Alwin Visser in de verfmakerij.
Alwin Visser in de verfmakerij. Foto: Swieringa Automaterialen

Swieringa: meer dan automaterialen

Ondernemen

GORREDIJK Swieringa Automaterialen is al jaren bekend vanwege het royale assortiment automaterialen. In de professionele werkplaats in Gorredijk gebeurt echter meer: chiptuning, dubbele bediening, inbouwservice, autolak op maat en sleutelservice. 

“Minsken kenne fan âlds de winkel wol”, weet Hester Swieringa. Begonnen als autoshop aan de Hoofdstraat, nu telt Swieringa Automaterialen inmiddels vestigingen in Gorredijk, Heerenveen en Sneek. Al meer dan 25 jaar worden automaterialen verkocht aan garages en particulieren en alles wat daartussenin zit. 

Maar er is meer, vertelt binnendienstmedewerker en werkplaatsplanner Alwin Visser. “Wat je net sjogge oan de foarkant, sjogge je wol yn de wurkpleats.” Daar wordt bijvoorbeeld dubbele bediening voor rijschoolhouders ingebouwd. Swieringa is officieel inbouwstation van het Peheja-systeem. Een heel duurzaam systeem, legt Alwin uit. “Kinst it sûnder skea út de auto helje en mei wat oanpassingen yn in oare auto wer ynbouwe. En ast de auto oars nedich bist, kinst de pedalen der sa eefkes úthelje” Bovendien is het hoogwaardige systeem officieel getest en goedgekeurd voor de strengere eisen die op stapel staan. “Oan dy easken foldogge wy no al.”

Autolak op maat

Een ander product uit de eigen garage is autolak op maat. Wanneer je bijvoorbeeld na een ongeval een andere of gebruikte spiegelkap op de auto monteert, heeft die zelden de bij de auto passende kleur. Dan is het mogelijk met het fabrieksnummer van de originele autolak op internet een spuitbus te bestellen. Maar volgens Alwin is de kans groot dat die kleur dan toch nog afwijkt van de rest van de auto, omdat autolak onderhevig is aan weersinvloeden zoals uv-straling. “Wy ha in scanner om de eksakte kleur fan de lak te bepalen,” vertelt Alwin. 

Vervolgens wordt in eigen huis de juiste kleur gemengd en geleverd in spuitbus of lakstift. Het is een product dat in de smaak valt. Veel dealers bestellen een lakstift in de juiste kleur om mee te leveren met een verkochte auto. Maar ook hobbyisten met zelfbouwbrommers komen langs. “Faak hast mei âlde brommers gjin kleurcode mear. Wy scanne dan it tankje en dan hast altyd deselde kleur derby.” Daarnaast krijgen klanten professioneel advies over hoe de verf aangebracht moet worden. Alle benodigde materialen, van primer tot tape, zijn in de winkel voorradig.

Chiptunen

Regelmatig laten dealers bij Swieringa parkeersensoren, achteruitrijcamera en stoelverwarming inbouwen. Het gaat dan om nieuwe auto’s die uit de fabriek komen zonder de gewenste opties. “Sa kin se in auto sneller en goedkeaper leverje.” Inbouwen wordt ook voor particulieren gedaan, bijvoorbeeld een achteruitrijcamera voor de camper. Voor het zogenaamde chiptunen van auto-software is Swieringa als enige in het Noorden aangesloten bij Digicar.

 Alwin: “Digicar is ien fan de bêste software-engineers.” Het aanpassen van de door de fabrikant geschreven software zorgt voor effectiever brandstofverbruik, kan storingen van bijvoorbeeld het roetfilter verhelpen en het motorvermogen verhogen. “Dit dogge we in protte foar campers. As dy folladen de berch op moatte, is it goed dat se mear fermogen ha.”

Sleutelservice

Vanaf begin november maakt Swieringa ook (auto-)sleutels. En dat is handig voor reservesleutels voor de auto, maar ook voor scooter-, motor- en fietssleutels en sleutels voor bijvoorbeeld een dakkoffer of fietsendrager. De sleutelmachine komt van de vestiging Heerenveen. Alwin: “Foar it meitsjen fan in sleutel hast technyske kennis nedich. Dat kinne wy hjir better yn de wurkpleats dwaan.”

Meer SA!

Afbeelding
Kostbare zege RWF op Wykels Hallum Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Kerstconcert Euterpe Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Laatste weekend Art Super Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: zaterdag elfde editie Tynjerock Cultuur 8 dec., 21:52
Afbeelding
Weekendtip: Canadees duo wederom op Muziekpodium Cultuur 8 dec., 17:13
Afbeelding
'Uitgedund' Makkinga ontvangt Havelte Sport 8 dec., 16:00
Afbeelding
Een thuis. Want eigen haard ... Column 8 dec., 12:14
Afbeelding
'Fjild is al tsien jier oan ferfanging ta' Sport 8 dec., 08:50