Trainer Harry Pen van Blue Boys. “De voorbereiding was verre van ideaal, maar we zetten er met zijn allen de schouders onder.
Trainer Harry Pen van Blue Boys. “De voorbereiding was verre van ideaal, maar we zetten er met zijn allen de schouders onder. Foto: Sietse de Boer

Blue Boys en de Sweach starten hoopvol

Sport

NIJ BEETS  In de vierde klasse B van het zondagvoetbal staat dit weekend in Nij Beets meteen een mooie streekderby op het programma. Het gepromoveerde Blue Boys start het seizoen met een thuisduel tegen De Sweach. Beide ploegen beginnen hoopvol aan de competitie, maar hebben zorgen over de breedte van de selectie. Een vooruitblik.

Blue Boys pakte afgelopen seizoen de titel in de vijfde klasse B. De ploeg van trainer Harry Pen was de eerste helft van het seizoen ongenaakbaar, maar liep na de winterstop enkele tikken op. Uiteindelijk wisten de Nij Beetsters de grote concurrenten Tijnje en Oldeboorn op veilige afstand te houden. Die ploegen komt Blue Boys dit seizoen weer tegen, want zowel Tijnje als Oldeboorn dwong via de nacompetitie promotie af.

De Sweach kwam het voorbije seizoen goed en ambitieus uit de winterstop. Het elftal van trainer Cor Elzinga wilde met Bakkeveen en MKV ’29 strijden om de titel in 4B, maar het liep totaal anders. De Sweach werd geconfronteerd met een groot aantal blessures, terwijl daarnaast Corona Elzinga zijn selectie uitdunde. Het seizoen ging uit als de bekende nachtkaars en de Sweach wist uiteindelijk via de nacompetitie ternauwernood degradatie af te wenden.

Selectie

Bij zowel Blue Boys als de Sweach veranderde afgelopen zomer weinig. De selectie van Pen werd aangevuld met een aantal jonge talenten, terwijl Merijn Zomers en Daniël van der Meulen zich weer beschikbaar stelden voor de hoofdmacht. “Die jongens hebben een paar jaar gas teruggenomen en op lager niveau gespeeld, maar gaan er weer voor,” vertelt Pen. Goed nieuws is verder dat good old Sander Hoekstra er nog een jaartje aan vastknoopt. “Sander is een ervaren jongen, strijdlustig en pikt zijn goaltjes mee. Hij is belangrijk voor ons.”

Bij de Sweach keerden de jonge talenten Jacco Kunnen en Ben Woertman terug van Drachtster Boys op het oude nest en pakte Sander Rozema de draad weer op. Daar staat tegenover dat keeper Sander Blaakmeer en Paul Buma overstapten naar de zaterdagtak van de club. De Sweach moet het nog stellen zonder zijn gevaarlijke aanvaller Jochem Reitsma. Hij liep afgelopen seizoen een ernstige knieblessure. Het is nog onduidelijk wanneer Reitsma zijn rentree kan maken. “Ik ha de beskikking oer in moaie seleksje,” vindt Elzinga.


Aanvoerder Eelke Jan Duizendstra is ook dit jaar weer van de partij bij De Sweach. Foto: Sietse de Boer

Voorbereiding

De voorbereiding van de club uit Nij Beets verliep verre van optimaal. De uitwedstrijd in het bekertoernooi tegen het Amelander Geel Wit viel samen met het dorpsfeest. Pogingen om het duel te verplaatsen mislukten, waarop Blue Boys zich terugtrok uit de bekerstrijd. Een oefenduel tegen DTD werd op het allerlaatste moment afgelast. De ploeg van Pen speelde daardoor slechts één oefenduel. Die ontmoeting, tegen UDIROS, werd met 4-1 verloren. Vooral de wijze waarop zijn elftal tegendoelpunten incasseerde, baart Pen zorgen. “Er is nog volop werk aan de winkel,” aldus de ervaren 70-jarige trainer.

Bij de Sweach kijken ze met een goed gevoel terug op de voorbereiding. De ploeg van trainer Cor Elzinga won in het bekertoernooi van Bakkeveen en Blauw Rood ’20 en verloor nipt (2-1) van het vorig seizoen uit de tweede klas gedegradeerde Oerterp. Vooral het bekerduel tegen Oerterp biedt aanknopingspunten, is Elzinga van mening. “Wy ha ferlern, mar spilen knap. Kwa fuotbal wiene wy net minder, in lykspul wie fertsjinne west. Yn fuotbal draait it om goals. Wy ha kânsen sat hân, mar dy moatte je dan wol meitsje.”

Verwachtingen

Pen verwacht dat Blue Boys zich in de vierde klas kan handhaven. De trainer is zich echter terdege bewust dat zijn spelers door de mislukte voorbereiding wedstrijdritme ontberen. Hij hoopt daarom op een goede start van het seizoen. “Goede resultaten zorgen voor vertrouwen en rust. Als team zullen we alles moeten geven. We hebben keihard geknokt om uit die vijfde klas te komen en willen niet na één jaar alweer degraderen. Ik heb vertrouwen in mijn ploeg. We zijn vorig seizoen niet voor niets kampioen geworden Alleen moet iedereen wel heel blijven, de selectie is te smal om veel blessures op te kunnen vangen.”

Pen zijn collega van de Sweach spreekt woorden van gelijke strekking. Elzinga denkt dat de Sweachsters, mits blessureleed van proporties zoals afgelopen seizoen het geval was uitblijft, zich in de top vijf van 4B kunnen nestelen. “As wy kompleet binne, ha wy in goed alvetal.” De kracht van de Sweach schuilt volgens de trainer in het collectief. Hij beschikt over een hechte groep die in het veld de strijd aangaat, maar ook buiten de lijnen een eenheid vormt. Elzinga is wel benieuwd hoe de krachtsverhoudingen in 4B liggen nu de indeling flink veranderd is. “Dat is ôfwachtsjen.”

Derby’s

Wat zeker is, is dat fans die van derbyvoetbal houden volop aan hun trekken komen in 4B. Met Blue Boys, Oldeboorn, de Sweach, THOR en Tijnje staan er volop regioduels op het programma. Zowel Pen als Elzinga is content met de vele wedstrijden tegen streekploegen. “Derby’s zijn en blijven speciaal, de beleving is altijd intenser,’’ weet de trainer van Blue Boys. Ook Elzinga is blij met de indeling van 4B. “Derby’s ha harren sjarme, dat wit ik noch fan myn eigen tiid as fuotballer. Fuotbalje foar in protte minsken is moai en yn de regio spylje hat syn foardielen. Snein nei Nij Beets, je stekke de Rykswei oer en je binne der.”

Vanaf dit weekend blikt de redactie iedere vrijdag vooruit op een wedstrijd van regioclubs uit het verspreidingsgebied van Sa!

Meer SA!

Afbeelding
Volop goals bij zondagamateurs Sport 2 okt, 17:44
Afbeelding
Punt Read Swart in eerste thuisduel Sport 2 okt, 17:31
Afbeelding
Tialda Hoogeveen nije Berneboeke-ambassadeur Cultuur 2 okt, 16:23
Afbeelding
Aldi wil procedure Gorredijk versnellen Ondernemen 2 okt, 12:34
Afbeelding
Makkie voor LDODK tegen TOP Sport 2 okt, 10:13
Afbeelding
De Moskoupleats is weer bewoond Nieuws 2 okt, 10:07
Afbeelding
Griet en Piter in De Skâns Cultuur 1 okt, 12:22
Afbeelding
Groot baggerproject rond Jubbega Nieuws 1 okt, 11:49