Koen Friezema speelt volgende week op het WK golf voor junioren in Portugal
Koen Friezema speelt volgende week op het WK golf voor junioren in Portugal Sietse de Boer

Koen Friezema debuteert tussen mondiale golftoppers

Sport

WIJNJEWOUDE Koen Friezema (17) speelt volgende week in Portugal het WK golf voor junioren. Voor het eerst meet hij zich dan met de mondiale top. Hij is ervan overtuigd dat zijn toekomst in de golfsport ligt. “Ik wil uiteindelijk bij de wereldtop horen.”

Het is een boude uitspraak voor iemand die nog maar drie jaar op de golfbaan actief is. Maar pocherig komt de in Groningen geboren en in het Friese Wijnjewoude opgegroeide Friezema zeker niet over. Sinds zijn moeder hem enkele jaren geleden meetroonde naar de golfbaan in Beetsterzwaag, weet hij dat golf zijn toekomst is. 

“Ik vond het meteen leuk en was al snel dagelijks op de baan te vinden. Het golfen was mooi, maar ik merkte ook dat ik rustig werd van het op de baan en buiten zijn. In die tijd was ik heel druk in mijn hoofd, slikte er zelfs medicijnen voor. Die gebruik ik nu al jaren niet meer. Een golfer moet rustig zijn, de toppers zie je op de baan geen gekke dingen doen.” 

Dat Koen nu al op een WK mag spelen, geeft aan dat hij over talent beschikt. Zelf gebruikt hij dat woord liever niet. “Talent vind ik geen geweldige benaming. Aanleg speelt een rol en mijn atletisch vermogen is een voordeel, maar het is vooral veel trainen, hard werken en alles goed proberen te doen.”


Woods

In dat opzicht spiegelt Koen zich aan zijn grote voorbeeld, Tiger Woods. De manier waarop de Amerikaan trainde en speelde is voor hem een bron van inspiratie. “Hij zorgde ervoor dat hij alles waar hij invloed op had altijd onder controle had. Fysiek was hij tien keer beter dan de rest. Ik denk dat er nu nog niemand traint zoals hij. Hij deed alles voor zijn sport.” Hard werken, dat doet Friezema. Hij is wekelijks zo’n vijftig tot zestig uur op de banen van golfclub Lauswolt in Beetsterzwaag te vinden om aan zijn skills te werken. Hij maakt lange dagen, staat soms om vier uur op om zijn uren in de sportschool te draaien en lessen aan het Johan Cruyff College te volgen. Om vervolgens voldoende tijd over te houden om in Beetsterzwaag te oefenen.

Mentale druk

Het lijkt een monotoon, bijna ascetisch bestaan, maar Koen is eraan gewend. Hij voelt zich het best wanneer hij op de golfbaan is. “Het is iedere dag anders. Je produceert nooit hetzelfde schot. Je kunt wel dezelfde score behalen, maar de manier waarop verschilt altijd. Het weer, je mentale gesteldheid, de keuzes die je maakt. Het heeft allemaal invloed.” Golfen is streven naar perfectie, maar dat is volgens Koen met de hoge moeilijkheidsgraad van de sport onmogelijk. “Je probeert de perfecte bal zo dicht mogelijk te benaderen. Als de beste spelers ter wereld vijf ballen raken zoals ze willen slaan, dan spelen ze een hele beste ronde.” 

Meerdere criteria bepalen de moeilijkheidsgraad. De mentale druk, zeker in de top, is enorm. “Je hebt tussen de slagen veel tijd om na te denken, soms wel twee tot drie minuten. Dan moet je gefocust blijven. Niet nadenken over wat fout kan gaan, of wat de tegenstander zal doen. Om die druk na te bootsen moet je veel spelen, soms golf ik met vrienden om geld.”

Koen sloeg twee keer een hole-in-one. De verste afstand bedroeg 133 meter. Het waren supermomenten. “Dat gebeurt zo weinig, dan ben je superblij. Bij een hole-in-one komt soms geluk kijken door een goede bounce van de bal. Maar ik denk dat het voor negentig procent met de kwaliteiten van de speler te maken heeft.”

Rustig blijven

Rustig blijven was aanvankelijk voor Koen een probleem. Hij raakte van slag als een wedstrijd niet goed verliep, wond zich snel op. Hij is nu veranderd, houdt altijd de controle. “Ik toon zelden emoties meer. Soms probeer ik tegenstanders uit de tent te lokken. Door veel te praten of juist door te zwijgen. Beïnvloeden mag, zolang je de regels niet breekt.” 

Fysiek staat Koen er dankzij vele trainingen ‘honderdduizend keer’ beter op. Het is noodzaak om goed te kunnen slaan en scherp te blijven tijdens de wedstrijden die soms vijf uur duren. “Voor het slaan doe ik veel krachttraining. Het gaat daarbij niet om massa en kracht, maar snelheid. Snelheid en techniek zijn belangrijk voor een goede slag.”

Het WK in Portugal wordt een mooie ervaring, weet Koen. Maar hij kijkt al verder. “Ik wil de wereldtop halen. Als ik zie waar ik na drie jaar al sta, dan moet het mogelijk zijn. Presteren heeft te maken met opoffering. Als ik alles doe om beter te worden, dan volgt de beloning vanzelf.”


Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 2 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 21 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19