Links TC-lid Jan Jager en rechts voorzitter Jan Jager van SC Makkinga.
Links TC-lid Jan Jager en rechts voorzitter Jan Jager van SC Makkinga. Siebe Kuipers

Woningbouw speelt voetbal Makkinga in de kaart

Sport

MAKKINGA Sportclub Makkinga speelt een bescheiden rol in het noordelijke amateurvoetbal. Niet erg, want voetballen doe je bij de geelzwarten in eerste instantie niet voor de prestaties. De plaatselijke SC staat voor gezelligheid en saamhorigheid en vormt het cement van de dorpssamenleving. Met elkaar en voor elkaar is het motto. “Voetbal is belangrijk voor Makkinga.”

Het is ze gelukt. SC Makkinga pakte afgelopen weekend tegen VWC een puntje, waarmee in de laatste competitieronde lijfsbehoud in de vierde klasse definitief is vastgesteld. Het waren spannende weken, want hoewel Makkinga geen grootse sportieve ambities heeft, vinden ze lijfsbehoud wel belangrijk. “Wij vinden dat we thuishoren in de vierde klasse”, aldus voorzitter Jan de Groot. 

Handhaving leek enkele maanden geleden nog ver weg. De geelzwarten bungelden eind februari onder aan de ranglijst, maar de ploeg van trainer Robbie Dijkstra toonde tijdig veerkracht en pakte veertien punten uit zeven opeenvolgende duels. De Groot: “De jongens nemen voetbal niet super serieus, maar als ze op het veld staan gaan ze ervoor. Daarvoor verdienen ze absoluut een compliment.” 

Veel concurrentie

Dat Makkinga in de vierde klasse speelt, mag best bijzonder genoemd worden. Het dorpje in Ooststellingwerf telt slechts duizend inwoners, dus de bron waaruit de voetbalclub kan putten is beperkt. “Vroeger had je hier alleen voetbal en korfbal, tegenwoordig kunnen de mensen uit veel meer activiteiten kiezen en zijn ze mobieler. Voetbal heeft er veel concurrentie bijgekregen”, vertelt De Groot.

Fikse groei

Het ledental van de dorpsclub schommelt meestal rond de honderd, maar op dit moment staan er maar liefst 128 voetballers ingeschreven. De groei is te danken aan de komst van enkele jonge gezinnen naar het dorp. “Bij de jongste jeugd heeft dat flink leden opgeleverd.” Een welkome aanvulling, want om de jeugdtak draaiende te kunnen houden, werkt Makkinga al bijna twintig jaar samen met Donkerbroek.

 “We moeten wel, anders is het nog moeilijker alle leeftijdscategorieën te bezetten”, legt de voorzitter uit. Zo heeft de vereniging op dit moment geen team onder 19, de belangrijkste schakel tussen jeugd- en seniorenvoetbal. 

De Groot is tevreden over de samenwerking met streekgenoot Donkerbroek. “Vroeger zagen we elkaar als rivalen, nu proberen we samen te presteren.” Meer groei lijkt overigens in aantocht. De gemeente Ooststellingwerf heeft aangekondigd dat er in Makkinga, waarschijnlijk al in 2024, dertig tot veertig nieuwe woningen gebouwd gaan worden. De Groot is er blij mee. “Als er in de gemeente gebouwd werd, was dat meestal in Oosterwolde of Donkerbroek. Gelukkig zijn wij nu aan de beurt. Meer woningen kunnen het dorp en de voetbalclub een nieuwe impuls geven.” 

Robotmaaier

Ooststellingwerf, verantwoordelijk voor het beheer van de twee velden, schonk Makkinga onlangs een robotmaaier. Daarnaast zorgde de gemeente ervoor dat een lang gekoesterde wens, een sproei-installatie, in vervulling ging. Twee belangrijke verbeteringen waar vooral de Technische Commissie, verantwoordelijk voor het onderhoud van de accommodatie, erg mee in zijn nopjes is. 

De TC had het ook jarenlang druk met een dassenplaag. Het roofdiertje groef gaten in de velden wat voor de voetballers gevaarlijke situaties en de TC veel werk opleverde. Schrikdraad bracht tijdelijk oplossing. “Maar kennelijk raakten ze gewend aan stroom, want ze kwamen terug.“ Een lage plankenboarding houdt de marterachtige nu al een tijdje weg, maar De Groot is er niet gerust op. “Ik hoop maar dat ze wegblijven.” 


Links TC-lid Jan Jager en rechts voorzitter Jan Jager van SC Makkinga - Siebe Kuipers

De TC is volgens de voorzitter opgericht als klankbord, maar houdt zich in de praktijk vooral bezig met het onderhoud van het terrein. “De mannen doen veel goed werk. Het mes snijdt aan twee kanten; de accommodatie ligt er goed bij en de TC neemt iedere vrijdagavond in de kantine de week even door. Dat is niet alleen gezellig, maar ook goed voor de sfeer en de binding.”

Duurzaam

Sportpark Oosteinde ligt er prima bij, stelt De Groot. De kantine en kleedkamers zien er dankzij een verbouwing tiptop uit en de velden zijn voorzien van ledverlichting. De Groot is er trots op. “Het is mooi om te zien dat een oude accommodatie er weer passend bij de huidige tijd uitziet. En we zijn duurzaam, hebben zelfs energielabel A. We kijken of we zelfs nog naar A++ kunnen.” 

De vereniging kan niet alleen rekenen op de steun van trouwe en betrokken leden, maar ook het bedrijfsleven staat achter de club. Met dank aan elftalleider Jacob Dijkstra die veel nieuwe sponsoren binnen wist te halen. “Jacob is onze hofleverancier. Hij weet overal wel wat los te peuteren. Mede dankzij hem hangt het veld vol met reclameborden en zijn onze teams netjes gekleed.”

Trainer tekent bij

Trainer Robbie Dijkstra staat ook volgend seizoen voor de groep bij Makkinga. Dijkstra, bezig aan zijn derde seizoen bij de vierdeklasser, tekende voor een jaar bij. Het besluit werd genomen na overleg met de spelersgroep die doorwilde met de huidige trainer. “Soms zie je dat na een paar jaar de chemie weg is, maar Robbie past bij de club. We hebben vertrouwen in hem en de spelers ook.” Het gaat goed met Makkinga, concludeert De Groot. 

Het enige dat de voorzitter zorgen baart, is een tekort aan scheidsrechters voor de jeugdwedstrijden. “Het zijn vaak dezelfde mensen die helpen. Onze seniorenleden mogen best eens een potje fluiten. Toen zij jong waren stonden er mensen voor hen klaar. Nu is het hun beurt.”

Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 3 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 22 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19