Afbeelding

LDODK plaatst zich voor play-offs

Sport

LDODK/Rinsma Modeplein heeft zich definitief geplaatst voor de play-offs in de Kenonz Korfbal League. De korfballers uit Gorredijk en Terwispel lieten zaterdagavond zelf een punt liggen bij degradant Unitas (18-18). Maar naast concurrent KZ verloor zondagmiddag bij Fortuna, waardoor KZ in het slotweekend hooguit nog naast LDODK kan komen. Op basis van het onderlinge resultaat (twee keer winst) is LDODK dan zeker van de vierde plek.

Unitas vierde zaterdagavond het gelijkspel tegen LDODK als een kampioenschap. En terecht. In de voorgaande zestien wedstrijden had de debutant van dit seizoen in de Kenonz Korfbal League nog geen enkel punt gehaald. In hun laatste thuiswedstrijd van het seizoen lukte het dan nog.

In het laatste deel van de wedstrijd hing al in de lucht dat het mis kon gaan voor LDODK. Met nog negen minuten op de klok stond LDODK op een 12-16 voorsprong. Unitas wist dit in zes minuten zuivere speeltijd om te zetten in een 17-16 voorsprong. Met zijn zesde doelpunt maakte Erwin Zwart 17-17, waarna Unitas nog werd getrakteerd op een zwaar gegeven groene kaart.

Marjolijn Kroon kwam weer in het veld, nadat ze de tweede helft op de bank had gezeten. Ze schoot direct de 17-18 binnen. Maar ook dat was niet genoeg. Met nog twee seconden op de klok, zagen de scheidsrechters in een scrimmage onder de korf aanleiding voor een strafworp. Mark Kreikamp hield het hoofd koel: 18-18.

Het was het slot van een merkwaardige wedstrijd in Harderwijk. Unitas wilde er vanaf het begin iets van maken, net zoals ze dat dit seizoen eigenlijk van iedere wedstrijd wil doen. Aan enthousiasme en inzet geen gebrek. LDODK wilde misschien ook wel, maar dat was in grote delen van de wedstrijd niet te zien.

De wedstrijd begon met goed nieuws voor LDODK. Erwin Zwart startte in de basis, nadat hij vorige week tegen DOS’46 met een invalbeurt al terugkeerde van een lange blessure. Zijn eerste volledige wedstrijd sloot hij af met zes doelpunten, waaronder een paar hele fraaie doorloopballen. Ook Marjolijn Kroon startte na een blessure weer in de basis.

Het overwicht in lengte betaalde zich zeker in het begin van de wedstrijd goed uit. LDODK pakte veel rebounds en scoorde over veel schijven. Via 1-5 en 4-9 maakte Marvin Piepers de 6-10. Daarmee hadden alle basisspelers van LDODK al gescoord. Toch lukte het LDODK niet om verder afstand te nemen. Halverwege de wedstrijd was het 7-11.

Unitas had toen al twee maal gewisseld, waarmee ze al beter in de wedstrijd kwamen. Dat werd direct na rust doorgetrokken met twee doelpunten: 9-11. Marjolijn Kroon was in de rust vervangen door Femke Faber junior. De soms lastig scorende Esmee van Veen maakte de belangrijke 9-12 en via Marlou Kuiper werd het 9-13.

LDODK leek weer op de goede koers, maar het gevoel dat de wedstrijd al gespeeld was wilde niet komen. Daarvoor was het gat nog te klein en de sfeer in het veld niet goed genoeg. Met de inhaalrace van Unitas en het gelijkspel tot gevolg.

Dit resultaat zorgde in Harderwijk voor feest, aan LDODK-zijde was de stemming een stuk minder.

De vierde plek is na zondagmiddag dus zeker. LDODK neemt het in de play-offs op tegen koploper PKC.