Opsterland in beweging: Arend Waninge in gesprek met Johan Sieswerda en Shajan de Wagt.
Opsterland in beweging: Arend Waninge in gesprek met Johan Sieswerda en Shajan de Wagt. Foto: S. Kuipers

‘Haal drempels om te sporten weg’

Sa! Politiek Café

GORREDIJK Initiatieven om te bewegen en gezonder te leven zijn er in Opsterland volop. Maar een etalage met een overzicht van de mogelijkheden ontbreekt. Hier ligt een rol voor de gemeente, vinden de deelnemers aan het Sa! Politiek Café. Bovendien mogen er eigenlijk geen obstakels zijn om aan dit soort activiteiten mee te doen: drempels weg!

Dat we met z’n allen gezonder moeten leven en dus ook meer moeten bewegen, is geen discussie meer. “Maar gezond leven is vaak ook duur leven”, stelt Shajan de Wagt, lijsttrekker van D66. “Dat geldt ook voor de toegankelijkheid van sport. Accommodaties zijn niet altijd dichtbij, bovendien moet sporten betaalbaar zijn. Dat vraagt om een duidelijke visie van de gemeente.” De Wagt noemt het bijvoorbeeld schandalig dat kinderen uit kwetsbare groepen via het kindpakket wekelijks maar één keer kunnen sporten. Ook Johan Sieswerda, raadslid van GroenLinks-OpsterLanders, ziet financiële drempels graag zoveel mogelijk verdwijnen. “Gezond voedsel is duurder. Je ziet bijvoorbeeld ook dat het voor de Voedselbank lastig is om gezonde pakketten te maken.”

Begint bij jeugd

Genoeg bewegen begint bij de kinderen, zo klinkt aan de Sa!-tafel. Sieswerda: “Jeugd moet ervaren dat inspannen ook ontspannen is en goed is voor de sociale contacten.” Dat beweging een positief effect heeft op kinderen, ervaart Felix van Ginkel dagelijks. Hij is directeur van obs De Treffer in Gorredijk, waar bewegend leren centraal staat. “De hersenen zijn actiever, het concentratievermogen verbetert en daardoor ook de prestaties.” Van Ginkel ziet ook bij de sportverenigingen een enorme goodwill. “Ze organiseren heel graag clinics op school, maar dat zijn wel vaak vrijwilligers die het erbij moeten doen. De gemeente zou scholen veel meer kunnen ondersteunen bij de inhuur van sportleerkrachten.”

Tekst gaat verder onder video


Accommodaties

Huisarts Bart Maats uit Gorredijk ziet voor de gemeente ook zeker die faciliterende rol. “Subsidies zijn mooi, maar faciliteren is beter. Ik stuur iedere patiënt na een consult met een preventief advies naar huis. Ik zoek verbanden met anderen zodat mijn patiënten ook direct een vervolg aan dat advies kunnen geven.” Daar horen volgens Maats ook goede accommodaties bij. Hij is ervan overtuigd dat het belangrijk is om een plek te hebben waar alles bij elkaar komt. Waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar dan vanzelf activiteiten ontstaan. “En dan niet alles gebonden aan een lidmaatschap van een vereniging. Dat is ook weer zo’n drempel.” 

Bareld van der Meer (CDA) vindt Bloeizone Bakkeveen daar een goed voorbeeld van. “Tientallen vrijwilligers in het dorp pakken het op. Wil je wandelen, dan verzamel je gewoon op vastgestelde momenten, zonder opgave vooraf. De gemeente zou dergelijke initiatieven kunnen uitrollen naar andere dorpen.” Initiatieven van onderop spreken Oebele van der Veen (ChristenUnie) ook aan. “Deze kleine stapjes moet je eerst zetten om later te kunnen uitgroeien tot iets groters. Het is belangrijk om ook ouders hierin mee te nemen. Zij moeten het belang van bewegen voor kinderen inzien en daar ook hun bijdrage aan leveren, bijvoorbeeld via sportverenigingen. Maar laat zoveel mogelijk bij de dorpen, leg niet te veel bij de gemeente neer. De gemeente staat altijd op afstand, maar kan daardoor wel overzicht hebben.

Van der Meer ziet ook dat sportverenigingen het steeds lastiger hebben. Hij is voorstander van meer ondersteuning om bijvoorbeeld kader te kunnen houden. “Maar er is meer dan verenigingssport. Ook in de openbare ruimte heeft de gemeente een rol om bewegen te stimuleren.

Deelnemers

Het vijfde Sa! Politiek Café heeft ‘Opsterland in beweging’ als centrale thema. Deelnemers: Oebele van der Veen (ChristenUnie), Bareld van der Meer (CDA), Johan Sieswerda (GroenLinks-OpsterLanders), Shajan de Wagt (D66), Bart Maats (huisarts Gorredijk) en Felix van Ginkel (obs De Treffer Gorredijk). Kijk de aflevering terug op sa24.nl of via onderstaande QR-code.

Meer SA!

Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 8 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 13 uur geleden
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 14 uur geleden
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 17 uur geleden
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
RWF wil zware nacompetitie ontlopen Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuw seizoen doortrappen van start Sport 18 uur geleden
De vijfendertig kilometer lange mountainbikeroute wordt onderhouden door vrijwilligers.
Mtb-routes worden elk jaar stukje beter Sport 27 mrt, 14:27