Afbeelding

Steeds meer mensen denken na over een aanvullend pensioen

Ondernemen

Het belang van een aanvullend pensioen blijft groeien en dat is niet voor niets. De reden is namelijk dat steeds meer mensen zich realiseren dat ze niet alleen afhankelijk willen zijn van hun AOW uitkering. Een aanvullend pensioen biedt financiële zekerheid en extra mogelijkheden om van het leven te genieten tijdens de jaren na het werkende leven. 

De kans dat je namelijk een paar euro in moet leveren ten opzichte van je salaris, die is vrij groot. Hoe fijn is het dan dat je in de komende 20 tot 25 jaar iedere maand wat geld opzij legt, zodat je het gat daar straks mee kunt vullen. Hoe je dit kunt doen en welke mogelijkheden er allemaal zijn, vertellen we je aan de hand van een aantal voorbeelden.

Sparen

De meest klassieke manier om te zorgen voor een extra potje, is door netjes iedere maand een vast bedrag over te boeken naar je spaarrekening. Nu is het natuurlijk wel zo dat de rente die je krijgt op je spaarrekening, niet in verhouding staat met de jaarlijkse inflatie. Dus of dit echt zo verstandig is, dat valt nog maar te bezien. Uiteraard is het nooit gek om een spaarcentje achter de hand te hebben, aangezien je dan wel weet wat je hebt. Je geld wordt dan misschien wel een paar procent minder waard, maar blijft wel het bedrag dat je er ook ooit op hebt gezet. Kies je voor beleggen in aandelen, dan kan het zijn dat je inleg ook daalt, maar daarover later meer.

Beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen kan een potentieel lucratieve manier zijn om geld te verdienen voor je extra pensioen. Door te investeren in bedrijven die groeipotentieel hebben, kun je profiteren van koersstijgingen en dividenden. Het is wel van belang om grondig onderzoek te doen voordat je begint met beleggen, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen. Beleggen is en blijft natuurlijk wel een risico. Niet voor niets is het dan ook aan te raden om te beleggen in bijvoorbeeld een ETF zoals de SP500 of de US tech 100. Deze volgen de koersen van meerdere bedrijven, waardoor je dus ook direct een goede verdeling hebt in je portefeuille.

Vroegtijdig aflossen op je huis

Voor de meesten is hun huis een vorm van hun pensioen. Je kunt er daarom dus ook voor kiezen om vroegtijdig af te lossen op je woning. Dit zorgt er namelijk voor dat de te betalen hypotheekrente lager wordt en je uiteindelijk na je pensioen ook minder hoeft te betalen aan aflossing. Dit zorgt er dus niet zozeer voor dat je meer inkomsten genereert, maar wel dat je de uitgaven verlaagd, waardoor je dus per saldo meer overhoudt iedere maand. Het enige waar je wel even goed naar moet kijken, is of jouw hypotheekverstrekker dit goed vindt. Het kan namelijk zo zijn dat hier extra kosten aan verbonden zitten, aangezien ze natuurlijk geld mislopen op het moment dat je eerder gaat aflossen. Zeker even goed navragen dus!

Meer SA!

Gorredijk won zondag met 3-1 van Akkrum.
Ook Akkrum kan Gorredijk niet stoppen Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Beheerste winst voor LDODK Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Five Pack wint ruim van Moestasj Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Pijnlijke thuisnederlaag voor Wispolia Sport 13 uur geleden
De touwtrekkers Douwe en Rutger
NoSa!: wereldkampioenen op karakter (video) Nieuws 18 uur geleden
Renske Holwerda
NoSa!: Tiny houses willen iets toevoegen aan Gorredijk (video) Algemeen 2 mrt, 16:41
Milène van der Smissen in de voorstelling Voor mijn part Dolly.
Dolly Parton centraal in De Skâns Cultuur 2 mrt, 13:55
Afbeelding
Jan Piepers interim-trainer Lintjo Sport 2 mrt, 11:36