Jan van de Kamp met het team bij zijn laatste volleybalwedstrijd.
Jan van de Kamp met het team bij zijn laatste volleybalwedstrijd. Foto: Julia van der Werf

Jan (76) zijn laatste smash

Sport

BEETSTERZWAAG De tribune met Jan van de Kamp-supporters moedigen hem nog één keer aan. Het is zijn laatste volleybalwedstrijd. Het oudst spelend lid, 76 jaar, van volleybalvereniging ODS krijgt een groot applaus. Voor zijn trouwe lidmaatschap, de passie voor de sport en het team. En natuurlijk voor de winst.

“Ik heb hier altijd met heel veel plezier gespeeld. Een fijne ploeg. En meedoen is belangrijker dan winnen.” Het team van Jan draagt zwarte T-shirts met gele letters op de voor- en achterkant. Aan de ene kant ‘Jan forever Jong’ en aan de andere kant ‘sportief tot de laatste set’. De tekst op de shirts omschrijft precies hoe Jan zijn laatste wedstrijd heeft gespeeld. “Ik heb meer dan vijftig jaar gevolleybald. Ik merk nu op mijn leeftijd dat het iets trager wordt. Ik moet ze niet in de weg gaan lopen. Het leeftijdsverschil wordt te groot en dan is het voor mij gebeurd.”

Jan-supporters

“Kom op team Jan”, klinkt het vanaf de tribune. Een groot spandoek hangt over de reling van de tribune. De Jan-supporters hebben de sfeer er goed in. Zodra de wedstrijd is gestart, wordt er dan ook flink gejuicht. Eén..twee..drie.. telt het team van Jan hardop mee. Drie keer overspelen en de bal gaat het net over. Ze beginnen goed aan de wedstrijd. De tegenpartij heeft even tijd nodig om ook in de wedstrijd te komen. Gunstig voor de thuisploeg. Want ze winnen de eerste set.

De opslagbeurt is voor Jan. Het maximale aantal van zes keer slaat hij op. “Hij speelt de tegenstander bijna uit”, wordt er geroepen. Na de reeks opslagen is het weer even tijd voor een break. Het zwart-gele team staat met 21-18 voor. Tactisch overleg wordt gevoerd. ‘Gaat het goed Jan?’, vraagt een supporter. Met zijn duim in de lucht zegt hij lachend: “Het gaat goed!”


Jan van de Kamp met zijn team voor de laatste keer in actie. - Foto: Julia van der Werf 

Gewaagd aan elkaar

De teams zijn inmiddels van kant gewisseld. Ondertussen is er meer publiek bij gekomen. Dat heeft alleen nog niet zoveel positief effect op het team. De tegenstander vecht terug en ze zijn aan elkaar gewaagd. In de tweede set staan ze achter. Ze verliezen. Het is een spannende pot.

Een kleine botsing met Jan en zijn medespeler. ‘Denk om die oude man. Laat hem heel.’ Er wordt gelachen en af en toe een grapje gemaakt. Dat zorgt dat de sfeer er nog altijd goed in zit. Bij elke punt, is er tijd voor een applaus en een kreet. “Gaat lekker Jan!” De thuisploeg komt steeds dichterbij. Ze scoren de ene punt na de andere. Bij de tegenpartij wordt gevraagd om een break. Zij moeten wat doen aan hun spel, want het niveau gaat omlaag. Wederom gunstig voor het team met de zwarte shirtjes. De set wordt gewonnen met 25-23.

De laatste minuten

Het is een spannende slotronde. Tijdens de laatste set gaat het weer nek aan nek. ODS weet zich te herpakken na een achterstand. En wint ook deze game met 25-23. “Jan moet blijven”, schreeuwt een toeschouwer. Inmiddels kijken er ook andere leden van de volleybalvereniging mee vanuit de grenzende zaal. Iedereen houdt goede moed en blijven positief. En terecht. Want ze winnen uiteindelijk in sets met 3-1.

Na afloop van de wedstrijd krijgt Jan een bos bloemen en een warm onthaal. “Het is jammer dat het afgelopen is. Maar ik blijf nog wel recreatie spelen. Ik tennis ten slotte ook nog een paar keer in de week.” Hij heeft ook al plannen gemaakt om de vrije uren in te vullen. “Komende zomer ga ik leuke dingen doen. Ik ga de Baltische Staten fietsen met mijn zwager. En naar Finland toe. Er zijn nog genoeg dingen te doen.”


Jan van de Kamp krijgt een bos bloemen als bedank voor zijn jarenlange lidmaatschap bij ODS.  

Meer SA!

Gorredijk won zondag met 3-1 van Akkrum.
Ook Akkrum kan Gorredijk niet stoppen Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Beheerste winst voor LDODK Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Five Pack wint ruim van Moestasj Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Pijnlijke thuisnederlaag voor Wispolia Sport 13 uur geleden
De touwtrekkers Douwe en Rutger
NoSa!: wereldkampioenen op karakter (video) Nieuws 18 uur geleden
Renske Holwerda
NoSa!: Tiny houses willen iets toevoegen aan Gorredijk (video) Algemeen 2 mrt, 16:41
Milène van der Smissen in de voorstelling Voor mijn part Dolly.
Dolly Parton centraal in De Skâns Cultuur 2 mrt, 13:55
Afbeelding
Jan Piepers interim-trainer Lintjo Sport 2 mrt, 11:36