Henk Bijker en Gerald Aukes
Henk Bijker en Gerald Aukes Foto: Sietse de Boer

Aukes en Bijker willen van elkaar leren

Sport

GORREDIJK  Gerald Aukes en Henk Bijker werkten als trainer en speler samen toen LDODK/Rinsma Modeplein in 2011 promoveerde naar de Korfbal League. Elf jaar later zijn ze collega’s in de technische staf van de eerste selectie. “We kunnen veel van elkaar leren.” Zaterdag beginnen ze aan een nieuw seizoen in de Korfbal League. 

Na het succes in 2011 vertrok Gerald als coach, terwijl Henk de eerste jaren van de club op het hoogste zaalniveau nog als speler meemaakte. Om zich daarna te bekwamen als (jeugd)trainer. De afgelopen seizoenen had hij de A-junioren van LDODK onder zijn hoede, maar nu werd het tijd voor de stap omhoog. “Ik heb een aanbieding gehad om ergens hoofdtrainer te worden, maar ik weet niet of ik daar al aan toe ben. De functie bij de selectie van LDODK is wel een stap die bij me past, doordat ik nu samenwerk met topspelers en omdat ik veel van Gerald kan leren.”

Gerald kaatst de bal direct terug, want ondanks dat hij de afgelopen jaren bij heel wat Korfbal League-clubs aan het roer stond, ziet ook Gerald nog leermomenten voor zichzelf als hij Henk aan het werk ziet met de groep. “Hoe Henk bepaalde trainingsvormen op het gebied van schieten of coördinatie neerzet, is voor mij ook interessant.”

Elkaar versterken

Gerald maakt graag gebruik van die kwaliteiten van zijn assistent, die ook belast is met de coaching van het tweede team. “Ook omdat ik weet dat het bij Henk in goede handen is en ik mijn tijd zo weer kan gebruiken om te focussen op andere zaken. Zo versterken we elkaar binnen de technische staf, waarbij iedereen zichzelf kan zijn. Dat vind ik altijd heel belangrijk.”

Plezier hebben is daarbij heel belangrijk zeggen beide trainers, die ook Marjo de Haan nog naast zich vinden op het trainersbankje. Henk: “Plezier is de basis en gelukkig zien we dat heel veel.” Gerald: “Wat dat betreft is het ook fijn dat we weer aan teambuilding hebben kunnen doen, bijvoorbeeld tijdens het trainingsweekeinde. Even lekker ontspannen met elkaar en elkaar ook beter leren kennen, want er is natuurlijk wel wat veranderd in de groep.” De selectie van LDODK werkt ook hard aan zaken als het pakken van controle in een wedstrijd als dat nodig is. “Dat is iets wat vorig seizoen te vaak niet lukte”, oordeelt Gerald. Henk vult aan: “We moeten vastigheden hebben, waar we altijd op terug kunnen vallen.”


Gerald Aukes 

Ander spelletje

Het zijn zaken waar ze samen graag aan werken. Gerald: “Natuurlijk, door de jaren heen hebben Henk en ik altijd wel even contact gehad als we elkaar troffen, hier bij LDODK of elders. Maar hij is als trainer en als mens ook enorm gegroeid in die tussenliggende periode.” Henk beaamt die constatering. “Het spelletje is heel anders geworden, dus mijn visie op datzelfde spelletje is ook veranderd. En als persoon ben ik ook zeker gegroeid.”

Gerald benoemt de verschillen die hij merkt. “Henk is goed in staat zaken direct en rechtstreeks aan te pakken. Niet afwachten, maar gewoon eropaf. Daar hou ik van. Ik hoop altijd dat de mensen in mijn technische staf zelf richting geven aan wat ze doen en hoe ze werken. Henk is daar heel goed en serieus mee bezig.”

Zoeken

Het tweede team is dit seizoen danig verjongd, met veel doorstroming vanuit de eigen opleiding. Het maakt dat het de eerste weken, misschien wel maanden, van het seizoen zoeken was. “Ik had gehoopt dat we iets verder waren, maar ik zie wel dat we groeien. Het mooie is dat ik een flink aantal spelers en speelsters nog ken uit het verleden, waardoor ik hun houding of mimiek soort van kan lezen.”

Henk stipte het eerder al aan; het spel is danig veranderd het afgelopen decennium. “Het is niet te vergelijken met toen ik zelf nog speelde. Wij gingen destijds met onze groep over naar het eerste team dat toen nog in de eerste klasse speelde. De stap van de junioren naar de senioren was toen ook al groot, maar nu helemaal. Ik vind het een mooie uitdaging om dat allemaal in goede banen te leiden.”


 Henk Bijker - Sietse de Boer

Volle hal

Is het tweede team een opleidingsploeg, waarbij winnen niet vooropstaat, van het eerste mogen wel prestaties worden verwacht. Gerald: “Ik ben heel benieuwd hoe we het gaan doen dit seizoen. We hebben een kwalitatief mooie groep staan en ik heb er een goed gevoel bij. Maar we zetten eerst in op korfbalplezier hebben met elkaar, in hopelijk eindelijk weer een volle hal, en dan komen de mooie prestaties zeker.”

Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 3 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 22 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19