Sytse Bosma.
Sytse Bosma. Foto: Arend Waninge

Sytse leert mensen om bewuste keuzes te maken

Ondernemen

GORREDIJK Iemand die vertelt wat je vooral niet moet doen. Dat is misschien het stereotype beeld van een diëtist. Maar verbieden, daar houdt Sytse Bosma van de FSB-Academy in Gorredijk niet zo van. Hij wil mensen wel graag leren om verstandiger om te gaan met voedsel en bewegen.

Hij is sportinstructeur, maar ook diëtist. Een combinatie die je niet op veel plekken ziet. “Maar die diversiteit maakt mijn werk juist zo leuk”, vertelt Sytse Bosma. Diëten zijn er in vele soorten en maten en steeds lijken er weer nieuwe inzichten bij te komen. Het is volgens Sytse een modegevoelige business. “De basis is echter steeds hetzelfde. Toch moet je die steeds onder de aandacht brengen. Iedereen weet dat bewegen goed is voor je gezondheid. Maar ook daar moeten veel mensen toch regelmatig op worden gewezen.”

Evenwicht

Rigoureuze maatregelen om een voedingspatroon of overgewicht aan te pakken, daar houdt Sytse niet van. Hij richt zich vooral op de basis en het evenwicht. “Ik kom zelf ook weleens in de snackbar. Dat hoeft ook geen probleem te zijn. Het gaat vaak om de optelsom. Daar gaat het mis.” Want een vaste patat- of chipsdag, zoals veel gezinnen die kennen, daar hoeft volgens Sytse niets mis mee te zijn. Maar dat wordt het wel als je op vrijdag naar de snackbar gaat, op zaterdag naar de kroeg met broodje shoarma na en op zondag nog eens naar de sportkantine. Zeker als je dat ook nog eens combineert met te weinig beweging.

Het gevaar van een stapeling van ongezonde dingen schuilt volgens Sytse in het onbewuste. “Wanneer het gewoon wordt, maak je onbewuste keuzes. Je denkt er niet meer over na. En je moet bij het eten en drinken toe naar bewuste keuzes. Doe ik het wel of doe ik het niet? Is de basis goed, dan is een patatje bijvoorbeeld geen probleem.” Sytse stopt geen energie in het gemotiveerd krijgen van mensen. “Je moet zelf stappen willen zetten en zelf naar mij toe komen. Ik stop wel mijn energie in het gemotiveerd houden van mensen.” 

Dat gebeurt onder andere door met mensen concrete doelen af te spreken, het liefst in wekelijkse contactmomenten. Stapje voor stapje, rustig, niet radicaal. “Dan heb je ook minder risico in oude patronen terug te vallen.”

Niet alleen willen

Sytse wil ook eerlijk zijn. Niet voor iedereen ligt aan de eindstreep het gewenste resultaat. En dat heeft niet altijd met willen te maken. “Dat misverstand moet de wereld uit. Obesitas is bijvoorbeeld een ziekte die zichzelf in stand houdt. Het ‘ieder pondje gaat door het mondje’ is niet meer van deze tijd. 

Er kunnen ook medische achtergronden meespelen. Is dat niet het geval, dan ligt de oplossing volgens Sytse altijd in leefstijl, een voor jou goed evenwicht vinden tussen eten en bewegen. “Dat gaat niet altijd gemakkelijk, vallen en opstaan hoort erbij. Je hoeft niet als een monnik te leven, maar ook niet als een aasgier. Er is ook een tussenweg.” Sytse Bosma geeft op de FSB-Academy zowel een-op-een- als groepstrainingen. 

fsb-academy.nl

Meer SA!

Afbeelding
Herfst in de zomer Column 22 minuten geleden
Afbeelding
Johannes Veenema wol wat delsette mei De Gordyk Sport 28 minuten geleden
Afbeelding
Opsterland start met PeuterPlus Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 4 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Primera wil feestelijke verrassing zijn Nieuws gisteren
Afbeelding
Figureren in De Tocht betekent continu opletten Cultuur gisteren