Tom Woollard klom en rende naar de eerste plek bij de jeugd op de Survivalrun De Knipe.
Tom Woollard klom en rende naar de eerste plek bij de jeugd op de Survivalrun De Knipe. Foto: Sietse de Boer

Tom op survivalrun in eigen dorp

Sport

DE KNIPE Tom Woollard maakte zaterdag bij de survivalrun in De Knipe zijn favorietenrol waar. Als Nederlands kampioen won hij tijdens de negentiende editie van Survivalrun De Knipe yn Tou met overmacht de strijd bij de jeugd van 15 tot en met 17 jaar

Nederlandse titel was voor Tom het grootste doel voor dit seizoen. “Daarvoor krijg ik bij de Knypstermerke ook nog een speciale huldiging,” lacht hij. Als jongen maakte hij bij de Krûmeltjes voor het eerst kennis met de survivalrun. Vanaf zijn zevende trainde hij mee bij Survivalrunvereniging Pauwenburg in De Knipe. Hij vond het geweldig, klimmen en klauteren waren helemaal zijn ding. Door zijn enthousiasme kregen ook zijn zus en moeder interesse voor de survivalrunsport; zijn moeder werd later zelfs zijn trainster bij de vereniging. 

Tom traint tien tot vijftien uur per week; drie tot vier keer een survivalruntraining, twee keer hardlopen en soms nog een keer wielrennen of mountainbiken. Hij is inmiddels uitgegroeid tot een specialist in de hindernissen. “Een goede techniek is dan cruciaal, het is bijna onmogelijk om alle dertig hindernissen op pure kracht te doen.” 


Hij glimlacht: “Tussen de hindernissen moet ik ook nog hardlopen. Meestal zo rond de 14 kilometer per uur, maar na de start moet het tegen de 20 kilometer per uur zijn; het is belangrijk om als een van de eersten bij de hindernissen aan te komen.” Hij liep zaterdag voor het eerst het 8,5 kilometer lange parcours in De Knipe, maar legde een uitstekende race af op het vernieuwde parcours met 34 hindernissen. “Ik sta nu eerste in het landelijk klassement, het ging uitstekend.” De steun van het thuispubliek hielp daarbij goed. 

Heilig bandje

Tom liep de wedstrijd met startnummer 1. Hij droeg een wedstrijdshirt, een lange tight tegen het schuren van Urban-sky (zijn professionele team) en speciale survivalrunschoenen met veel grip. Elke deelnemer droeg het rode bandje. Vroeger heeft hij eenmaal zijn bandje af moeten geven toen hij met een knieblessure niet verder kon. “Dat was bijna een traumatische ervaring,” zucht hij. “Het bandje is heilig.” 

Hij kijkt optimistisch naar de toekomst en wil ook bij de volwassenen winnen. De afstanden zijn dan langer en ook het lopen met ballast is dan onderdeel van de sport. Tom wil ook meedoen aan de obstacle runs, dat zijn internationale wedstrijden. “Survivalruns worden alleen in Nederland gehouden, met hier en daar een enkele wedstrijd in het buitenland. De obstacle runs zijn overal ter wereld. De objecten zijn er veel minder technisch en er komt meer ‘domme’ kracht bij kijken, zoals velen in de survivalrunwereld zeggen. Obstacle runs worden misschien zelfs wel Olympisch in 2028.”

Vier dagen lang

De survivalrun in De Knipe wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Survivalrun De Knipe Yn Tou. Na twee jaren afwezigheid door corona werd de run dit jaar weer gehouden over vier dagen, van donderdag tot en met zondag. Het is inmiddels uitgegroeid tot het grootste survivalrunevenement van Nederland. De organisatie werkt nauw samen met Staatsbosbeheer, landeigenaren, sponsoren en veel vrijwilligers. Op donderdag en vrijdag kwamen de scholieren van het basisonderwijs aan bod evenals de allerkleinsten, de Krûmeltjes. De wedstrijden van de jeugd en volwassenen werden in het weekend gelopen. Alle uitslagen: survivaldeknipe.nl.


Meer SA!

De Driving Range van Golfclub Lauswolt in Beetsterzwaag.
Weekendtip: open dag bij Golfclub Lauswolt Sport 2 uur geleden
Goudsmid Pepi Hoitinga.
Pepi: trouwringen met ieder een eigen touch Ondernemen 2 uur geleden
Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 17 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 23 uur geleden
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws gisteren
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 28 mrt, 07:41
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
RWF wil zware nacompetitie ontlopen Sport 28 mrt, 07:39