Evert Kuperus met Boris, Beer en Bram.
Evert Kuperus met Boris, Beer en Bram. Foto: Sandra van der Meer

Kynosportief streeft naar relatie met vertrouwen en respect

Ondernemen

GORREDIJK Een goede relatie tussen eigenaar en hond. Hondenschool KynoSportief wil dat bereiken via positieve trainingen voor honden, van pup tot senior. Het plezier voor hond en baas staat daarbij voorop. “En dat kan voor iedere hond en baas verschillend zijn. We streven naar maatwerk”, vertelt eigenaar Evert Kuperus.

Hoe train je je hond, zodat eigenaar en dier een goede relatie opbouwen? Dat is wat hondenschool KynoSportief hondenbezitters wil leren. Training is belangrijk, maar de keuze voor het ras/kruising net zo, vindt Evert. “Verdiep je eerst in welk ras of kruising je wilt, en kijk of de eigenschappen bij jouw levensstijl passen. Dat vermindert de kans op een mismatch en teleurstelling voor hond en baas. Helaas gebeurt dat nog te vaak.”

KynoSportief verzorgt verschillende trainingen en activiteiten voor pups, voor jonge honden en voor volwassen dieren. Naast groepstrainingen zijn er privélessen. “Bij alle cursussen kijken we naar wat honden aankunnen, maar vooral naar wat ze nodig hebben. We bieden het totale pakket, waarbij de aanpak per hond kan verschillen”, vertelt Evert. 

Ervaring of niet

Grofweg komen er twee types honden- eigenaren bij KynoSportief: mensen die eerder een hond hebben gehad en mensen die voor het eerst een hond bezitten. “De eerste groep heeft ervaring, maar trainingen en zienswijzen zijn inmiddels veranderd, daarom is bijscholing een goede zaak. Bovendien is geen hond gelijk. Voor de tweede groep is alles nieuw. Die leren we vanaf de basis hoe ze het beste met hun hond kunnen omgaan.”

Baasjes leren

De honden snappen volgens Evert vaak wel wat er van hen vereist wordt. De nadruk ligt daarom meer op het leerproces van de baasjes. “Wij leren de lichaamstaal van een hond te begrijpen. Zo proberen we de relatie tussen mens en hond te versterken. Een goede relatie is gebaseerd op vertrouwen en respect voor elkaar.” 

De trainingen worden gegeven in de loods aan De Klok 20-14 in Gorredijk, maar ook op locatie. “Onderweg kom je van alles tegen. Zo leren we de honden om te gaan met prikkels en de eigenaar hoe ze hun hond in verschillende situaties vertrouwen en veiligheid kunnen bieden. Baas en hond leren elkaar op die manier beter kennen.” 

KynoSportief nam onlangs een speel- arena voor puppy’s en jonge honden in gebruik. Hier kunnen de honden onder begeleiding van een gediplomeerd kynologisch instructeur leren omgaan met verschillende objecten en geluiden. “Je bent op een leuke, leerzame manier bezig met je hond. We werken bij alle trainingen uitsluitend met kleine groepen zodat er ruimte is voor extra aandacht en individuele begeleiding.”

KynoSportief verzorgt niet alleen trainingen, maar verkoopt ook hondenvoer (Biofood, Cavom, Farm Food) en een uitgebreid assortiment hondensnacks en accessoires zoals riemen, halsbanden en speelgoed. De showroom voor verkoop is geopend voor publiek van woensdag tot en met vrijdag van 10:00-15:30 uur en op zaterdag van 10:00-13:00 uur. Verder bemiddelt KynoSportief bij herplaatsing van honden. “Mens en hond kunnen veel plezier aan elkaar beleven. Wij leveren daar graag een bijdrage aan.” 

hondensnackies.nl

Meer SA!

Afbeelding
Herfst in de zomer Column 17 minuten geleden
Afbeelding
Johannes Veenema wol wat delsette mei De Gordyk Sport 23 minuten geleden
Afbeelding
Opsterland start met PeuterPlus Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 4 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Primera wil feestelijke verrassing zijn Nieuws gisteren
Afbeelding
Figureren in De Tocht betekent continu opletten Cultuur gisteren