De wedstrijd RWF tegen ODV eindigde afgelopen weekend in 1-3.
De wedstrijd RWF tegen ODV eindigde afgelopen weekend in 1-3. Foto: Sietse de Boer

Welke voetballers moeten vrezen en wie gaat juichen?

Sport

GORREDIJK Het seizoen van de amateurvoetballers nadert zijn einde. Het moment waarop de prijzen worden verdeeld en de verliezers bekend zijn, komt snel dichterbij. Welke clubs kunnen de kampioensvlag hijsen of komen nog voor promotieduels in aanmerking? En welke verenigingen moeten vrezen voor degradatie? De redactie van Sa! zet de feiten op een rijtje.

RWF en ODV

In de vierde klasse B van het zaterdagvoetbal gaat de strijd om de titel tussen RWF uit Frieschepalen en streekgenoot ODV uit Wijnjewoude, terwijl het gat met de nummer drie van de ranglijst, Kootstertille, slechts drie punten bedraagt. ODV deed afgelopen zaterdag uitstekende zaken door rivaal RWF op eigen terrein met 1-3 te kloppen. Dankzij een beter doelsaldo dan RWF maakt dat ODV op dit moment koploper.

Met nog vijf duels te gaan, is de spanning om te snijden. De inhaalronde op dinsdag (net na het sluiten van de krant) kan alles alweer anders maken. ODV gaat voor het kampioenschap en rechtstreekse promotie, maar trainer Jeroen van Wijk beseft dat het veroveren van de titel een zware opgave wordt. Hij verwacht een ‘knetterende’ slotfase van het seizoen waarin zijn elftal het thuis nog opneemt tegen GSVV, Driesum en Opende. Daarnaast zijn er uitbeurten tegen WTOC en V en V ’68.

ODV moet in het restant nog lastige hordes nemen, vooral de duels tegen WTOC en Opende zullen volgens Van Wijk niet zonder slag of stoot een zege opleveren. “Het wordt reuze spannend. RWF heeft net als wij een uitstekende ploeg die in de derde klas niet zal misstaan, maar poets ook Kootstertille niet weg. Persoonlijk verwacht ik dat de kampioen pas op de slotdag van de competitie bekend wordt. Als we geen kampioen worden, willen we via de nacompetitie omhoog.” 

Ook in Frieschepalen wordt op rechtstreekse promotie gemikt. De nederlaag tegen titelrivaal ODV heeft het zelfvertrouwen niet aangetast. “We hadden genoeg kansen, maar de bal wilde er niet in. De keeper was goed, maar we hadden ook pech. Je kunt een keer tegen een zeperd aanlopen, maar als we zo blijven voetballen gaan de ballen er de volgende wedstrijd zeker in. Spannend is het wel, het worden nog vijf finales,” vertelt trainer Jan Haan. RWF komt thuis nog in actie tegen WTOC en Kootstertille en gaat nog op bezoek bij Dokkum, GSVV en VIOD Driesum. 

SC Boornbergum

In de vijfde klasse A van het zaterdagvoetbal draait SC Boornbergum na zeven punten uit de laatste drie duels nog mee in de strijd om de derde periode. Irnsum en vv Heerenveen hebben twee punten meer vergaard, maar met nog vier duels te gaan is niets beslist. Boornbergum speelt nog thuis tegen Hielpen en IJVC en gaat nog op bezoek bij Arum en Irnsum.

Jubbega

In de eerste klasse F van het zondagvoetbal strijdt Jubbega nog mee om een periodetitel. Heerenveen gaat aan de leiding, maar omdat zij overstappen naar de zaterdag, zijn ze uitgesloten voor de nacompetitie om promotie. Jubbega staat tweede, maar heeft nog volop concurrentie.

Oerterp

Oerterp is allerminst zeker van lijfsbehoud in 2K. De Oerterpers weten alleen Drachten nog onder zich en moeten alle zeilen bijzetten om degradatieduels te ontlopen. Hiervoor moeten de blauwwitten minimaal twee plaatsen klimmen. Dat kan omdat GAVC, Pesse en Zuidwolde op geringe afstand staan, maar dan moeten de Oerterpers wel de negatieve serie waaraan ze nu bezig zijn doorbreken. De laatste zes duels gingen verloren.

Oerterp zit in de hoek waar de klappen vallen, erkent trainer Freek Brouwer. Veel blessures, zondag in Sneek zaten er maar twee wissels op de bank en sterke tegenstanders verklaren de slechte cijfers. “Wy komme op it momint tekoart.” Oerterp gaat vol voor lijfsbehoud. “It komt no op striid oan en dat ha wy wol yn ús ploech.” Brouwer vermoedt dat de beslissing pas op de allerlaatste speeldag valt en dan gaat Oerterp uitgerekend op bezoek bij Drachten. Op voorhand een pikant treffen.

THOR

In de derde klasse A van het zondagvoetbal moet een wonder gebeuren, wil THOR nog ontsnappen aan promotie-degradatievoetbal. THOR heeft alleen hekkensluiter Nieuweschoot onder zich. Dat gat lijkt groot genoeg, maar klimmen op de ranglijst zit er, ook gezien de rest van het programma, niet in. Bovendien is de defensie van THOR zo lek als een mandje. De Liphústers incasseerden al 78 doelpunten.

Gorredijk en Read Swart

Gorredijk en Read Swart staan er in dezelfde klasse beter voor. Beide ploegen wonnen afgelopen weekend en maken nog kans op de derde periodetitel. Ook omdat St.-Annaparochie kampioen wordt en daardoor de eerste periode naar Dronrijp gaat, de ploeg die er in de derde periode het beste voor staat. Vooral Gorredijk is op dit moment op dreef. Het elftal van trainer Michiel Hornstra won zeven van de laatste acht duels. De Gordyksters verloren alleen van de ongenaakbare koploper St.-Annaparochie. 

Makkinga, Bakkeveen en De Sweach

In 4A kan Makkinga het seizoen zonder zorgen uitspelen. In 4B maakt Bakkeveen nog kans op de titel, maar is MKV’29 de grote favoriet. Als Bakkeveen, dat nu tweede staat, tweede blijft, promoveren de Bakkeveensters met MKV ’29 naar de derde klas. In dezelfde klasse heeft De Sweach, dat de afgelopen periode in een vrije val is beland nog punten nodig om geen degradatiewedstrijden te hoeven spelen.

Blue Boys, Wispolia en Tijnje

Rest nog de vijfde klasse B waarin Blue Boys de titel ondanks de misstap van afgelopen weekend in de derby tegen Tijnje, haast niet meer kan ontgaan. Wispolia en Tijnje maken nog kans op de derde periode, maar moeten daarvoor in de resterende vier duels wel in de achtervolging bij Oldeboorn en FFS.

Meer SA!

Afbeelding
Kostbare zege RWF op Wykels Hallum Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Kerstconcert Euterpe Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Laatste weekend Art Super Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: zaterdag elfde editie Tynjerock Cultuur 8 dec., 21:52
Afbeelding
Weekendtip: Canadees duo wederom op Muziekpodium Cultuur 8 dec., 17:13
Afbeelding
'Uitgedund' Makkinga ontvangt Havelte Sport 8 dec., 16:00
Afbeelding
Een thuis. Want eigen haard ... Column 8 dec., 12:14
Afbeelding
'Fjild is al tsien jier oan ferfanging ta' Sport 8 dec., 08:50