Aanvoerder Menno de Vries (rechts): ‘We hopen op een plek in de middenmoot.”
Aanvoerder Menno de Vries (rechts): ‘We hopen op een plek in de middenmoot.” Marije Geertsma

Hoopvolle start Sport Vereent

Sport

OLDEBERKOOP Sport Vereent eindigde afgelopen seizoen hopeloos onderaan in de vijfde klas van het zondagvoetbal. De malaise was groot, de Oldeberkopers konden soms amper elf man op de been brengen. Het voortbestaan van de voetbalvereniging hing aan een zijden draadje, maar Sport Vereent richtte zich op en heeft weer vertrouwen in de toekomst.

Met dank aan oud-speler Jan de Jong. Die trok zich het lot van de vereniging aan en wist een aantal vrienden van zoon en eerste elftalspeler Tygo te porren om weer te gaan voetballen. Het bleek de redding, want Sport Vereent begon het seizoen met een selectie van achttien spelers, een mix van ervaren rotten en jong talent.

Wennen

Het was wennen in het begin, erkent aanvoerder Menno de Vries, met 32 jaar één van de oudsten bij Sport Vereent. “De voetbalbeleving van de ouderen en jongeren verschilt, maar langzamerhand valt alles op zijn plek. We maken stappen als groep.” Dat blijkt uit de prestaties, want waar Sport Vereent vorig seizoen uit 22 duels slechts zeven punten haalde, staat de teller nu na zes ontmoetingen al op vier.

“En dat hadden er meer moeten zijn”, aldus De Vries. “Hoewel we twee keer ruim verloren, konden we altijd mee met de tegenstander. Tegen Uffelte (1-0 verlies) hadden we minimaal gelijk moeten spelen en vorige week tegen Blankenham (2-2) hebben we de winst laten liggen. Halverwege was het 2-0, maar had het minimaal 4-0 moeten staan. Direct na de pauze kregen we een onnodige rode kaart waardoor het nog mis ging.”

Menno de Vries duelleert met een speler van Blue Boys, een beeld van afgelopen seizoen. - Sietse de Boer

Sport Vereent begon het seizoen met Barry Nijenhuis als nieuwe trainer, maar die haakte vanwege gezondheidsreden snel af. De club heeft daarom een vacature voor een nieuwe hoofdtrainer uitstaan, maar de spoeling blijkt dun, want de oproep heeft geen enkele reactie opgeleverd. Gelukkig is er hulp, dorpsgenoot Arno Hoekstra, trainer van hoofdklasser Berkum en Martin Reitsma leiden ieder een trainingsavond 

“Martin heeft Sport Vereent tijdens de Corona-periode getraind”, vertelt de aanvoerder. “Hij is gestopt omdat twee avonden te druk voor hem werd, maar wilde ons wel helpen.” De begeleiding op zondag wordt voor rekening genomen door oud-speler Jan Jonker. “Jan is ervaren en kan op wedstrijddagen alles regelen. Voor ons werkt het prima.”

Conditioneel

De aanvoerder is vooral blij dat er bij Sport Vereent weer goed en op structurele basis getraind wordt. “Vorig seizoen stonden we vaak met een handjevol mensen op het veld. Nu zijn er altijd dertien, veertien man. De trainingsopkomst is in jaren niet zo groot geweest. Conditioneel zijn we gegroeid. Vorig seizoen konden we de tegenstander één helft bijbenen en zakten we na de pauze ver terug. Nu houden we het negentig minuten vol.”

Menno de Vries hoopt dat Sport Vereent zich dit seizoen in de brede middenmoot van 5B kan nestelen. De Oldeberkoper vereniging is door de aanwas van jong talent sterker geworden vindt de aanvoerder. “We hebben er rappe aanvallers bijgekregen. Voetbal op ons niveau is gebaseerd op strijd en opportunisme. Met de snelheid voorin kunnen we nu een lange bal geven en dan moeten die jongens het maar uitvechten. We hebben er een wapen bij.”


 Johan de Boer (rechts) komt vanwege een kruisbandblessure dit seizoen niet meer in actie. Dat is een aderlating voor Sport Vereent. - Sietse de Boer

De aanvoerder is niet alleen vanwege de voetballende kwaliteiten blij met de jongelingen, de nieuwkomers brengen volgens hem ook nieuwe energie. Toen Sport Vereent de eerste duels van het seizoen verloor, gingen bij de oudere spelers de kopjes hangen. “Ze hadden zoiets van, daar gaan we weer. Daar hebben de jonge jongens geen last van, die denken: volgende week weer een kans en gaan ervoor. Er waait een frisse wind door de club,” stelt de aanvoerder.

Zondag speelt Sport Vereent thuis tegen Diever/Wapse. De Vries waagt zich niet aan een voorspelling. “Zij zijn goed gestart, maar ik ken de ploeg niet.” De aanvoerder kijkt vooral verder vooruit en hoopt op een mooi seizoen met een redelijke klassering. “Het zit alleen niet mee. Johan de Boer heeft een kruisbandblessure opgelopen en is de rest van het seizoen uitgeschakeld. Johan is één van onze betere voetballers. Dat hij is weggevallen is een aderlating. Dat soort tegenslagen kunnen we niet teveel hebben, daarvoor is onze selectie ook weer niet breed genoeg”

Meer SA!

Afbeelding
Gevoelige keuze voor Sport Vereent Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Partijen rond De Kompenije weer aan tafel Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Debuut van The Spaltenbridge Band Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Van Teyens Fundatie helpt Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Oproep: Hoe bespaart u energie? Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Huurwoningen versneld verduurzaamd Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Uitlaten in het donker Column 13 uur geleden
Afbeelding
Lezing: Wat deed Bommen Berend in Opsterland? Cultuur 30 nov, 19:27