainer mee door pech. De scheidsrechter keurde volgens hem volledig onterecht een treffer van de Oldeberkopers af. “En we misten in pear moaie kânsen.”

Een resultaat had er volgens Jonker in Bolsward zeker ingezeten, net als in de overige drie duels die verloren gingen. Sport Vereent doet voetballend niet onder voor de clubs in 5B, :”Mar fysyk ha we it dreech.” Jonker is niet blij dat Sport Vereent overwegend Friese tegenstanders treft. “Ik hie leaver tsjin Drintske klup spile, dat leit ús better.”

Jonker, een voormalige goalgetter die vanwege knieproblemen met voetbal moest stoppen, is niet onder de indruk van het niveau van de vijfde klasse zondag. “Ik wol net negatyf wêze, mar tink soms wol fan, wêr sit ik hjir nei te sjen. Dêrom bin ik net binaud foar De Tynje. Dat is ien fan de bettere ploegen, mar mei alle respekt, geweldich is it allegear net.”

Tijnje

Tijnje, dat afgelopen seizoen uit de vierde klasse degradeerde, kwam met twaalf punten uit vijf duels goed uit de startblokken. Vier duels leverden een zege op, de pijn zit in de enige nederlaag op de tweede competitiedag, op bezoek in Bolsward bij Blauw Rood ’20 werd met 3-1 verloren. Tijnje was het seizoen uitstekend gestart met een 9-1 overwinning op Langweer en daardoor viel de nederlaag rauw op het dak.

Tijnje waande zich na de forse zege op Langweer wellicht iets te comfortabel, vermoedt trainer Robert Spoelstra. De groenwitten kregen in Bolsward vlot twee treffers om de oren en misten bij een 2-1 stand een strafschop. Die misser kwam Tijnje tegen Blauw Rood ’20, volgens Spoelstra een kampioenskandidaat, niet meer te boven. “No moatte we yn de efterfolging en hoopje op in misstap fan har.”


Trainer Robert Spoelstra wil met Tijnje zo snel mogelijk terug naar de vierde klasse. - Archieffoto Sa!

Spoelstra is redelijk tevreden over de prestaties bij zijn terugkeer in de vijfde klasse. De meeste zorgen waren er de afgelopen periode over de trainingsfaciliteiten. Omdat als gevolg van werkzaamheden op het sportterrein de drainage verstopt was geraakt, moest Tijnje voor de trainingen uitwijken naar Lippenhuizen, Heerenveen en Beetsterzwaag. “Mar gelokkich is it wer ynoarder.”

Tijnje wil zo snel mogelijk terugkeren naar de vierde klasse. Het kan, denkt Spoelstra, maar dan mogen misstappen zoals in Bolsward eigenlijk niet meer voorkomen, want Tijnje heeft in Blauw Rood ’20 en Lemmer geduchte concurrentie. Zondag neemt Tijnje het in Oldeberkoop op tegen Sport Vereent, een week later reist Tijnje af naar Terschelling voor de uitwedstrijd tegen AVV.

Beide clubs uit de staart van de ranglijst, maar Tijnje moet de resultaten zelf afdwingen, aldus Spoelstra. “Ast tinkst datst de punten samar even pakst, hast it mis. Yn de fiifde klasse moatst wurkje foar de punten.” Tijnje reist met een vrijwel fitte selectie af naar Oldeberkoop. Sommige spelers hebben pijntjes, maar: “We hawwe in fêste fersoarger, dy wit se meastal wol op tiid fit te krijen.”

Meer SA!

Afbeelding
Kostbare zege RWF op Wykels Hallum Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Kerstconcert Euterpe Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Laatste weekend Art Super Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: zaterdag elfde editie Tynjerock Cultuur 8 dec., 21:52
Afbeelding
Weekendtip: Canadees duo wederom op Muziekpodium Cultuur 8 dec., 17:13
Afbeelding
'Uitgedund' Makkinga ontvangt Havelte Sport 8 dec., 16:00
Afbeelding
Een thuis. Want eigen haard ... Column 8 dec., 12:14
Afbeelding
'Fjild is al tsien jier oan ferfanging ta' Sport 8 dec., 08:50