Topscorer Jorrit de Boer probeert een tegenstander van Suameer uit te spelen.
Topscorer Jorrit de Boer probeert een tegenstander van Suameer uit te spelen. Foto: Sietse de Boer

Fusie zaterdag en zondag levert koploper op

Sport

BOORNBERGUM In Boornbergum ‘fuseerden’ afgelopen zomer de voetballers van de zaterdag- en de zondagafdeling van de plaatselijke SC om alleen op zaterdag verder te gaan. Sportief lijkt het de juiste beslissing, want na zeven speelronden is SC Boornbergum ’80 de ongeslagen koploper in de vijfde klasse C.

 Als gevolg van minder leden en minder kantine-inkomsten werd het steeds lastiger om twee gezonde voetbalafdelingen overeind te houden in het dorp met 1.800 inwoners. Twee representatieve eerste elftallen op de been brengen was een opgave en de twee betaalde trainers drukten zwaar op de clubkas. Corona verergerde die situatie alleen maar. 

In Boornbergum was wel vaker gesproken over een samengaan van zaterdag- en zondagvoetbal, maar beide takken rooiden het altijd nog zelfstandig. Tot dit jaar dus. Om de toekomst van voetbal in het dorp te borgen, werden sentimenten opzijgeschoven en vloeiden de eerste elftallen van zaterdag en zondag ineen. “It koe net oars”, weet Cees van Weperen, algemeen voorzitter van de omnivereniging. Of het inderdaad de juiste beslissing was moet de komende jaren blijken, maar het samenvoegen van de selecties heeft de vereniging in ieder geval een kwalitatieve impuls gegeven. 

De seizoenstart was zelfs uitstekend. Alleen tegen Surhuisterveen (4-4) liet de koploper punten liggen. De voorzitter liep zaterdag tijdens het thuisduel tegen Suameer dan ook tevreden rond op sportpark De Kampslach. “Dit is wêr’t wy stikem op hope hienen, better fuotbal en goeie risseltaten.” Ook tegen Suameer kwam Boornbergum geen moment in de problemen. De thuisclub was oppermachtig, maar had alleen moeite het overwicht in de score tot uitdrukking te brengen. Pas na rust werd het verschil gemaakt (3-1).

Suprematie

Het eenzijdige wedstrijdbeeld is volgens Van Weperen tekenend voor de suprematie van Boornbergum dit seizoen. “Wy ha de bal en de tsjinstanner ferdigenet. Oant no ta ha we it noch gjin momint lestich hân.” Boornbergum hikt al een aantal jaren tegen promotie naar de vierde klas aan. Dit jaar zou het weleens kunnen gebeuren, hoopt en denkt de voorzitter. “We ha der yn elts gefal it materiaal foar.” 

Dat vindt ook Björn Schilder. Als trainer van de zondagvoetballers van Boornbergum was het voor hem vorig seizoen vrijwel wekelijks puzzelen om een representatief elftal op de been te kunnen brengen. Nu heeft Schilder een sterke en brede selectie van 24 spelers tot zijn beschikking. “Bij blessures of schorsingen komen we niet direct in de problemen. Het is heerlijk werken.” 

Dat blijkt, want ook nu Schilder het nog moet stellen zonder doelman Maarten Elverdink (hersenschudding) en de makkelijk scorende Joran Wiersma (knie) worden de zeges makkelijk aaneengeregen. Boornbergum speelt zoals de trainer het voor ogen heeft; aanvallend en dominant. “Ik wil pressing zien. Tegen VVT bijvoorbeeld, zaten we er negentig minuten bovenop. De tegenstander moet voelen dat er niks te halen valt.” 

Met een brede selectie werken houdt in dat de trainer keuzes moet maken en spelers teleur moet stellen. Zo begon Mark Russchen tegen Suameer op de bank. De middenvelder kwam na rust in het veld, scoorde en was een duidelijke versterking. “Dat Mark op de bank begon had een reden. Wissel staan vindt niemand leuk, maar voetbal is een teamsport. Je moet je ego aan de kant kunnen zetten. Dat is soms lastig, maar gaat steeds beter.”


Trainer Bjorn Schilder, SC Boornbergum - Sietse de Boer

Knokken

De nieuwe situatie is wennen voor sommige jongens, erkent Schilder. Spelers die vorig seizoen verzekerd waren van een basisplaats, zitten nu soms op de bank of moeten keihard knokken voor speeltijd. Tuurlijk ziet de trainer wel eens boze gezichten, maar hij ervaart ook begrip. “Het scheelt dat de resultaten goed zijn. Als je wint worden veranderingen makkelijker geaccepteerd.” Het samenvoegen van de selecties verliep volgens Schilder vrijwel geruisloos. “De jongens voelen piekfijn aan wie de betere voetballers zijn. De poppetjes vielen automatisch op hun plek.”

 De soepele integratie verbaast Van Weperen niet. “It binne hast allegear jongens út it doarp, binne meiïnoar opgroeid. Fan kultuerferskillen is gjin sprake.” De tevredenheid van de voorzitter is niet alleen gebaseerd op de stand van de ranglijst. Het voetbal in Boornbergum begint dankzij de goede prestaties weer te leven. “Dat merke wy oan de publike belangstelling. Der komt mear folk op ús wedstriden ôf. En om’t wy tsjin klubs út de regio spylje, komme der ek mear minsken fan de tsjinstanner mei. Dat is goed foar de kantine.”

De komende weken moet blijken wat de echte kracht van de groenhemden is. De formatie van Schilder speelde tot nu toe voornamelijk tegen clubs uit de onderste helft van de ranglijst; tot aan de winterstop krijgt de koploper louter tegenstanders van zwaarder kaliber, achtereenvolgens ONB, UDIROS, Eastermar en ASC’75. Komende zaterdag te beginnen met een uitwedstrijd tegen nummer twee ONB. 

De trainer ziet niet alleen de confrontatie met de Drachtsters, maar ook de komende weken met vertrouwen tegemoet. “Natuurlijk kan ons spel nog verbeteren, maar met deze groep hoeven we voor niemand bang te zijn. En de sfeer is uitstekend, als je ziet hoe we met zijn allen een doelpunt vieren, zit het met de teamgeest wel goed.”

Meer SA!

Afbeelding
Kostbare zege RWF op Wykels Hallum Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Kerstconcert Euterpe Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Laatste weekend Art Super Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: zaterdag elfde editie Tynjerock Cultuur 8 dec., 21:52
Afbeelding
Weekendtip: Canadees duo wederom op Muziekpodium Cultuur 8 dec., 17:13
Afbeelding
'Uitgedund' Makkinga ontvangt Havelte Sport 8 dec., 16:00
Afbeelding
Een thuis. Want eigen haard ... Column 8 dec., 12:14
Afbeelding
'Fjild is al tsien jier oan ferfanging ta' Sport 8 dec., 08:50