Afbeelding
Foto: Remco Hofman

Een taxirit bij Taxi Unieck is anders

Ondernemen

JUBBEGA Marjan Post (48) en Rico van der Pol (53) uit Jubbega hebben sinds kort een eigen taxibedrijf dat verre van doorsnee is. Een taxirit bij Taxi Unieck is anders. “Omdat iedereen anders is, iedereen is uniek. Daar spelen wij op in.”

Marjan en Rico runnen sinds 1992 een autobedrijf in het centrum van Jubbega, voornamelijk gespecialiseerd in youngtimer Volkswagens en Audi’s. Maar de jaren zwaar lichamelijk werk in de werkplaats beginnen zich te vertalen in lichamelijke klachten. Toen daar ook nog de extreme energieprijsverhogingen bijkwamen, wist Rico het zeker: het roer moest om. “De verwarming in de werkplaats met de gasheater kostte me wel 200 euro per dag.” En zonder verwarming werken is vanwege de pijn in zijn rug en handen geen optie. “En de energieprijs doorberekenen aan mijn klanten wil ik niet. Iedereen heeft al genoeg ellende van de verhogingen.” 

In het verleden had Rico collega-taxibedrijven al eens geholpen als invalkracht. “Daar kon weleens de oplossing liggen. Weer taxi-rijden, maar dan wel voor mezelf. Ik wilde het anders doen.” Rico ging weer aan de slag om de benodigde papieren te halen, de vergunningen werden aangevraagd en hij schafte zichzelf een mooie grote 9-persoons Volkswagen Crafter-bus aan. Vervolgens ging hij netwerken om een klantenkring op te bouwen. 

Veel Schiphol

In augustus 2022 begon Rico met het maken van de eerste ritten. Sindsdien heeft zijn bus nauwelijks een dag stilgestaan. “Dat was ongekend, ook meer dan ik had verwacht. Ik heb al meer dan 50.000 kilometer gereden.” Rico zet de 9-persoonsbus voornamelijk in voor het vervoer van en naar Schiphol. De bus heeft veel ruimte voor de grote koffers, terwijl de zitplekken voor de passagier comfortabel zijn. Dat de bus ook geschikt is voor het vervoer van rolstoelen, merken de reizigers niet eens. Rico heeft de speciale beugels om rolstoelen mee vast te zetten namelijk afgedekt met een mooi zeil. “In het begin schrikken mensen weleens van de grote bus, maar als ze er eenmaal in zitten, ervaren ze het grote comfort en draaien ze allemaal naar elkaar toe. Het is altijd een feestje bij mij in de bus.”  

Feest in de bus

Ook op zaterdagavond gebruikt Rico de grote bus. Het plafond is voorzien van verlichting met blauwe leds, voor de extra sfeer. Want sfeer vindt de taxiondernemer belangrijk. Of de feestgangers nu naar een housefeestje gaan of terugkomen van een dorpsfeest, Rico heeft op een stick altijd de juiste muziek in de bus voorhanden. “Het moet een feestje zijn bij mij in de bus. Ik maak graag een lolletje en vaak wordt er uit volle borst meegezongen.” 

Door de toenemende vraag naar hun taxidiensten, had Unieck niet meer voldoende aan de 9-persoonsbus. Inmiddels is er een auto bijgekocht en heeft ook Marjan al haar papieren voor beroepschauffeur in huis. Ze rijdt nu rond in een knalgele opvallende Audi A4 Avant, een auto die eerder dienstdeed bij de huisartsenpost. “Ik krijg van alle kanten berichten dat ik gesignaleerd ben, zo’n gele auto valt wel op. De auto rijdt heel fijn op de lange afstanden en is daarmee ook nog zuinig in gebruik. Ideaal voor één of twee klanten die bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moeten voor een behandeling. Maar we rijden ook regelmatig kinderen naar school toe. Onze gele Audi past goed bij ons.” 

Marjan werkt ook nog als zelfstandig verpleegkundige, de auto is een kleine knipoog naar haar andere werk. De ritten die Rico en Marjan door de week maken zijn vaak van een ander kaliber dan de feestreizen in het weekend. De variëteit in klanten is groot. En iedereen heeft een eigen verhaal en een eigen eindbestemming. “Daar moet je de gesprekken of soms de stilte op aanpassen. Je krijgt in een taxi veel persoonlijke verhalen van mensen te horen. Wat in de taxi wordt verteld, blijft ook in de taxi, dat spreekt voor zich.” 

Op tijd komen

Als liefhebber van auto’s en de perfectionist die hij is, zorgt Rico ervoor dat de auto’s van Unieck honderd procent in orde zijn. “Als er ook maar iets rammelt of piept, dan repareer ik het meteen.” Als chauffeurs weten Rico en Marjan ook dat het belangrijk is om op tijd te komen. Zeker omdat sommige klanten afspraken hebben die stipt aan tijd zijn gebonden. “Ik kan dan niet te laat komen. Mensen moeten comfortabel in onze taxi zitten en uitgerust en ontspannen aankomen. Als ik zeg dat ik er om tien uur ben, dan ben ik er ook om tien uur.” 

Wanneer de taxiritten van de dag zijn afgewerkt en Rico en Marjan de bijkomende administratie hebben afgerond, worden alle auto’s elke avond gereinigd. De stofzuiger gaat erdoor, de armleuningen en deuren worden gesopt. “Elke klant verdient een schone taxi. Daar betalen ze voor. Zo wil ik niet dat passagiers in de taxi eten. De taxi wordt daar vies van en de volgende klanten willen ook in een schone taxi zitten. Een groepje vaste klanten dat na een dorpsfeest op een modderterrein weer naar huis gaat, trekt de schoenen keurig uit. Voor hen heb ik in de bus acht paar schoenen klaarstaan.”

VIP-vervoer

Marjan en Rico kijken ook al verder vooruit. Ze willen nog graag een luxe auto aan hun wagenpark toevoegen. Een auto waarbij ze nog meer comfort kunnen bieden, voor speciaal VIP-vervoer. Maar ook het specifieke zittende zorgvervoer heeft richting toekomst hun aandacht. Marjan en Rico willen dan samen in de taxi aanwezig zijn. Rico als chauffeur. Marjan vanuit haar functie als verpleegkundige, waarbij ze specifieke taken kan uitvoeren, zoals het uitzuigen van tracheastoma’s, of om mensen met PTSS te ondersteunen. Ook specialistisch vervoer voor kinderen met autisme behoort dan tot de mogelijkheden. 

Stellingenpad

Taxi Unieck speelt ook in op het vervoer van wandelaars van het Stellingenpad. Deze nieuwe wandelroute is door de Nivon Natuurvrienden op de Fiets- en Wandelbeurs in Gent uitgeroepen tot Wandelroute van het jaar 2023. De route is 263 kilometer lang, verdeeld over vijftien etappes tussen Appelscha en Appelscha, maar is op ieder punt te beginnen. Taxi Unieck speelt in op de behoefte van de wandelaars om hen na het afleggen van een etappe terug te brengen naar het startpunt of naar het gereserveerde overnachtingsadres. 

06-261 55 261
taxiunieck.nl

Afbeelding

Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 2 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 21 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19