Greetje Keuning van FRB Fotografie (midden) legt uit.
Greetje Keuning van FRB Fotografie (midden) legt uit.

Een cursus fotografie is primair ‘leren zien’

Ondernemen

JUBBEGA Roland Bouma en Greetje Keuning runnen samen al meer dan twintig jaar FRB Fotografie. Ze praten gepassioneerd over het vak dat hun levens heeft verrijkt. “We leren mensen om op een andere manier naar de wereld te kijken”, vertelt Roland. “En we ondersteunen ze in het beter beheersen van de techniek van de camera.”

De cursussen en workshops van FRB Fotografie zijn toegankelijk voor iedereen, van beginner tot expert. De individuele benadering is gericht op groei. Greetje benadrukt: “Het resultaat moet zijn dat de mensen nog meer plezier krijgen in fotograferen.” Als fotograaf kijk je anders naar de wereld om je heen, legt Roland uit. “Ik leerde dat als kind al van mijn moeder die veel fotografeerde. Ik kijk meer in plaatjes, contrasten en kleuren. Je ziet de omgeving bewuster en ervaart daardoor de wereld om je heen ook anders. Het verrijkt daardoor ons leven. Dat leren we onze cursisten ook: wat zie je nu echt als je om je heen kijkt.” 

Daarnaast komt in de cursussen de technische kant aan bod. Er wordt gewerkt met echte fototoestellen (geen smartphones), de automatische functies gaan direct uit. Zoals de automaat die ten onrechte aanneemt dat de helderheid van het onderwerp altijd middengrijs is. Dat leidt vaak tot te donkere of te lichte foto’s. Ook zijn de kleuren niet optimaal. Een handmatige instelling geeft veel meer keuzes om creatievere foto’s te maken. Roland en Greetje adviseren ook over soorten camera’s. “De gebruikersvriendelijkheid is van groot belang. Dan maak je sneller mooie foto’s.”

Cursussen en workshops

Roland en Greetje bieden een breed palet aan opleidingen: diverse cursussen van zes lessen, voor beginners en gevorderden, met een accent op training. Workshops, van een of twee dagdelen, zijn gericht op een bepaald onderwerp. En excursies, uitstapjes waarbij iedereen op zijn eigen niveau wordt geholpen om de mooiste plaatjes te maken. Binnenkort staan bijvoorbeeld eendaagse excursies gepland naar een natuurgebied en naar een oude, leegstaande fabriek. 

Tenslotte maakt FRB opleidingen op maat, bestaande uit een combinatie van cursussen, workshops en excursies. Cursisten krijgen altijd een naslagboekje om het geleerde te kunnen nalezen. Naast het fotograferen zijn er cursussen voor fotobewerking met de pakketten Adobe Lightroom en Photoshop. Fotobewerking is bedoeld om foto’s te optimaliseren. Roland: “Met Photoshop maak je van een slechte foto nooit een goede foto. Met nieuwe technieken zoals kunstmatige intelligentie kun je bijvoorbeeld ruis uit een foto wegwerken.

Diverse achtergronden

In de coronajaren waren de basiscursussen van FRB Fotografie niet mogelijk, bijna alles lag stil. Voorheen waren er jaarlijks circa duizend inschrijvingen, inmiddels gaat het weer flink bergopwaarts. De cursisten zijn zeer divers: van 18 tot 88 jaar, iets meer vrouwen dan mannen en met verschillende motieven. Sommigen volgen de cursus beroepsmatig, bijvoorbeeld een makelaar die de kwaliteit van de foto’s van onroerend goed wil verbeteren. Maar de meeste cursisten willen gewoon hun camera beter beheersen. Greetje en Roland genieten samen nog volop van hun werk. “We worden zelf ook blij als we tevreden klanten weer veel bijgeleerd hebben.” 

frbfotografie.nl

Meer SA!

Afbeelding
Herfst in de zomer Column 23 minuten geleden
Afbeelding
Johannes Veenema wol wat delsette mei De Gordyk Sport 29 minuten geleden
Afbeelding
Opsterland start met PeuterPlus Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 4 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Primera wil feestelijke verrassing zijn Nieuws gisteren
Afbeelding
Figureren in De Tocht betekent continu opletten Cultuur gisteren