Otmar van der Toorn plukt een bal uit de lucht in het uitduel tegen Kootstertille.
Otmar van der Toorn plukt een bal uit de lucht in het uitduel tegen Kootstertille. Foto: Bennie Annema

Solide defensie als basis succes RWF

Sport

FRIESCHEPALEN RWF draait een uitstekend seizoen. Voor de roodwitten vormt alleen streekgenoot ODV nog een bedreiging in de titelrace. Ze liggen op koers voor promotie naar de derde klas. Basis voor het succes is de hechte defensie. Doelman Otmar van der Toorn stond slechts zes tegentreffers toe. 

Frieschepalen Makkelijk scorende aanvallers zijn belangrijk voor succes, maar met een solide defensie kom je ook ver. Dat bewijst RWF dit seizoen. De club uit Frieschepalen scoorde met 35 goals niet zo vaak als ODV (57) en Kootstertille (55), de nummers twee en drie van de vierde klasse B, maar incasseerde aanmerkelijk minder tegengoals. ODV kreeg er twintig tegen, Kootstertille 29. RWF-doelman Otmar van der Toorn hield in tien van de zestien gespeelde duels de nul. 

De 42-jarige goalie uit Ureterp is naar eigen zeggen bezig aan misschien wel het beste seizoen uit zijn carrière, maar is de eerste om toe te geven dat het geringe aantal tegentreffers niet alleen zijn verdienste is. Het RWF-succes is gebaseerd op het collectief. “We zetten geen dikke uitslagen neer, maar omdat we weinig weggeven, hebben we aan één of twee goals voldoende voor de winst”, vertelt Van der Toorn. “Onze defensieve organisatie is zo goed, dat ik soms amper wat te doen krijg. Toen ik na de laatste twee wedstrijden (V en V ’68 en Friese Boys, red.) thuiskwam, zei ik tegen mijn vrouw: ‘ik heb weer een atv-dag gehad.’ Er kwam geen bal in de zestien.”

Brede selectie

“It stiet goed”, bevestigt aanvoerder en laatste man Jan Sikko Veenema (28). De captain speelt al tien jaar in het eerste van RWF en heeft zich zelden zo comfortabel gevoeld als dit seizoen. “Wy steane kompakt en as it moat binne ús middenfjilders net te beroerd om ekstra meters te meitsjen om mei te ferdedigjen. Wy binne echt in team.” RWF beschikt volgens de aanvoerder niet alleen over een goede mix van jong en oud, maar ook over een brede selectie die in staat is schorsingen en blessures op te vangen. “As der immen fuortfalt, wurde wy dêr net fuortendaliks minder fan.” 

RWF is volgens Otmar een ingespeeld geheel, dat zelfs op een mindere dag amper te kloppen is. Als voorbeeld haalt de doelman de 0-1 uitzege aan op de nummer drie van de ranglijst, Kootstertille. “We hadden een plan, maar het veld was slecht en het liep voor geen meter. Desondanks kwamen we tegen de verhouding in op 0-1. Na rust kwamen we er niet meer uit. We stonden onder enorme druk, maar bleven op karakter en vechtlust overeind.”

Rol van trainer

Zowel de doelman als de aanvoerder benadrukken de rol van trainer Jan Haan in het succes. Hij heeft in Frieschepalen een hechte en soepel draaiende formatie gesmeed. De voetbalopvatting is positief, weet Veenema. “Wy nimme graach it inisjatyf, sette heech druk en probearje mei fersoarge oanfallend fuotbal te winnen. Wy binne gjin lusich kounterploechje.” 

RWF bereidt zich iedere week goed voor. Dankzij zijn contacten heeft Haan altijd info over de speelwijze van de tegenstander. Van der Toorn looft de aanpak van zijn trainer. “Onlangs hebben we per linie beelden van de uitwedstrijd tegen ODV geanalyseerd. Dat gaat tot op detailniveau. En dat voor een vierdeklasser, dat maak je toch nergens mee. Haan maakt ons beter, individueel en als team.”

Spanning stijgt

Door het gelijke spel van afgelopen weekend tegen Ternaard wipte ODV over RWF heen. De roodwitten hebben echter een inhaalduel tegoed en krijgen de ploeg uit Wijnjewoude begin mei nog thuis op bezoek. De strijd in 4B lijkt wel op een zinderende apotheose af te stevenen. “Natuurlijk denken we aan het kampioenschap”, geeft de doelman toe. “We willen promoveren, maar onze concurrent ODV heeft een goed elftal. We kunnen ons geen misstappen meer veroorloven. Ik hoop dat de competitie tot het einde spannend blijft en pas op de laatste dag in ons voordeel wordt beslist. Dat zou een schitterend slot van het seizoen zijn.” 

Ook Veenema droomt van de titel en promotie naar de derde klas. De ervaren verdediger denkt dat RWF in een klasse hoger niet misstaat. In oefenduels tegen derdeklassers bleef de club uit Frieschepalen volgens de aanvoerder altijd keurig overeind. “Ik wit dat oefenfuotbal net de noarm is, mar wy kinne it nivo oan. Wy wolle omheech, it soe in grutte teloarstelling wêze as it dit jier net slagget.” Als RWF promoveert, knoopt Otmar van der Toorn er zeker nog een jaartje aan vast. Het lichaam wil nog wel. “Ik heb alles gespeeld dit seizoen en sla geen training over. Op zondag ben ik niet vooruit te branden, maar na een middagdutje voel ik me weer goed. Ik stop zelf niet, laat eerst maar een betere opstaan.” Dat hoeft voor zijn aanvoerder niet. “Wy hâlde Otmar der graach by.”

Meer SA!

De Driving Range van Golfclub Lauswolt in Beetsterzwaag.
Weekendtip: open dag bij Golfclub Lauswolt Sport 1 uur geleden
Goudsmid Pepi Hoitinga.
Pepi: trouwringen met ieder een eigen touch Ondernemen 1 uur geleden
Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 16 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 22 uur geleden
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 23 uur geleden
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 28 mrt, 07:41
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
RWF wil zware nacompetitie ontlopen Sport 28 mrt, 07:39