Trainer Björn Schilder.
Trainer Björn Schilder. Foto: Sietse de Boer

Nieuwe schwung bij Boornbergum ‘80

Sport

BOORNBERGUM Voor SC Boornbergum ’80 is de start van het nieuwe voetbaljaar in meerdere opzichten een nieuw begin. De zondag- en zaterdagtak hebben de handen ineengeslagen. De ambitieuze hoofdmacht gaat alleen verder op zaterdag (5C). “We willen promoveren.”

Voor trainer Björn Schilder was het even wennen. Als trainer van de zondagvoetballers van SC Boornbergum’80 stond hij vorig seizoen regelmatig met slechts een handjevol spelers op het trainingsveld. De afgelopen weken werkte hij met een groep van zo’n dertig spelers die, ook als gevolg van de toegenomen concurrentie, een frisse en gretige indruk maakt. 

Het samensmelten van beide selecties verliep vrijwel rimpelloos, vindt Schilder. Natuurlijk kreeg hij te maken met teleurgestelde spelers. Een grotere selectie betekent nu eenmaal keuzes maken. Voetballers die afgelopen seizoen basisklant waren, zitten nu weleens op de bank. “Maar ik beoordeel iedereen op zijn prestaties en weet je, wie er ook voor de groep staat, hij kan er maar elf opstellen.”

Beter maken

Schilder heeft een duidelijk doel voor ogen. Hij wil van alle spelers betere voetballers maken, zodat niet alleen het individu, maar ook het team en de vereniging profiteert. De trainer is dan ook blij met zijn brede selectie. Het biedt Schilder de kans gevarieerder en op een hoger niveau te trainen. “Niet alleen het eerste wordt beter, maar ook een sterker tweede elftal dat beter aansluit bij het niveau van het eerste.” 

Ondanks dat de poulefase van de bekerstrijd tegen Harkema Opeinde ongelukkig begon, is Schilder ‘supertevreden’ over de voorbereiding. “Ik werk met gemotiveerde spelers. Het besluit om zaterdag en zondag samen te voegen, heeft voor nieuwe schwung gezorgd. Ook bij mij, met zoveel spelers heb ik het idee dat ik niet bij een dorpsclub, maar bij een grote amateurclub werk.”

Maximale eruithalen

Het is plezierig werken met gemotiveerde voetballers die beter willen worden. Die instelling past ook bij Schilder, die in het verleden voor de profclubs FC Groningen en Veendam uitkwam. “Als je toch op het trainingsveld staat, ga je niet lopen kloten. Daar heeft niemand wat aan. Zo wil ik ook niet werken, ik ben geen bezigheidstrainer. Ik wil het maximale eruithalen en verwacht dat ook van de jongens.” 

Schilder wil presteren, maar voelt zich niet te groot voor vijfdeklasser SC Boornbergum ’80. Integendeel, ook na vijf jaar voelt hij zich nog senang bij de vereniging. “Ik pas hier, de mentaliteit van de mensen bevalt me en ik kan mezelf zijn. Je kunt wel hogerop willen, maar word je daar altijd gelukkiger van? Ik wil leven op een manier die bij mij past.”

Spelen voor promotie

De zaterdagvoetballers hikken al jaren aan tegen promotie naar de vierde klasse. Afgelopen seizoen kwamen de groenhemden in de nacompetitie net tekort om mee te kunnen strijden om promotie. Door de samenvoeging van de zaterdag- en zondagvoetballers moeten de sportieve aspiraties eindelijk gestalte krijgen. 

“Wij spelen om te promoveren, daar hebben we het spelersmateriaal voor,” stelt Schilder onomwonden. “Als elftal moeten we nog groeien, maar ik verwacht een mooi seizoen. Er is meer kwaliteit en met de brede selectie kunnen we schorsingen en blessures makkelijker opvangen.” SC Boornbergum ‘80 begint de competitie zaterdag uit tegen Surhuisterveen.

Meer SA!

Afbeelding
Volop goals bij zondagamateurs Sport 2 okt, 17:44
Afbeelding
Punt Read Swart in eerste thuisduel Sport 2 okt, 17:31
Afbeelding
Tialda Hoogeveen nije Berneboeke-ambassadeur Cultuur 2 okt, 16:23
Afbeelding
Aldi wil procedure Gorredijk versnellen Ondernemen 2 okt, 12:34
Afbeelding
Makkie voor LDODK tegen TOP Sport 2 okt, 10:13
Afbeelding
De Moskoupleats is weer bewoond Nieuws 2 okt, 10:07
Afbeelding
Griet en Piter in De Skâns Cultuur 1 okt, 12:22
Afbeelding
Groot baggerproject rond Jubbega Nieuws 1 okt, 11:49