Zo'n tweehonderd deelnemers, een mix van jong en oud, liepen de eerste avond.
Zo'n tweehonderd deelnemers, een mix van jong en oud, liepen de eerste avond. Foto: Sietse de Boer

Avond4Daagse moet weer opbouwen

Sport

GORREDIJK Maandagavond gingen circa tweehonderd wandelaars van start bij een nieuwe editie van de Avond4Daagse in Gorredijk. Dat zijn er fors minder dan de circa vijfhonderd wandelaars die drie jaar geleden, nog voor corona, bij de laatste editie meeliepen. 

“Dat valt wel wat tegen”, aldus Ester Stolk van de organisatie. “We moeten weer gaan opbouwen.” Wat volgens de organisatie ook niet meehelpt is dat de basisscholen in Gorredijk en directe omgeving niet meer actief deelname stimuleren. “Zij organiseerden dat in het verleden zelf, daar hoefden we eigenlijk niets aan te doen.” 


De wandelaars die wel van de partij zijn, waren maandag rond 18.00 uur enthousiast om te starten. Tot en met donderdag wandelen ze iedere dag een route van vijf of tien kilometer, elke keer een andere route. De langste afstand voerde maandagavond door Terwispel en via het buitengebied langs de Koaibosk terug. De wandelaars van de vijf kilometer maakten een rondje Gorredijk. 

De deelnemers vormen een prettige mix van jong en oud. De Avond4Daagse is traditioneel een evenement waar kinderen met hun ouders aan deelnemen. Sommige deelnemers zijn al jaren van de partij. De allerkleinsten, voor wie vier dagen wandelen te zwaar is, kunnen maandagavond eenmalig meedoen. Ze krijgen dan een eendagsmedaille. 


De slotavond verloopt anders dan normaal, het muziekkorps voorop bij de intocht ontbreekt. Stolk: “De Vlecke in Gorredijk loopt niet meer en de korpsen die nog wel op straat lopen zijn niet te betalen.” De lokale DJ Arne zorgt nu voor de muzikale begeleiding. Hij is iedere avond van de partij en draait bij De Skâns zijn muziek. 

Bij de start krijgen de deelnemers een armbandje. “Bedoeld voor de dagelijkse traktatie onderweg. De bandjes zijn dit jaar nieuw, omdat er bij de vorige editie veel meer traktaties werden opgehaald dan er deelnemers waren. Dat was sneu voor de betalende deelnemers die zo soms achter het net visten.”


Meer SA!

Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 17 uur geleden
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 18 uur geleden
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Veel vragen over handhaving van lelieteelt Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Sa! zoekt bijzondere moeders (en vaders) Nieuws 18 uur geleden
Met stoffen uit de buurt kon het team 300 meter vlaggenlijn maken.
Ruim 1100 vlaggetjes verbinden buurt op Koningsdag Nieuws 18 uur geleden
Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 23 apr, 13:28
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 23 apr, 12:10