De laatste borden in de lange damsimultaan van Johan Teake Dekker.
De laatste borden in de lange damsimultaan van Johan Teake Dekker.

Dekker is ook zonder WR tevreden

Sport

GORREDIJK Dammer Johan Teake Dekker uit Gorredijk is er zaterdag niet in geslaagd het Wereldrecord klok simultaan dammen te verbeteren.

Hij haalde 60% van de score, terwijl hij minimaal 70% moest halen om het record van oud-wereldkampioen Alexander Georgiev te verbeteren. “Mar ik bin hiel tefreden. Ik bin gjin wereldtopper, mar ha fan de 46 partijen mar njoggen partijen ferlern. Dat koe minder.”

Rond 12.00 uur begint de poging in Sportstad Heerenveen. De 46 dammers zitten in een vierkant in de rode zaal. Aan de ene kant uitzicht op de A32, aan de andere kant proberen lampen het gras op het veld SC Heerenveen te laten groeien. Publiek mag rond het vierkant lopen. Binnen het vierkant is naast Dekker alleen de scheidrechter welkom.

Rond 15.00 zijn de eerste partijen al gespeeld. Een man of dertig publiek kijkt stil toe. Praten is niet toegestaan. Johan Teake maakt zijn rondje langs de borden. Snel een zet en dan een druk op de klok. Dat is uiteindelijk naast de dammers zijn grootste tegenstander. Twee camera’s registreren het hele evenement voor een livestream online.

Achter de borden zitten vooral mannen, in alle leeftijden. Slechts twee vrouwen zijn de uitdaging met Dekker aangegaan. De uitdager speelt op alle borden met wit. Rond 15.30 uur staat de score op 14,1%. Bij een aantal borden doet Johan Teake al iets langer over de zetten dan de paar seconden die hij gemiddeld heeft.

Op bord 1 kijkt Dekker nog één keer en steekt dan zijn hand uit. De speler staat lachend van zijn stoel op. Als winnaar. Gabriël Heerema, oud-Terwispeler, kijkt geconcentreerd toe. “Het wordt spannend. Hij heeft denk ik al een paar partijen te veel verloren. De tijd gaat nu parten spelen.” Aan 27 borden wordt nog gespeeld.

Langzaam maar zeker neemt het aantal omstanders toe. De dammers die de partijen al hebben afgesloten scharen zich bij het publiek. Kijken hoe de resterende partijen verlopen. Om 15.45 uur is de score 25%. Johan Teake heeft dan zes partijen gewonnen, zes verloren en elf remises. Het looptempo gaat ineens omhoog. Waarschijnlijk vanwege de tijdnood op een paar borden. Tegen 16.00 uur blaast de uitdager een paar keer. De score is inmiddels 39,1 procent. Nu er meer partijen al zijn afgelopen, heeft hij meer tijd voor de partijen die nog gaande zijn.


Midden in het speelvierkant staat een tafel. Met bananen, drinken, een bus deodorant en drie paar schoenen. Ineens schiet Dekker naar bord 9. Hij steekt de hand uit, een verliespartij. Om 16.05 uur wordt nog op tien borden gespeeld, de score is opgelopen tot 44,6%.

Op bord 17 stelt Dekker remise voor, het aanbod wordt niet geaccepteerd. Even later keert hij terug en geeft deze partij verloren. Er ontstaat meer en meer tijd. Want de tegenstanders nemen ook hun tijd om na te denken.

Het is inmiddels duidelijk dat het record niet gaat sneuvelen. Met vijftien gewonnen partijen en veertien remises staat Dekker op 44 punten. Hij moet 65 halen, maar er wordt nog maar op acht borden gespeeld.

Gerrit Terpstra uit Bakkeveen kijkt van de zijkant toe. Hij haalde een remise binnen. “It is hiel knap wat hy docht. De measte tsjinstanners brûke mear tiid dan Johan Teake.” De uitdager oogt ook na uren dammen nog steeds geconcentreerd.

Om 16.35 uur resten nog drie borden. Na een remisevoorstel zijn het er nog twee. Op het een na laatste bord speelt de jongste deelnemer van de middag. Ze wint ook nog. Aan het laatste bord gaat het nog een tijdje door. Johan Teake pakt er een stoel bij. De laatste tegenstander geeft het uiteindelijk op. Eindresultaat is 19 gewonnen, 18 remises en negen verliespartijen. “Ik stie op trije boerden op winst, mar troch tiidkrapte giene dy dochs ferlern. Hiel spitich.”

De fysieke slijtageslag viel Dekker uiteindelijk mee. Hij oogt nog fris. Maar een nieuwe recordpoging zit er direct niet in. In september gaat een wereldtopper het proberen. “En dan moat der earst wer in heal jier tusken sitte.”

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 1 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 1 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 1 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 21 uur geleden
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 22 uur geleden
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 22 uur geleden