Afbeelding

Pas laat zonnetje bij Vierdaagse

Sport

Pas op de laatste wandeldag (donderdag) kwam het zonnetje er bij. En dat kan warm zijn, zeker als je gekozen hebt voor een bijzondere outfit. Zoals het groepje van acht kinderen van cbs De Librije dat de tien kilometer gaat wandelen verkleed als reuze M&M’s. Moeder Margriet is gewapend met een enorme roze bak voor haar buik. ‘Get in the bowl….’ staat er op. Onderin een bodempje echte ronde lekkernijen. “Dy bin straks sa op hear.” Mirthe bedacht het verkleedpartijtje voor de groep elfjarigen. Is het niet ver, vier avonden tien kilometer? Vader Bas: “Nee hoor, dat kunnen we makkelijk. Gisteren was het zelfs twaalf kilometer maar de avonden daarvoor net iets minder dan tien.” Half zes, een toeter gaat. De M&M’s hollen naar binnen. Want in de hal van De Skâns krijgen ze alvast hun medaille. “Doch dy mar yn de bowl.”

Het zijn er net iets minder dan verwacht, de organisatie van de Avond4daagse in Gorredijk had dit jaar gehoopt op meer dan zeshonderd deelnemers. Het zijn er 550 geworden. “Mar ja, it hat moandei de hiele dei reint. Dy earste dei is bepalend foar it tal dielnimmers”, verklaart voorzitter Henk de Ruiter.

Donderdagavond is de feestelijke laatste avond van de avond4daagse. Voor de 10 kilometer staan 140 deelnemers klaar, de meesten in een ludieke uitdossing. Janne van obs Trimbeets heeft een printerdoos om haar lijf. “Ons thema is verhuizen omdat onze school gaat verhuizen.” Met z’n zessen en begeleiders wandelen de leerlingen uit groep 7 allemaal gehuld in dozen. “Maar die van jou hangt op z’n kop Janna. Dan moet je maar vaak een handstand doen”, grapt vader Dennis. Naast hem wacht labradoodle Barrell rustig aan de lijn, ja ook de hond mag mee.

Maar liefst 22 vrijwilligers en 6 bestuursleden zorgen voor een vlekkeloos verlopende vierdaagse van Gorredijk. Klaske Kamstra is een van die vrijwilligers. “Zij doet de avond4daagse dit jaar voor de 27ste keer. Vanavond staat ze als begeleider onderweg op de route, vanmorgen heeft ze de route zelf gelopen”, weet bestuurslid Anneke van der Wal. In de hal van De Skâns wacht zij op de grote storm van de 5 km-lopers. “De meesten lopen in een groep via school. Vorige week hebben we de medailles al bij de scholen gebracht.” Het is sinds jaar en dag een goed gebruik in Gorredijk: groepen krijgen van te voren hun medaille en alleen de groepsleiding hoeft af te stempelen. En dat is handig,  medailles uitdelen na afloop wordt een chaos weten de organisatoren. Want deze slotavond komen ze allemaal tegelijk binnen over de ‘via gladiola’ van SOC Kortezwaag naar De Skâns. Met dit jaar nieuwe muzikanten voorop: De Notenkrakers uit Beilen.

Meer SA!

Afbeelding
Nooit weer je sleutels verliezen met deze tips Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
NoSa!: Daniel Dijkstra over toekomst lokale omroep Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Opsterland gaat niet bemiddelen in Wijnjewoude Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Open Dag Zorgboerderij De Ripen Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Doelleazen en Gaatze Bosma in feesttent Hemrik Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Grote namen geven De Skâns vertrouwen Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Dames de Sweach winnen KNVB beker Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Tips om energie te besparen op verwarmen woning Ingezonden 5 jun., 22:03