Voorzitter Jasper Derks en Henk de Jong.
Voorzitter Jasper Derks en Henk de Jong. Foto: Sietse de Boer

Sport Vereent was op sterven na dood

Sport

OLDEBERKOOP Vijfdeklasser Sport Vereent speelt zondag thuis tegen BEW. Dat de zwartwitten weer aftrappen voor een nieuw voetbalseizoen was geen vanzelfsprekendheid. Voetbal in Oldeberkoop stond een half jaar geleden op omvallen. “We waren op sterven na dood.” 

Het klinkt dramatisch, maar volgens voorzitter Jasper Derks waren dat de feiten. De selectie was smal en spelers lieten om het minste of geringste duels schieten. Soms moest trainer Renaldo Koopman zelf de kicksen aantrekken bij gebrek aan reserves. Putten uit het tweede elftal was geen optie, want er was bij Sport Vereent geen tweede. Sport Vereent eindigde als laatste. Van de 22 duels werden zeventien verloren, vier gelijkgespeeld en slechts eentje gewonnen. “We voetballen voor ons plezier, maar krijg je bijna iedere week aan de broek, dan komt de sfeer onder druk te staan. 

Verschillende spelers besloten te stoppen, wat voor anderen weer reden was misschien elders te gaan spelen. “Het bestuur heeft overwogen er een punt achter te zetten. We hadden er soms geen fiducie meer in”, blikt de voorzitter terug. Het was ook een lastige situatie. Renaldo Koopman was gestopt en hoe strik je een nieuwe trainer als je niet kunt garanderen dat er genoeg spelers zijn? “En hoe haal je spelers over door te gaan als je geen trainer hebt. We hadden niets te bieden.” 

Hulp kwam uit onverwachte hoek. Oud-speler Jan de Jong, en vader van eerste-elftalspeler Tygo, zag de ontwikkelingen met lede ogen aan. Hij benaderde jonge Oldeberkopers, waaronder vrienden van zijn zoon, die gestopt waren met voetballen, met de vraag om de schouders weer onder Sport Vereent te zetten. De Jong zijn initiatief sloeg aan en leverde het bestuur genoeg toezeggingen op om concrete plannen te maken voor het nieuwe seizoen. 

Na een moeizame zoektocht werd in Barry Nijenhuis een opvolger voor Koopman gevonden. Nijenhuis werkt komend seizoen met een selectie van 21 man. “Dat is voor onze begrippen luxe.” De voorzitter is blij dat het voortbestaan van Sport Vereent is gered, maar beseft dat het recente succes geen garantie voor de langere termijn biedt.

Daarom zijn gesprekken gestart over samenwerking met regioclubs Olyphia, Zandhuizen en Oosterstreek. “Met onze jeugdteams doen we dat al. Het is complex, misschien moet er zelfs een nieuwe accommodatie komen, maar we gaan liever vandaag dan morgen samen.” Ook de beoogde fusiepartners hebben het moeilijk, weet de voorzitter. “Zandhuizen heeft alleen nog een tweede team en 7-tegen-7-elftal.” Over de kans van slagen van de samenwerking durft Derks niets te voorspellen. “We hebben ook nog met twee gemeenten te maken.”

Hoe het ook komt: zondag voetbalt Sport Vereent weer. “We hebben een mooie selectie, een goede mix van jong en oud. Onze voorbereiding biedt hoop op een beter seizoen. Een plekje in de middenmoot zou fijn zijn. We liggen in Oldeberkoop niet wakker van een nederlaag, maar af en toe winnen maakt voetbal wel een stuk leuker.”

Meer SA!

Afbeelding
Volop goals bij zondagamateurs Sport 2 okt, 17:44
Afbeelding
Punt Read Swart in eerste thuisduel Sport 2 okt, 17:31
Afbeelding
Tialda Hoogeveen nije Berneboeke-ambassadeur Cultuur 2 okt, 16:23
Afbeelding
Aldi wil procedure Gorredijk versnellen Ondernemen 2 okt, 12:34
Afbeelding
Makkie voor LDODK tegen TOP Sport 2 okt, 10:13
Afbeelding
De Moskoupleats is weer bewoond Nieuws 2 okt, 10:07
Afbeelding
Griet en Piter in De Skâns Cultuur 1 okt, 12:22
Afbeelding
Groot baggerproject rond Jubbega Nieuws 1 okt, 11:49