Voorzitters Wijtze Stoker (zo.), Cees van Weperen (alg.) en René Wiersma (za.).
Voorzitters Wijtze Stoker (zo.), Cees van Weperen (alg.) en René Wiersma (za.). Foto: Sietse de Boer

Zaterdag en zondag samen verder in Boornbergum

Sport

BOORNBERGUM De eerste elftallen van de zaterdag- en zondagvoetballers van SC Boornbergum ’80 gaan volgend seizoen samen verder op zaterdag. Om de toekomst van het voetbal in het dorp te garanderen is een ‘fusie’ noodzakelijk. “It kin net oars.”

Ze voetballen in Boornbergum al sinds 1945 in verenigingsverband. Op Nij Foriene (ONF) was er eerst, in 1964 volgde Zaterdag Voetbal Boornbergum (ZVB). Eind jaren zeventig bleek het lastig alle sportverenigingen draaiende te houden. Dat leidde in 1980 tot de oprichting van de omnivereniging SC Boornbergum ’80. De voetballers gingen samen door met de korfballers, tennissers, volleyballers en gymnasten. 

Rationeel

Ruim veertig jaar later vloeien zaterdag- en zondagvoetbal nu ineen. Dit plan stond vaker op de agenda, maar beide afdelingen wisten het nog op eigen houtje te rooien. Dat ligt nu anders. Mede door corona is het erg lastig om in een dorp met nog geen 1.800 inwoners twee gezonde voetbalafdelingen met elk een eerste elftal en een betaalde trainer te laten functioneren. 

Wie rationeel naar de situatie en cijfers kijkt, kan niet anders dan concluderen dat samengaan de beste optie is, weet Cees van Weperen, algemeen voorzitter van de omnivereniging. De inkomsten staan al tijden onder druk als gevolg van een dalend ledental en verminderde kantine-omzet. Er moet wat gebeuren om het hoofd boven water te houden, zo klonk het dringende advies van de penningmeester.

Trainer minder

Het samengaan heeft als grote voordeel dat er een trainer minder op de loonlijst staat. “Dat is dochs de grutste kostenpost”, vertelt Van Weperen. De zorgelijke situatie is ook een gevolg van erosie in de voetbalbeleving, van zowel spelers als supporters. 

Van Weperen noemt als voorbeeld het thuisduel tegen ONB een paar weken geleden. Na afloop was er muziek in de kantine. “Earder moasten wy de minsken de kantine útjeie, no wie it om healwei sânen al stil. Minsken bliuwe net mear hingjen, dat skeelt nochal wat ynkomsten.” 

Ook de betrokkenheid van leden is veranderd. Tien jaar geleden waren zestien spelers voldoende om een elftal te kunnen inschrijven. “Doe je dat nu, dan kom je geheid in de problemen”, zegt René Wiersma, voorzitter van de zaterdagafdeling. “Sy sizze maklik ôf”, vult Van Weperen aan. “Gean samar op wintersport of nei in feestje fan de famylje. At je earder fuotballen, dan wiene je elts wykein beskikber.”

Knoop doorgehakt 

Dat Boornbergum twee standaardteams op de been wist te houden, is uniek, stelt Wiersma. “Andere verenigingen vroegen zich af hoe we dat deden.” Het was een knappe prestatie, vindt Van Weperen, ook vanwege de grote concurrentie van vooral Drachtster Boys. “Froeger gongen allinnich de bêsten fuort, no gean ek de freonen mei. At se ien kear fuort binne, komme se net gau werom.” 

Eind vorig jaar werd de knoop doorgehakt. De club ging te rade bij KNVB en bij verenigingen die hun waren voorgegaan. Dat nam de laatste restjes twijfel weg. Een enquête onder de leden leverde een positieve respons en een voorkeur voor de zaterdag als speeldag op. Bij de oudere garde speelt sentiment nog wel een rol. Wiersma: “Ze vinden het niet leuk, maar weten dat dit de beste oplossing is.” 

Het contract met beide trainers, Björn Schilder (zondag) en Gerard Blaakmeer werd niet verlengd. De vacature leverde tot grote verbazing slechts één officiële reactie op. “Miskyn wiene wy te let”, vermoedt Van Weperen. Gevolg is dat Björn Schilder volgend seizoen voor de groep staat. “Björn is een oud-prof en levert hier al jaren goed werk.”

Meedoen om prijzen

De toekomst moet het leren, maar de mannen hebben er vertrouwen in dat Boornbergum dankzij de overgang naar één standaardteam een betere toekomst heeft. Wiersma is wel benieuwd of de keuze voor de zaterdag ten koste gaat van de kantine-inkomsten. “Misschien moeten we kijken naar de aanvangstijd van bepaalde derby’s, we willen zoveel mogelijk mensen langs de lijn.” Sportief gezien gaat Boornbergum erop vooruit, stellen beide voorzitters. 

Een meerderheid van de zondagvoetballers stapt vermoedelijk over naar de zaterdag. Schilder gaat werken met een selectie van zo’n dertig spelers, een luxe, vindt men in Boornbergum. Het bestuur onderzoekt zelfs de mogelijkheid voor drie seniorenteams op zaterdag. Het tweede zondagteam blijft gewoon bestaan. 

De trainer heeft met meer spelers meer keuzes. Wie op zaterdag aan de aftrap wil staan, moet aan de bak. Makkelijk afzeggen heeft consequenties. Wiersma verwacht betere prestaties. “We hikken op zaterdag al jaren tegen promotie aan. Ook nu strijden we mee, het zou mooi zijn als we volgend jaar in de vierde klas mee kunnen doen om de prijzen.”

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: Fling in Kerkje Schurega Cultuur 26 minuten geleden
Afbeelding
Weekendtip: Keltyske Jûn met doedelzakken Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Lentemarkt in atelier De Weefplaats Cultuur 16 uur geleden
Clubtopscorer Matthijs Velkers (midden)  hoopt weer fit te zijn voor de nacompetitie.
Mildam werkt aan vorm voor nacompetitie Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur 23 uur geleden
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws 19 apr, 10:40
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 19 apr, 10:25
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 19 apr, 10:22