Henk Vlasma.
Henk Vlasma. Foto: Arend Waninge

Vlasma en de klok met een verhaal

Ondernemen

BEETSTERZWAAG “Je moatte je bêst dwaan om minsken noch ferbaze te kinnen”, is de ervaring van Henk Vlasma. Daarom is hij altijd op zoek naar iets speciaals, producten met een twist. Zoals de Fryske wurdklok. “Ik soe se sels wol meitsje wolle.”

Het is een ingenieus systeem. Het display van de klok bestaat uit allerlei Friese woorden. ‘It is hast fiif minuten foar twaen’ is er te lezen. Een paar minuten later brandt het ledlampje achter ‘hast’ niet meer. En zo verspringt de klok de hele dag door. “Fan dizze klok ha wy al in soad ferkocht, mar de keunstner dy’t se makket wol dermei stopje. Ik nim it graach oer.” 

De wurdklok is maar een van de bijzondere producten in de winkel van Henk en Hettie Vlasma, al ruim 25 jaar gevestigd tegenover het gemeentehuis. “Minsken sjogge op internet al hiel folle, mar ik fyn it altyd moai at minsken harren fernuverje oer wat wy yn de winkel ha.” Naast horloges en klokken is er een groot assortiment barometers en weerstations. “In soad minsken folgje it waar graach. Der giet net in wike foarby dat ik net in waarstation ferkeapje.” De liefhebbers vinden het leuk om aan de hand van bijvoorbeeld veranderingen in luchtdruk, luchtvochtigheid en windrichting het weer op korte termijn te voorspellen. Maar zoals een oude barometer in de winkel zo mooi aangeeft: ‘Der is neat sa ritich as it waar.’

De Fryske wurdklok 

De wonderlijke wereld van klokken en horloges is onderhevig aan veranderingen. Tijd is tegenwoordig overal; bijna iedereen heeft bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Wie een horloge draagt of een klok aan de muur hangt, wil iets bijzonders. Design doet ertoe. “Minsken moatte grepen wurde. En je moatte altyd meigean mei de tiid.” Jeugd heeft weinig met mechanische klokken, zo weet Vlasma. Veel moderne klokken zijn digitaal en radio-controlled. Ze lopen altijd precies op tijd. “Jeugd hâldt wol fan moaie dingen, dêr ha se jild foar oer. Mar se wolle oer in pear jier ek wer wat oars.” 

De mechanische klokken zijn nog wel populair onder de ouderen. Volgens Vlasma werkt het tikken ook rustgevend. Daar staat tegenover dat de markt voor bijvoorbeeld de oude Friese staartklokken geen schim meer is van wat het tientallen jaren geleden was. De klanten van Vlasma komen niet alleen uit Beetsterzwaag en directe omgeving. Ook de nabijheid van Lauswolt levert bijvoorbeeld wat extra’s. “Gasten meie graach troch De Sweach kuierje. It komt ek wol foar dat se letter werkomme mei in stikkene klok mei de fraach oft ik dy meitsje kin.” Vaak lukt dat. Ook al doet hij het werk al tientallen jaren, het repareren van klokken en horloges geeft Henk Vlasma nog altijd veel plezier.

uurwerkspecialist.nl

Meer SA!

Afbeelding
Herfst in de zomer Column 35 minuten geleden
Afbeelding
Johannes Veenema wol wat delsette mei De Gordyk Sport 41 minuten geleden
Afbeelding
Opsterland start met PeuterPlus Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 4 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Primera wil feestelijke verrassing zijn Nieuws gisteren
Afbeelding
Figureren in De Tocht betekent continu opletten Cultuur gisteren