Arend Geert Talman schermt de bal af voor een tegenstander.
Arend Geert Talman schermt de bal af voor een tegenstander. Siebe Kuipers

De Sweach laat op valreep zege glippen

Sport

BEETSTERZWAAG Het venijn zat zaterdag in de staart op sportpark De Boskfinnen in Beetsterzwaag. Het duel tussen De Sweach en Suameer eindigde in 2-2 en alle doelpunten vielen in het slotkwartier. Voor de thuisclub waren de druiven zuur, want de Sweachsters gaven in de laatste tien minuten een 2-0 voorsprong uit handen. Beide treffers kwamen in Sweachster ogen ook nog eens op dubieuze wijze tot stand.

Vooraf had trainer Frank de Graaf getekend voor een gelijkspel. De Sweach miste om uiteenlopende redenen maar liefst vijf basisspelers. “Eentje had geen oppas voor de kleine, eentje is een weekendje naar Hamburg en eentje is op wintersport. De twee anderen waren geblesseerd. Het zijn allemaal basisspelers, daardoor misten we veel kwaliteit.”

De eerste helft gaf een gelijk opgaand spelbeeld te zien met twee ploegen die door het slechte en daardoor moeilijk te bespelen veld niet tot goed voetbal kwamen. Suameer kreeg na een uur de overhand. De Graaf: “Bij ons deed, omdat we veel mensen misten, een aantal veteranen mee. Bij hen was na een uur de pijp leeg. Door de noodgedwongen wissels kregen we het voetballend moeilijker.”

Robert Boek stijlvol in actie. Boek scoorde de 2-0. Siebe Kuipers

Toch kwam de thuisclub op voorsprong. Eerst was het Folkert Scholten die na een corner vanuit een klutssituatie de bal achter de Suameerder goalie wist te werken. In de tachtigste minuut knalde Robert Boek na een afgeslagen corner vanaf de rand zestien raak. Frank de Graaf: “Toen dacht een aantal van ons dat de buit al binnen was, maar twee minuten stond het alweer 2-1.”

De tegentreffer kwam tot stand na een in Sweachster ogen dubieuze en makkelijk gegeven strafschop. “Een speler van ons kwam na een hoge voorzet licht in aanraking met één van Suameer. Er gebeurde niets, maar de bal ging op de stip.” De gelijkmaker viel in blessuretijd en ook aan de tweede treffer van Suameer zat volgens de trainer van de thuisclub een luchtje.

“De bal ging over de achterlijn. Iedereen dacht aan een doeltrap, maar tot onze verbazing kreeg Suameer een corner en die werd binnengekopt.” Zo eindigde het thuisduel in mineur. Toch zag de trainer na de eerste teleurstelling ook positieve punten. “Als je ziet wie er vandaag allemaal ontbraken, dan hebben we het gewoon fantastisch gedaan.”


Omar Daahir van De Sweach mee ten aanval tegen Suameer. - Siebe Kuipers

Het was zaterdag de eerste wedstrijd van Frank de Graaf als trainer van Beetsterzwaag. Hij nam de taken over van Sjoerd van Klaarbergen die om gezondheidsredenen moest afhaken. “Ze hebben mij gevraagd voor de groep gestaan. Ik had eigenlijk een sabbatical, maar wilde graag helpen,” aldus De Graaf die de afgelopen jaren jeugdtrainer was bij Drachtster Boys.

De Sweach bezet met nog acht duels te spelen de negende plek in 5C. De Graaf hoopt met zijn ploeg in het restant van het seizoen nog een paar plekken te kunnen klimmen. “Door het wegvallen van Sjoerd is het een paar weken onrustig geweest en is er minder getraind. De neuzen moeten weer dezelfde kant op en als iedereen weer fit is gaan we punten pakken. Daar ben ik van overtuigd.”

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: Keltyske Jûn met doedelzakken Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Lentemarkt in atelier De Weefplaats Cultuur 9 uur geleden
Clubtopscorer Matthijs Velkers (midden)  hoopt weer fit te zijn voor de nacompetitie.
Mildam werkt aan vorm voor nacompetitie Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur 16 uur geleden
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws 19 uur geleden
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 19 uur geleden
Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 18 apr, 12:39