Silvan Siebenga in actie tegen Friesland. De aanvaller wil zondag met Bakkeveen goed aan de tweede helft van het seizoen beginnen.
Silvan Siebenga in actie tegen Friesland. De aanvaller wil zondag met Bakkeveen goed aan de tweede helft van het seizoen beginnen. Sietse de Boer

Silvan Siebenga: ‘Snein telle allinne de trije punten’

Sport

BAKKEVEEN Je hoeft topscorer Silvan Siebenga niet op het belang van het thuisduel tegen MKV’29 te wijzen. De centrumspits, met tien doelpunten goed voor de helft van de Bakkeveenster productie, beseft als geen ander dat zondag alleen de winst telt. Om goed aan de tweede seizoenshelft te kunnen beginnen, de aansluiting met de middenmoot te bewerkstelligen en om hekkensluiter MKV’29 een dreun uit te delen.

Hoe anders was de situatie vorig seizoen. MKV’29 was de terechte kampioen van 4B, Bakkeveen promoveerde als sterke nummer twee samen met de Leeuwarders. Een niveau hoger hebben beide clubs het lastig en dat is mild uitgedrukt. MKV’29 staat na elf duels op één schamel puntje, Bakkeveen grossierde acht punten bijeen en staat tiende. Een plek die de blauwwitten aan het eind van het seizoen tot nacompetitievoetbal veroordeelt.

Niet solide

Siebenga (23) had zich wat anders voorgesteld van het avontuur in de derde klas, maar weet waaraan het schort bij Bakkeveen. De spits somt de pijnpunten moeiteloos op. De selectie van Martell Tromp is te smal, de tegenstanders zijn van ander kaliber dan in de vierde klas en Bakkeveen schiet zichzelf te vaak in eigen voet. “Ferdigenjend binne we net solide genôch. We jouwe de goals te maklik wei.”

Tegen koploper Dronrijp (3-2 verlies) werd in de slotminuten een 1-2 voorsprong uit handen gegeven. Ook tegen DTD, na een 0-2 voorsprong, gingen de blauwwitten in de laatste minuut met 3-2 onderuit. Op de openingsdag van het seizoen liet Bakkeveen in Leeuwarden MKV’29 op de valreep nog langszij komen. “Hja ha mar ien punt pakt en dat wie tsjin ús. We ha faak ûnnedich punten ferspyle.”


Silvan Siebenga is met zijn doelpunten belangrijk voor Bakkeveen, maar: “Ik kin it net alline, ik bin gjin Messi.” - Sietse de Boer

Bakkeveen moet op de beslissende momenten doortastender zijn weet Siebenga, want: “Op dit nivo wurdt elts foutsje ôfstraft.” Als Bakkeveen de foutjes uit weet te bannen blijven de Opsterlanders derdeklasser, is zijn stellige overtuiging. “Kwa fuotbal kin we mei yn de tredde klas. Oare klubs snappe net wêrom we sa leech stean. Dêrom docht it sear dat we sa faak ûnnedich punten ferspyle ha. Foaral út by MKV, weardeleas wie dat.”

Na MKV’29 volgen wedstrijden tegen Geel Wit en Friesland, clubs die Bakkeveen nog in het vizier heeft. Drie cruciale duels op rij, weet Siebenga, maar alles staat en valt bij een zege op MKV’29. De spits heeft er vertrouwen in. “Snein moatte we trije punten pakke. Die minsken meie net in moment it gefoel krije dat der wat te heljen falt. It hoecht net moai, alline it resultaat is fan belang.”

‘Gjin Messi’

Met zijn neus voor doelpunten kan Siebenga Bakkeveen op weg helpen, maar weet de spits die vorig seizoen goed was voor 35 treffers, hij kan het niet alleen. “Ik bin gjin Messi dy’t tsien man útspilet en dan de bal deryn skopt. “ De aanvaller is afhankelijk van zijn flankspelers, moet in stelling worden gebracht. “Ik bin in teamspiler, sykje graach de kombinaasje. Moat ek wol, want ik bin net de rapste.”

Dat Silvan Siebenga nog voor de blauwwitten speelt is bijzonder. De aanvaller, die al op zijn zestiende in het eerste elftal debuteerde, woont sinds afgelopen zomer samen met zijn eveneens uit Bakkeveen afkomstige vriendin in Den-Haag. Ieder weekend pendelt het paar tussen Den-Haag en hun geboortedorp: voor het voetbal en om bij familie en vrienden te zijn.

“We ha beide wurk yn it Westen, mar komme graach werom. Ik bin fergroeid mei Bakkefean. Bin ek noch lieder fan ûnder 15. It draait net allinnich om fuotbal. We binne hjir meinoar, dat sprekt my oan. Ek al soene we degradearje, dan noch bliuw ik foar Bakkefean spyljen,” vertelt Siebenga.

Nadeel van het reizen is dat na de wedstrijd een lange autorit wacht. Een gezellige nazit zit er niet altijd in. Lachend: “Mar as we snein winne sjoch ik myn freondinne leaf oan, dan moat hja mar ride en kin ik in bierke op de trije punten drinke.”

De Wedstrijd van de Week is dit weekend het duel tussen Jubbega en Rolder Boys. Een verslag is eind zondagmiddag op de site van Sa! te lezen.

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 55 minuten geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 56 minuten geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 59 minuten geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 20 uur geleden
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 21 uur geleden
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 21 uur geleden