Kweker Evert Visser.
Kweker Evert Visser. Foto: Arend Waninge

Alles voor een robuuste plant

Ondernemen

LIPPENHUIZEN Hij noemt zichzelf een traditionele kweker. Evert Visser geeft zijn producten de tijd om te groeien. Buiten en in goede grond. “Sa krije je in better woartelstelsel en in weerbaar product.” Dat is in zijn ogen de kracht van Visser Plant: van kweker rechtstreeks naar de klant.

Het is zo onderhand een uitgestrekt terrein aan de Bûtewei. Met een grote variëteit aan planten, struiken, heesters en bomen. En coniferen. Ze zijn er nog steeds, ondanks dat de populariteit van de grote haagconiferen in Nederland fors is gedaald. “Doe’t de tunen lytser waarden, rekke de haagconifeer wat út de moade. Dwergconiferen binne noch wol populair.” 

Voor de in Lippenhuizen gekweekte coniferen is er bovendien een goede afzetmarkt in Scandinavië en Oost-Europa. Jaarlijks vinden tienduizenden coniferen daar een bestemming. “Se bliuwe grien en kinne goed tsjin kâlde omstannichheden, mei troch hoe’t wy se hjir opkweke.”

In de jaren zeventig selecteerden en ontwikkelden de gebroeders Johannes en Luitzen Visser hun eigen conifeer: de Thuja occidentalis ‘Frieslandia. Een succesnummer waarvan honderdduizenden exemplaren zijn verkocht. Het is volgens Evert (zoon van Luitzen) een snel groeiende conifeer die goed tegen zeewind kan, ook op kleigrond groeit en ook goed tegen snoeien kan. De coniferen blijven door de buitenlandse afzet een belangrijk product. “En it stekken is winterwurk, dan is it op oare terreinen wat rêstiger. Dus dat past ús goed.”

Met dit succes kreeg de kwekerij de wind in de zeilen. De afgelopen dertig jaar groeide Visser Plant steeds verder uit naar een totale aanbieder van tuinplanten en bomen. Ze leveren aan tuincentra, hoveniers, gemeenten, maar ook rechtstreeks aan de consument. “Dat begûn mei in stikje foar oan de dyk, mar is hieltyd fierder groeid.” Eigenlijk begon het nog veel eerder. Pake Evert opende in 1966 in Drachten-Zuid al een verkooppunt van de kwekerij van zijn zonen. In een tijd dat het fenomeen tuincentrum nog redelijk onbekend was. 

Dat initiatief eindigde toen in Lippenhuizen de mogelijkheid zich voordeed om fors uit te breiden. Een groot deel van de producten wordt nu op eigen terrein gekweekt. Dat Visser een uitgebreid assortiment hanteert, hangt volgens Evert ook samen met de positie in Noord-Nederland. “Der binne net folle kwekers yn it Noarden en seker net mei sa’n grut assortiment. Yn it westen binne kwekers faak spesjalisearre yn in gewasgroep. ”

Evert Visser mag als kweker graag advies geven aan de consument (zie kader). Om zijn producten tot hun recht te laten komen en om teleurstellingen bij de klanten te voorkomen. Daarnaast helpt hij ook graag bij het inrichten van tuinen. Visser Plant heeft een schetsservice en kan wanneer gewenst ook zorgen voor een tuinontwerp. 

Handige tips van kweker Evert

Voorbereiding grond

Het grondwerk is het fundament van een tuin. Zorg voor losse grond en goede ontwatering. Natte en stinkende grond duidt op zuurstofgebrek. Verbeter pure zandgrond door één deel potgrond op twee delen zandgrond te mengen.  

Kale wortels

Vervoer planten met kale wortels afgedekt, zeker bij drogend weer. Zorg ook bij thuiskomst voor afscherming tegen zon en schrale wind. Bijvoorbeeld door de wortels tijdelijk in te kuilen in een laagje grond.   

Bemeste tuinaarde

Gebruik bij het planten geen bemeste tuinaarde. Deze is te zout en trekt vocht uit de plant. Gebruik bij de aanplant goede potgrond of aanplantgrond. Daar zitten de goede stoffen in om de nieuw aanplant te laten aanslaan. Gebruik voor Rhododendrons en Ericaceën pure (extra zure) potgrond.

Te diep planten

Plant bomen, struiken en planten nooit dieper dan ze op de kwekerij hebben gestaan. Houd de grens bij de wortelhals goed in de gaten. Wat groen is boven de grond, wat bruin is onder de grond.  

Planten in pot

Verwijder de plastic pot voor het planten en dompel de potkluit onder in een emmer water of in de sloot. Plant pas wanneer de grond verzadigd is met water.  

Boompalen

Plaats bij jonge bomen aan weerszijden een boompaal op circa twintig centimeter uit het hart van het plantgat. Verbind de boom en paal met een boomband zo hoog mogelijk aan de paal en zorg dat de boom recht in het midden staat. Controleer jaarlijks of de boomband voldoende ruimte geeft.

Bestuiving

Bestuiving van fruitbomen is een minder groot probleem dan vaak wordt gedacht; bijen kunnen tot 3,5 kilometer verspreiden. Kruisbestuiving geeft ook een betere vruchtopbrengst dan zelfbestuivende rassen.

visserplant.nl

Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 3 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 22 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19