Jan Willem de Groot is bedrijfsleider van Welkoop Jubbega.
Jan Willem de Groot is bedrijfsleider van Welkoop Jubbega. Foto: Renske Woudstra

Grondtest bij Welkoop Jubbega

Ondernemen

JUBBEGA De tuin lonkt. Op naar een nieuw groeiseizoen voor het gazon, de bloemenborders en de moestuin. Nu is het ook het moment om  te onderzoeken hoe het met de kwaliteit van de grond is gesteld.  Dat kan bijvoorbeeld met de gratis grondtest van Welkoop. 

Met behulp van de grondtest is binnen vijf minuten helder wat de grond nodig heeft. Tuinspecialist Jurjen onderzoekt het meegenomen grondmonster; de uitslag geeft vervolgens aan wat er gedaan moet worden aan de zuurgraad en bemesting van de grond. In het voorjaar heeft het gazon vaak een hoge zuurgraad en is er nul voeding in de grond aanwezig, vertelt hij. 

Wie uit wil zoeken hoe het in de eigen tuin gesteld is met zuurgraad en bodemvoeding, kan het beste op drie plekken verdeeld over de tuin, op tien centimeter diepte, twee eetlepels aarde verzamelen. Voor wie alleen wil weten hoe het met bijvoorbeeld de voeding in de moestuin gesteld is, is een monster uit die zone voldoende. Jurjen adviseert om de grond in een schoon bakje aan te leveren. “De grûn ferming ik mei KCI-floeistof en dan ha we twa stripkes dy’t we deryn stekke.” 

Hij laat de kleine teststripjes met kleurvlakken zien: die met twee verkleuringszones is voor de voedingstoestand. Dit stripje haalt hij na dertig seconden uit het grondmengsel, het testresultaat wordt gemeten in de cijfers 1 tot en met 7. “By 1 sit der te min foeding yn ‘e grûn.” Na vijf minuten kan ook de teststrip voor de pH-waarde eruit; deze heeft drie verkleurzones: hoe donkerder het resultaat, hoe lager de zuurgraad.

Hoe zuur de bodem mag zijn, hangt af van wat de beplanting is, zegt Jan Willem de Groot, bedrijfsleider van Welkoop Jubbega. “Heideplanten hâlde bygelyks fan soere grûn.” Gras daarentegen kan veel kalk gebruiken omdat de grond door invloed van weer en wind de neiging heeft te verzuren. Kalk compenseert de zuurtegraad en verbetert de bodemstructuur. “De measte minsken tinke dat se yn it neijier gjin kalk hoege te struien, mar it bêste is om kalk sawol yn it foarjier as yn de hjerst te struien.” 

Na de winter is de tuin redelijk uitgeput wat betreft voedingswaarden. “Ast de tún moai hâlde wolst, moatst no bemeste.” Welkoop adviseert bemesting met organische meststof, dit werkt langer dan kunstmest. Jan Willem: “Nei de grûntest helpe wy de klant om út te sykjen wat foar harren sitewaasje de bêste oplossing is.” Uit ervaring weet hij dat veel tuinbezitters het liefst vandaag strooien met de verwachting dat de tuin morgen mooi groen is. Steeds meer merken spelen in op snelle en lange werking van voedingsstoffen. Om het de tuinbezitter makkelijk te maken is er voor het gazon bijvoorbeeld gazonrevolutie: een combinatie van zaad, mest en bodemverbeteraar.

Jurjen verwerkt de resultaten van de grondtest in de Welkoop-applicatie. De klant krijgt de resultaten mee naar huis om thuis de bijbehorende adviezen en het voorstel voor te gebruiken producten rustig na de lezen. Met een grondtest geeft Welkoop tien procent korting op meststoffen.

welkoop.nl/winkels/jubbega

Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 2 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 21 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19