Blue Boys.
Blue Boys. NIJ BEETS 10-10-2021 Blue Boys Jelte Mulder.

Jelte Mulder geniet op het oude nest

Sport
Bij Blue Boys branden ze van ongeduld. De voetballers uit Nij Beets willen volgend seizoen eindelijk weer actief zijn in de vierde klasse. Jelte Mulder hoopt een steentje bij te dragen in de jacht op promotie. “Dat is wel een van de redenen waarom ik ben teruggekeerd.”
Beets Een jaar of zes, misschien zeven, voetbalde Jelte Mulder een stukje verderop in Drachten. Bij de gelijknamige club die jarenlang een van de toonaangevende verenigingen was in het Friese zondagvoetbal. De laatste jaren voetbalt Drachten echter op een bescheidener niveau, maar als tweedeklasser nog wel altijd een stuk hoger dan Blue Boys.
En toch hinderde dat Mulder (22 jaar) in de zomer van 2020 niet om weer het shirt van Blue Boys aan te trekken. “Ik had het wel naar mijn zin in Drachten, want met Willem Brouwer hadden we echt de beste trainer die ik heb gehad. Toch wilde ik weer graag met mijn vrienden in Nij Beets voetballen.” Die had Mulder eerder dus achter zich gelaten, toen hij de kans kreeg om bij Drachten in de B’s (tegenwoordig de JO17) te voetballen. “Bij Blue Boys moest ik eigenlijk al over naar de senioren, omdat er geen A-junioren waren. Maar daar had ik helemaal nog geen zin in, ik vond dat veel te vroeg.” Een klasgenoot stelde voor het eens bij Drachten te proberen.

Drachten

Het was voor Mulder een schot in de roos. “Ik ging van de tweede of derde klasse in de jeugd met Blue Boys naar de hoofdklasse met Drachten en in het eerste seizoen promoveerden we zelfs bijna naar de landelijke divisie. Daarna gingen een paar jongens over naar de senioren en hadden we het heel moeilijk, maar ook dat was heel leerzaam.”
Na dat jaar was het ook voor Mulder tijd om aan te sluiten bij de eerste selectie. Het werd een memorabel seizoen. Drachten greep op de slotdag van de competitie op doelsaldo nipt naast het kampioenschap, maar klom via de nacompetitie uiteindelijk toch naar de tweede klasse. Optimaal genieten van dat niveau zat er door corona helaas niet in voor Mulder en zijn ploeggenoten.
Na het eerste afgebroken seizoen besloot Mulder terug te keren naar Nij Beets. De lokroep werd steeds krachtiger, vooral van Bart Jonckers. De routinier, samen met spits Sander Hoekstra steunpilaar van de vijfdeklasser, was ooit de trainer van Mulder. Hij appte nog regelmatig met de vraag wanneer Jelte terug zou komen. “Dat vond ik altijd wel mooi. Zoals het ook mooi is om nu samen met zulke mannen te voetballen. Ik hoop dat we ze dit seizoen het kampioenschap kunnen laten vieren, want dat hebben ze na al die jaren wel verdiend.”

Betere ploegen

Mulder is duidelijk over de aspiraties van Blue Boys dit seizoen. “Het kan een mooi seizoen worden. Wij zijn een van de betere ploegen in deze poule, dus een periode zit er zeker in en eigenlijk moeten we voor de titel gaan. Tijnje zal dat ook willen, Blauwhuis misschien ook, maar verder zitten er weinig echte kampioenskandidaten in deze poule, zegt mijn gevoel. Maar we zullen het tegen niemand makkelijk krijgen hoor, laat dat ook duidelijk zijn.”
De resultaten in de beker, tegen derde- en vierdeklassers, gaven echter het nodige vertrouwen en ook de start in de competitie was meer dan prima. Mulder toonde bovendien al scorend vermogen in huis te hebben. “Ik heb in de jeugd altijd als middenvelder gespeeld, maar bij Drachten werd ik opgesteld als rechtsbuiten, vanwege mijn snelheid. Al speelde ik ook toen nog wel regelmatig op het middenveld”, aldus de in Groningen woonachtige student laboratoriumonderzoek.
“Ik mis weleens een training, omdat we op dinsdag en donderdag trainen en ik met mijn studie zit en ook nog een baan in het Martini-ziekenhuis heb. Gelukkig snappen de jongens dat allemaal, het is van tevoren ook duidelijk besproken, maar het liefst zou ik er natuurlijk altijd zijn.”
Heel soms moet Mulder nog wel wennen aan het niveauverschil met de tweede klasse, maar dat gaat met de week beter. “Even doorbijten, maar gelukkig hebben wij wel echt een heel aardige selectie voor deze klasse. Dat maakt het makkelijker. En ik geniet van de gezelligheid hier. Dat heb ik toch weleens gemist bij Drachten. Niet dat het daar niet leuk was, maar wel anders. Het is bij Blue Boys na elke training gezellig in de kantine, met het eerste en het tweede en nog veel andere mensen. Dat is wel echt prachtig. Deze club is het hart van het dorp. Ik ben blij dat ik weer terug ben en ik hoop dat we na 22 wedstrijden een mooi feestje kunnen vieren met zijn allen.”

Nog de volle winst

Blue Boys haalde afgelopen zondag op Terschelling uit tegen AVV: 2-6. Ook de eerste twee wedstrijden van de competitie eindigden in winst. Tegen buurdorp Tijnje werd het 3-1, tegen Houtigehage werd met dezelfde cijfers gewonnen. Na drie speelronden staan de voetballers uit Nij Beets daarom met negen punten aan kop van de ranglijst in Zondag 5B. Blue Boys deelt deze positie met Wispolia (Terwispel) en FFS (Vegelingsoord).

Meer SA!

Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 13 uur geleden
Rudy Van Den Broeck en Marijke Dierick van Appels Korfbalclub vermaakten zich prima in Jubbega.
Belgische korfballers genieten in Jubbega Sport 14 uur geleden
Christiaan Schipper
AI in hypotheekadvies: samen sterker Column 15 uur geleden
Afbeelding
Sonsorloop jeugdspelers bij Heerenveen Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Fries Fondsen Forum in Gorredijk Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe speeltuin in Katlijk geopend Nieuws 17 uur geleden
Joop Gall was zaterdag voor de laatste keer als trainer actief voor Jubbega.
Jubbega uit competitie: 'Binne der net grutsk op' Sport 17 apr, 17:03
Jubbega speelde afgelopen weekend tegen Blauw Wit '34 de laatste wedstrijd van het seizoen
Jubbega trekt eerste elftal terug en degradeert Sport 17 apr, 12:20