Mette Hageman en Mats Markovits, winnaars Lauswolt Open 2022
Mette Hageman en Mats Markovits, winnaars Lauswolt Open 2022 Foto: Bert van der Toorn

Markovits via Lauswolt Open naar Dutch Open

Sport

BEETSTERZWAAG Mats Markovits (23) uit Broekpolder heft afgelopen zondag het Lauswolt Open in Beetsterzwaag gewonnen. Hiermee verdiende hij niet alleen een cheque van 4.000 euro, maar dwong hij ook deelname af aan het Dutch Open dat van 26 tot en met 29 mei in Cromvoirt wordt georganiseerd. 

“Hier ben ik hartstikke blij, natuurlijk”, reageerde Markovits meteen na zijn winnende putt, die hij vergezeldevan een gebalde vuist en een krachtige kreet. “Geweldig. Ik heb nooit eerder meegedaan aan het Dutch Open.”

Markovits had 136 slagen nodig voor de tweemaal achttien holes, tien onder par. De basis voor zijn overwinning legde hij zaterdag, toen hij met 66 (-7) de laagste ronde van alle deelnemers noteerde. Zijn scorekaart vermeldde zeven birdies, een eagle en twee bogeys. Op de zondag ging hij rond in 70 slagen, waardoor hij de runner-up, de 27-jarige Philip Bootsma (Houtrak) uiteindelijk één slag voorbleef: 68-69.

Minder close

Toch was het Lauswolt Open minder spannend dan de ‘close finish’ doet vermoeden. Op de zondag nam Markovits royaal afstand op de eerste negen holes. Hij was vijf onder voor de dag, waardoor zijn voorsprong op de naaste achtervolgers was gegroeid naar zes slagen.

Door matig putten van Markovits (twee drieputts) en drie birdies van Bootsma slonk de marge na de turn tot twee slagen op het moment dat beide spelers de achttiende tee betraden. Bootsma pakte zijn driver en ging voor de green, maar zag zijn bal eindigen in een greenside bunker. “Toen wist ik dat ik mijn bal gewoon veilig in twee op de green moest leggen, en dat heb ik gedaan”, aldus Markovits. Dat hij toen nog drie putts nodig had, kon de vreugde niet bederven.

Achter Bootsma eindigden Dario Antonisse (68-73), Floris de Haas (71-70) en Rick Hessing (69-72) gedrieën als derde, op 141 slagen, vijf onder par. Met deze score was Hessing de beste amateur. De tweede amateur in de top-10 was Thom Hoetmer (71-74), net als Hessing een protégé van oud-pro Robert Jan Derksen.

Mette Hageman

Bij de dames ging de zege afgetekend naar Mette Hageman, die tweemaal een ronde par speelde: 73-73. De rest van het vrouwelijk deelnemersveld bestond uit amateurs, die niet met Hageman konden concurreren. Jammer, want het Lauswolt Open – “Een van de drukst bezochte toernooien op de PGA-kalender”, aldus PGA-preses Frank Kirsten – verdient ook een representatief vrouwelijk deelnemersveld.

Volgend jaar wordt het Lauswolt Open, de zesde editie, traditiegetrouw weer georganiseerd in het reserve-weekend van de NGF-competitie op 13 en 14 mei 2023. 

Meer SA!

Afbeelding
Het huis is me de baas Column 26 minuten geleden
De Driving Range van Golfclub Lauswolt in Beetsterzwaag.
Weekendtip: open dag bij Golfclub Lauswolt Sport 3 uur geleden
Goudsmid Pepi Hoitinga.
Pepi: trouwringen met ieder een eigen touch Ondernemen 3 uur geleden
Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 19 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column gisteren
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 28 mrt, 10:46
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 28 mrt, 07:41