Bij De Skânsruters doen verschillende groepen aan springen en dressuur.
Bij De Skânsruters doen verschillende groepen aan springen en dressuur. Foto: Sietse de Boer

Skânsrûters willen meer dan alleen maar lessen

Sport

De Skânsruters is voor pony’s en paarden, voor jong en oud dus. Een actief jong bestuur bedenkt van alles om het voor de leden leuk te maken. Voor elk lid, gevorderd of beginner, jong of oud, spring- of dressuurruiter. “Wy slute gewoan oan by wat ús leden wolle”, zegt voorzitter Monique Menger. De drie jeugdleden vertellen waarom ze nou juist van deze club lid zijn. Rose Dijkstra (11) uit Gorredijk: “Ik bin seis jier lyn lid wurden om wedstriden te dwaan. Mar we ha ek hiel leuke aktiviteiten sa as bûtenritten en ponykamp.” 

GORREDIJK Rose, Nicole en Elza vertellen maar wat graag over hún club: paardensportvereniging De Skânsruters. Vanwege de leuke activiteiten, omdat ze mee kunnen doen aan wedstrijden, maar vooral ook omdat het een heel gezellige club is.

Het laatste ponykamp, door corona alweer twee jaar geleden, was net als elk jaar een midweek naar Oude Willem. Dropping, spooktocht, barrelrace, snoephappen en veel meer. “De dames fan de hynders gean dan mei foar begelieding”, legt Monique uit. Een mooi voorbeeld van hun kracht als club: niet alleen maar les- uurtjes rijden, maar vooral de saamhorigheid.


Plezier samen

Rose begon bij de jongste groep: de bixie. “Dat wie mei âlde Noeska. Toen krige ik in nije d-pony: Friso, in New Forest.” Nicole van Sleen (15) uit Tijnje rijdt met pony Geronimo. “Ik siet by De Ponyhof, mar mem tocht dat de Skânsruters wol leuk foar my wienen.” Zes jaar geleden had ze een paar proeflessen en het klikte. “It is gewoan hiel gesellich, der sit sa’n goeie bân yn de klup.” Elza van Manen (11) uit Gorredijk is het nieuwste lid van de club. “Ik had er vaak over gehoord. Het leuke is vooral het plezier dat we met elkaar hebben en je leert veel dingen.” Met Fries Wendy rijdt ze het liefst dressuur. 

De vereniging telt 35 leden, inclusief niet-rijdende leden. Er zijn twee ponygroepen op vrijdagavond. “Foar wat jongere en âldere jeugd. We ha twa goeie ynstrukteurs foar it springen en dressuer; sy sjogge wêr’t de jeugd oan ta is.” De ene week doen ze dressuur, de andere week springen. Sinds kort is dat springen heel luxe. Clublid Kelly Dijkstra maakte hiervoor een mooi parcours op het terrein. 

Dressuur en springen

De groep paardrijders lest elke woensdagavond, ook met om en om dressuur en springen. Monique: “Dat binne ervaren en begjinnende riders. We soargje derfoar dat de lessen ek ynteressant genôch binne voor de ervaren leden.” Ook hier sluiten de lessen aan op wat de ruiters willen. “Der binne lessers dy’t echt heech springe wolle, en oaren wolle wat dressuermatig oer balkjes stappe. Dat kin allegear en dêrtroch sjochst dat guon dy’t froeger allinnich dressuer riden, no ek springen wol leuk fine.” De wens bestaat om clinics of een eigen wedstrijd te organiseren. “Mar dan moat je as klup krekt wat grutter wêze.” Misschien volgend jaar, als ze vijftig jaar bestaan.

skansruters.nl

Meer SA!

De Driving Range van Golfclub Lauswolt in Beetsterzwaag.
Weekendtip: open dag bij Golfclub Lauswolt Sport 1 minuut geleden
Goudsmid Pepi Hoitinga.
Pepi: trouwringen met ieder een eigen touch Ondernemen 18 minuten geleden
Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 15 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 20 uur geleden
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 22 uur geleden
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 28 mrt, 07:41
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
RWF wil zware nacompetitie ontlopen Sport 28 mrt, 07:39