Joeri Arndt in actie tegen Fochteloo. De routinier wil dat Sport Vereent op eigen benen verdergaat.
Joeri Arndt in actie tegen Fochteloo. De routinier wil dat Sport Vereent op eigen benen verdergaat. Foto: Dijks Media/Henk Jan Dijks

Gevoelige keuze voor Sport Vereent

Sport

OLDEBERKOOP Sport Vereent heeft het al jaren lastig en dreigde afgelopen voorjaar zelfs het loodje te leggen. Gelukkig bracht een reddingsactie van oud-speler Jan de Jong uitkomst. Nu ligt er een fusieplan klaar dat de toekomst van het voetbal in Oldeberkoop moet verzekeren, maar niet iedereen zit op samenwerking te wachten.

De meningen zijn verdeeld in het ruim vijftienhonderd tellende dorp in Ooststellingwerf. Moet de 92-jarige vereniging de handen ineenslaan met de regioclubs Olyphia, Oosterstreek en Zandhuizen, of proberen zelfstandig op de been te blijven? Een gedeelte ziet de fusie wel zitten. Anderen, vooral de oudere garde, is mordicus tegen. Dat er wat moet gebeuren is helder, want Sport Vereent bevindt zich al jaren op een hellend vlak. 

Er zijn te weinig voetballers en de vereniging kampt met een chronisch gebrek aan vrijwilligers. Een half jaar geleden was de situatie zo ernstig, dat het voortbestaan van Sport Vereent serieus in gevaar kwam. Het besluit om de stekker eruit te trekken leek nog slechts een formaliteit. Voor Jan de Jong, oud-speler en vader van huidig eerste-elftalvoetballer Tygo, was de nijpende situatie reden om in actie te komen. 

De inwoner van Oldeberkoop vroeg een aantal jongeren weer te gaan voetballen en vond gehoor. Sport Vereent kreeg er een zestal spelers bij en is daarom ook dit seizoen weer actief in de vijfde klasse B van het zondagvoetbal. De aanwas van jonge spelers heeft voor een opleving gezorgd, blijkt uit de prestaties. 

Waar Sport Vereent vorig seizoen uit 22 duels slechts zeven punten haalde, staat de teller nu na acht ontmoetingen al op vijf. Afgelopen weekend werd weliswaar kansloos met 6-0 van koploper Fochteloo verloren, maar van die uitslag liggen ze in Oldeberkoop niet wakker. Sport Vereent moest het als gevolg van blessures stellen zonder enkele belangrijke steunpilaren. Dan is de spoeling gewoon te dun, weet Joeri Arndt, met zijn 34 jaar de oudste van de selectie. “Foarich jier hiene wy minder spilers, mar no binne der mear jongens blesseare. As elts fit is, kinne wy mei dizze ploech meikomme yn de fiifde klasse.”


Elftalleider Jan de Jong Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks 

Genoeg spelers is echter juist het probleem. Niet alleen bij Sport Vereent. Ook andere clubs uit de streek hebben het moeilijk. Daarom werkt de vereniging uit Oldeberkoop op het gebied van jeugdvoetbal (Vidosa) sinds 2019 al samen met buurverenigingen Olyphia, Oosterstreek en Zandhuizen. Vorig jaar werd een verkennend onderzoek gestart naar verdergaande fusie. 

De uitkomsten van dat onderzoek werden vorige week gepresenteerd aan de leden. De conclusie is dat de handen ineenslaan de beste garantie lijkt voor de toekomst van het voetbal in de regio. Het advies is met gemengde gevoelens ontvangen. “Dat fielden je al flot”, vertelt bestuurslid Henk de Jong, die zelf voorstander is van samenwerking.

De Jong is bang dat, als de 92 jaar oude vereniging besluit zelfstandig verder te gaan, voetbal in Oldeberkoop een doodlopende weg is. “It is gjin kar út lúkse, mar út needsaak.” De bezetting, zowel binnen als buiten de lijnen, is volgens het bestuurslid te krap. “Ik sit yn it bestjoer, mar bin ek grinsrjochter en kalkje de linen. Wy komme minsken tekoart.” De basis is te broos, aldus De Jong. Zo nemen de oud-spelers Jan de Jong en Jan Jonker de begeleiding van het eerste elftal voor hun rekening. De twee springen bij omdat Sport Vereent momenteel zonder vaste trainer zit. “Wy rêde ús en it is prachtich dat minsken helpe, mar it bliuwt in ad-hocferhaal. Mei in fúzje kin je saken struktureel ferbetterje.”

Gruwt van idee

Joeri Arndt heeft begrip voor de zorgen van Henk de Jong, maar gruwt van het idee van een fusie. “Oer acht jier bestiet de feriening hûndert jier, wy moatte selsstannich it ieufeest helje. Dêr wol ik alles foar dwaan. Ik wenje no yn Lippenhuzen, mar ha myn hiele libben hjir fuot- balle en dat bliuwt sa. It bin grutsk op it shirt fan Sport Vereent, ha niks mei de oare klubs.” 

Vidosa, de samenwerking op het gebied van jeugdvoetbal, is wel een goede zaak, vindt Arndt. De aanwas van jeugd is gewoon te gering. “Kinst it dy hast net foarstelle, mar tsien jier lyn hiene wy noch eigen A’s en B’s. No is der gjin O19 mear. It is ek net frjemd, ik tink dat er de lêste 25 jier yn Aldeberkeap gjin hûs mear boud is. Wy ha ek al jierren gjin twadde mear. It is allegear krap.”

Komend voorjaar valt de beslissing. Het is nog lang niet zover, weet Henk de Jong. De clubs zijn afhankelijk van twee gemeenten en de locatiekeuze voor een nieuw aan te leggen sportpark is beslist geen hamerstuk. Bovendien spelen ook bij de beoogde partners de nodige sentimenten. Bij Olyphia liep de fusiebespreking bijna uit op handtastelijkheden, zo hoorde het bestuurslid. “It leit gefoelich.” Bij Sport Vereent zal men elkaar niet te lijf gaan, stelt Arndt. 

Pittige gesprekken zeker, maar tot ‘slaande rûzje’ zal het in Oldeberkoop nooit komen. “De minsken gean hjirre op noflike wize meïnoar om. Hoe dik at wy soms ek oan ‘e kont krigen en hoe dreech it de ôfrûne jierren ek west hat, wy pakke altyd gesellich in bierke. De sfear hat nea ûnder de prestaasjes te lijen hân.”

Elftalleider Jan de Jong

Meer SA!

Afbeelding
LDODK overtuigt tegen naaste concurrent KZ Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Dubbel gevoel bij Jubbega na gelijkspel Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Bakkeveen wint degradatiekraker met 2-1 Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Arie Vuijk met Every Boeddha Happy in De Skâns Cultuur 5 feb, 11:41
Afbeelding
Weekendtip: middagje soul in MeJander Oldeberkoop Algemeen 5 feb, 09:00
Afbeelding
Femke Kok pakt nationale titel Nieuws 4 feb, 20:53
Afbeelding
Weekendtip: heerlijk Iers met Fling in Witte Kerk Hemrik Algemeen 4 feb, 10:50
Afbeelding
'Little chefs' De Finne koken voor bijzonder project Algemeen 4 feb, 10:34