Het zaterdagteam van De Sweach stopt na dit seizoen.
Het zaterdagteam van De Sweach stopt na dit seizoen. Siebe Kuipers

Zaterdagvoetbal De Sweach stopt

Sport

BEETSTERZWAAG De zaterdagtak van voetbalvereniging De Sweach houdt op te bestaan. De zaterdagvoetballers maakten dit seizoen, na een jaar niet op prestatief niveau gespeeld te hebben, een onverwachte comeback in de vijfde klasse C. Nu blijkt dat voetballen op zaterdag toch niet levensvatbaar is.

Er zijn simpelweg te weinig spelers om de zaterdag-afdeling in stand te houden, vertelt voorzitter Wim Kunnen. Een aantal voetballers stopt met spelen, terwijl anderen vanwege studie of werk afhaken. Daarnaast maakt een vijftal de overstap naar het zondagteam van De Sweach.

Volgens Kunnen gaat De Sweach alles in het werk stellen om zoveel mogelijk spelers voor de voetbalvereniging te behouden. Zo wordt onder meer gekeken naar de mogelijkheden om met 7- tegen 7 voetbal te gaan spelen en een onder 23 team op te starten. “Ús oanbod moat breed genôch wêze.”

Spitich

Dat de zaterdagtak moet stoppen is volgens Kunnen: “Spitich, mar it kin net oars.” Zowel een zaterdag als een zondagtak naast elkaar in standhouden is voor De Sweach al jaren een probleem. “Yn ‘e praktyk bin it konkurrinten fan inoar. Tsien jier lyn hie de sneins it dreech, no it saterdeis.”

Kunnen weet niet wat de komst van weekendvoetbal gaat betekenen, maar het zou volgens de voorzitter goed kunnen dat De Sweach in de toekomst ook switcht naar zaterdagvoetbal. “As de leden dêr ferlet fan ha, dan sille wy dêr nei lústerje. Tiiden feroarje en dêr moat je as feriening yn mei.”

Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 3 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 22 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19