Zo'n tweehonderd deelnemers, een mix van jong en oud, liepen de eerste avond.
Zo'n tweehonderd deelnemers, een mix van jong en oud, liepen de eerste avond. Foto: Sietse de Boer

Avond4Daagse moet weer opbouwen

Sport

GORREDIJK Maandagavond gingen circa tweehonderd wandelaars van start bij een nieuwe editie van de Avond4Daagse in Gorredijk. Dat zijn er fors minder dan de circa vijfhonderd wandelaars die drie jaar geleden, nog voor corona, bij de laatste editie meeliepen. 

“Dat valt wel wat tegen”, aldus Ester Stolk van de organisatie. “We moeten weer gaan opbouwen.” Wat volgens de organisatie ook niet meehelpt is dat de basisscholen in Gorredijk en directe omgeving niet meer actief deelname stimuleren. “Zij organiseerden dat in het verleden zelf, daar hoefden we eigenlijk niets aan te doen.” 


De wandelaars die wel van de partij zijn, waren maandag rond 18.00 uur enthousiast om te starten. Tot en met donderdag wandelen ze iedere dag een route van vijf of tien kilometer, elke keer een andere route. De langste afstand voerde maandagavond door Terwispel en via het buitengebied langs de Koaibosk terug. De wandelaars van de vijf kilometer maakten een rondje Gorredijk. 

De deelnemers vormen een prettige mix van jong en oud. De Avond4Daagse is traditioneel een evenement waar kinderen met hun ouders aan deelnemen. Sommige deelnemers zijn al jaren van de partij. De allerkleinsten, voor wie vier dagen wandelen te zwaar is, kunnen maandagavond eenmalig meedoen. Ze krijgen dan een eendagsmedaille. 


De slotavond verloopt anders dan normaal, het muziekkorps voorop bij de intocht ontbreekt. Stolk: “De Vlecke in Gorredijk loopt niet meer en de korpsen die nog wel op straat lopen zijn niet te betalen.” De lokale DJ Arne zorgt nu voor de muzikale begeleiding. Hij is iedere avond van de partij en draait bij De Skâns zijn muziek. 

Bij de start krijgen de deelnemers een armbandje. “Bedoeld voor de dagelijkse traktatie onderweg. De bandjes zijn dit jaar nieuw, omdat er bij de vorige editie veel meer traktaties werden opgehaald dan er deelnemers waren. Dat was sneu voor de betalende deelnemers die zo soms achter het net visten.”


Meer SA!

Afbeelding
Nooit weer je sleutels verliezen met deze tips Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
NoSa!: Daniel Dijkstra over toekomst lokale omroep Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Opsterland gaat niet bemiddelen in Wijnjewoude Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Open Dag Zorgboerderij De Ripen Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Doelleazen en Gaatze Bosma in feesttent Hemrik Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Grote namen geven De Skâns vertrouwen Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Dames de Sweach winnen KNVB beker Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Tips om energie te besparen op verwarmen woning Ingezonden 5 jun., 22:03