Leden van jeu de boules vereniging Opsterland tijdens het toernooi.
Leden van jeu de boules vereniging Opsterland tijdens het toernooi. foto: Julia van der Werf

Jeu de Boulers zoeken leden en renovatie van de baan

Sport

GORREDIJK Jeu de boules vereniging Opsterland bestaat inmiddels 35 jaar. En om dat te vieren organiseert de vereniging dinsdag 6 juni een open dag (13.25 tot 18.00 uur).

Maar een eventueel volgend jubileumfeest is niet vanzelfsprekend. Het ledenaantal neemt namelijk af. En dat geeft reden tot zorg.

Jeu de boules is een traditioneel Frans balspel dat wereldwijd bekend is geworden. Geschikt voor alle leeftijden. Toch zijn het vaak de senioren die zich aansluiten bij een vereniging. En die doelgroep behouden, is volgens actief lid Kees Roeleveld lastig. “Sommige leden komen niet meer opdagen vanwege gezondheidsklachten. Daarbij speelt leeftijd een rol, we bestaan voornamelijk uit 70-plussers. Daardoor valt er wel eens iemand af.”

Meer leden

Om als vereniging overeind te blijven is het nodig om nieuwe leden te werven. “En dat kan het beste door mensen zelf te laten zien en ervaren hoe leuk jeu de boules is. Op deze manier houden we mensen op leeftijd in beweging. Op een open dag kunnen ze de sfeer even proeven. Competitief zijn we zeker, maar we gooien geen ballen naar elkaars gezicht”, lacht Kees. Het vergt concentratie en strategisch denken, maar bevordert ook de sociale interactie. En dat is precies wat volgens alle leden het belangrijkste is.

Douwe Lezwijn is actief lid, hij woont nu zeven jaar in Gorredijk. “Restaurant De Draaier organiseerde op een woensdag een etentje. Ik schoof aan om nieuwe mensen te leren kennen. Zo ben ik uiteindelijk bij deze vereniging terecht gekomen”, vertelt hij.

De vereniging telt momenteel zo’n twintig leden. Mede door de open dag en uitgedeelde flyers, hopen Kees en Douwe dat meer mensen zich bij hen aansluiten.

Toernooi met Terwispel

Op dinsdag spelen de leden van jeu de boules vereniging Opsterland in Gorredijk tegen elkaar een toernooi. Maar in de gemeente zit nog een vereniging. Ook bij De Boules in Terwispel wordt het spel fanatiek gespeeld. Twee keer per jaar komen speelt de vereniging in Gorredijk een toernooi tegen de jeu de boules vereniging uit Terwispel.

Zo ook afgelopen dinsdag op sportpark Kortezwaag.

De metalen ballen worden uit de tas gehaald. De spelers zijn verdeeld over zes banen. Zodra iedereen er klaar voor is, wordt het kleine balletje gegooid. Gevolgd door de eerste boule. Aan de tegenpartij de taak om hun boules dichter bij de but (het balletje) te gooien. “Ik twifelje welek tichterby leit. Kom mar mei it mjitlint.” Het meetlint liegt niet, de centimeters zijn bepalend. De boules van het team dat het dichtst bij de but ligt, krijgt de punten.

Eén voor een worden de scores doorgegeven aan wedstrijdorganisator Wiesje Lezwijn. “Het is veel meer dan alleen ballen gooien. Naast de competitie, leer je elkaar kennen en dat maakt het zo gezellig.” Na de laatste worp, is het tijd voor een hapje en een drankje. In de kantine aan de grote tafel wachten ze gespannen af op de uitslag.

Nadat Wiesje druk bezig is geweest met de puntentelling, wordt de uitslag bekend gemaakt. De spelers die zijn geëindigd op de eerste, tweede en laatste plaats, krijgen als beloning een bloemetje van Tuindorado.


Joke, Tine, Anne, Hinke en Gea zijn de winnaars van het toernooi in Gorredijk.  - Julia van der Werf 

Tijd voor een nieuw speelveld

Niet alleen meer leden, ook nieuwe grindbanen zijn welkom. De vraag is niet óf er een renovatie van het terrein plaatsvindt, maar wanneer. Naar schatting gaat een complete renovatie 15.000 euro kosten. Waarbij niet alleen de banen worden voorzien van een nieuwe ondergrond, maar ook tegels en hekken geplaatst kunnen worden.

Volgens Douwe zijn er hier en daar nog wat subsidiepotjes beschikbaar om nieuwe banen te realiseren. En het geld is nodig, want om veiligheidsredenen is het vervangen van de baan noodzakelijk. “De baan grenst aan diep gewortelde bomen. De wortels groeien inmiddels onder het speelveld. Oudere mensen kunnen hierdoor niet gemakkelijk om het veld heen komen.”

Op de banen is er in de 35 jaar dat de vereniging bestaat niet veel veranderd. Douwe: “De gemeente Opsterland heeft geen idee dat wij als vereniging op dit sportcomplex zitten. Terwijl een ambtenaar de baan destijds geopend heeft. Toch staan wij niet in het kadaster of op papier als vereniging.”

Kees Roeleveld doet een poging om de boule dichter bij de but te gooien.
Om te kijken welke boule dichter bij ligt, wordt de afstand nauwkeurig opgemeten.

Meer SA!

Auke Linstra namens ODV in actie tegen HS'88
ODV gaat vol voor periodesucces Sport 18 minuten geleden
Afbeelding
Paastip: paasbeleving bij Kaasboerderij De Gelder Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Het huis is me de baas Column 4 uur geleden
De Driving Range van Golfclub Lauswolt in Beetsterzwaag.
Weekendtip: open dag bij Golfclub Lauswolt Sport 7 uur geleden
Goudsmid Pepi Hoitinga.
Pepi: trouwringen met ieder een eigen touch Ondernemen 7 uur geleden
Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 22 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 28 mrt, 12:05