Afbeelding

Vergelijken van energie in de huidige energiemarkt

Ondernemen

De prijzen voor energie op de inkoopmarkt vertonen al enige maanden een aanzienlijke neerwaartse trend. Op dit moment liggen de tarieven van energieleveranciers zelfs onder het vastgestelde maximumprijsniveau, wat betekent dat consumenten tot wel €600 kunnen besparen op hun energiekosten! Bovendien worden er aantrekkelijke kortingen aangeboden. 

Veranderingen vanaf 1 juni 2023

Met ingang van 1 juni 2023 zijn de boetes voor het voortijdig beëindigen van een vast energiecontract gewijzigd. Onder de nieuwe regels is het opzeggen van een contract tijdens de looptijd doorgaans duurder geworden. In plaats van een vastgesteld maximumbedrag gebaseerd op de resterende contractduur, zal de boete nu variëren op basis van de financiële schade die de energieleverancier ondervindt bij contractbreuk. 

Hoe kun je het beste energie vergelijken?

Allereerst zorg je ervoor dat je je meest recente energierekening bij de hand hebt. Hierop staan belangrijke details zoals je huidige energieverbruik en tarieven. Er zijn verschillende websites en online tools beschikbaar die je kunnen helpen om energieleveranciers en tarieven te vergelijken. Voer je postcode, jaarlijkse energieverbruik en huidige leverancier in om een lijst met opties te genereren. 

Nadat je de resultaten hebt ontvangen, kun je filters gebruiken om de zoekopdracht te verfijnen. Dit kan onder andere inhouden dat je kijkt naar groene energie-opties, vaste of variabele tarieven en de looptijd van het contract. Bekijk de lijst met energieleveranciers en vergelijk hun tarieven en voorwaarden. Let op eventuele kortingen, welkomstbonussen en opzegvergoedingen. Nadat je alle opties hebt bekeken, kies je de energieleverancier die het beste bij je past. Als je een nieuwe energieleverancier hebt gekozen, kun je de overstap regelen. De nieuwe leverancier zal het proces meestal voor je afhandelen, inclusief het opzeggen van je huidige contract.

Toename in aanbod van vaste contracten en verbeterde aanbiedingen

Door de aanpassingen in opzegvergoedingen nemen de risico’s voor energieleveranciers af, waardoor zij opnieuw vaste energiecontracten aanbieden. Energievergelijken is dus echt wel interessant te noemen voor de consument! Momenteel zijn er zelfs vaste contracten met loyaliteitsbonussen of cashbacks tot €310 beschikbaar! Bovendien worden er opnieuw vaste contracten aangeboden met een looptijd van 3 jaar. Door je tarieven voor een langere periode vast te leggen, creëer je zekerheid omtrent je energiekosten.

Nieuwe regels welkomstkortingen & cashbacks

Ook de regelgeving omtrent welkomstkortingen en cashbacks voor energie is met ingang van 1 juni 2023 aangepast. Een welkomstbonus energie moet nu binnen 2 maanden na de start van het energiecontract worden verstrekt. Voorheen was er geen specifieke termijn aan verbonden. Een cashback, ook wel bekend als loyaliteitsbonus, mag echter pas na afloop van het contract worden verrekend. De meeste leveranciers geven nu de voorkeur aan een loyaliteitsbonus in plaats van een welkomstkorting. Goed om dit alles voor jezelf helder te hebben zodat je precies weet hoe het in elkaar steekt. 

Meer SA!

Afbeelding
Kostbare zege RWF op Wykels Hallum Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Kerstconcert Euterpe Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Laatste weekend Art Super Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: zaterdag elfde editie Tynjerock Cultuur 8 dec., 21:52
Afbeelding
Weekendtip: Canadees duo wederom op Muziekpodium Cultuur 8 dec., 17:13
Afbeelding
'Uitgedund' Makkinga ontvangt Havelte Sport 8 dec., 16:00
Afbeelding
Een thuis. Want eigen haard ... Column 8 dec., 12:14
Afbeelding
'Fjild is al tsien jier oan ferfanging ta' Sport 8 dec., 08:50