Daniëlle Hulst (links) en Rian Padding.
Daniëlle Hulst (links) en Rian Padding. Foto: Arend Waninge

De Biodex geeft inzicht in spieren

Ondernemen

GORREDIJK Patiënten met vage klachten. Die krijgt iedere fysiotherapeut van tijd tot tijd. De nieuwe Biodex van Fysio Gorredijk helpt bij het vinden van de oorzaken. Bovendien is het een goed hulpmiddel bij de revalidatie na zware blessures en bij het voorkomen van blessures bij (top)sporters. 

Het oogt ietwat als een schietstoel. De stoel van de Biodex is van alle kanten instelbaar. Bovendien komt de patiënt goed in de riemen, om tijdens de meting optimaal kracht te kunnen geven. Rian Padding en Daniëlle Hulst demonstreren hoe het werkt. De Biodex meet de kracht van spieren. Rian: “Met de Biodex kijken we naar een spiergroep rond een gewricht. Bijvoorbeeld de quadriceps en de hamstrings rond de knie.” 

Verhouding

Het gaat in de Biodex om het meten van de verhouding tussen beide spieren. Iets wat je volgens Daniëlle met het blote oog niet kunt zien. “Een fysiotherapeut is dan aangewezen op hoe iemand beweegt. Soms kun je verschillen in spieren voelen, maar dat is een subjectief oordeel. De Biodex geeft getallen, zodat we het inzichtelijk kunnen maken.” Door de verhouding tussen de beide spiergroepen te meten bij beide benen, ontdek je volgens Rian de sterke en de zwakke plekken. “Voor sporters vertaalt zich dat bijvoorbeeld in de kans op een blessure. Door aan de hand van deze metingen gericht te trainen, kun je de verschillen ‘wegtrainen’ en de kans op blessures verkleinen.” 

Voor sporters kan een meting dus preventief werken. Deze week krijgen bijvoorbeeld de A-junioren van korfbalvereniging LDODK een meting. Voor de medewerkers van Fysio Gorredijk ook een mogelijkheid om meer ervaring met de Biodex op te doen. Ze hebben het apparaat nog maar enkele weken in huis. Volgens Rian kunnen de metingen ook helpen bij het herstel van blessures. “Je weet waar de verschillen of zwaktes zitten en kunt zo ook de voortgang in de gaten houden.”

Ouderen

Fysio Gorredijk wil de Biodex niet alleen inzetten bij sporters. Ook bij andere patiënten met terugkerende klachten kan de meting helpen. Rian: “We zien veel heup-, knie- en rugklachten, waarvan de oorzaak niet direct duidelijk is. Dan kunnen wij wel zeggen dat mensen met oefeningen de klachten kunnen verminderen, maar patiënten vragen zich weleens af waarom. Nu kunnen we gerichter aan de slag, omdat we de oorzaken beter kennen.” 

De inzet van de Biodex helpt dus ook bij het motiveren van herstel- oefeningen. “Wij kunnen onze adviezen beter onderbouwen. Bovendien helpt het bij de motivatie wanneer je kunt laten zien dat alle inspanningen ook effect hebben.” De Biodex is voor Fysio Gorredijk niet nieuw. Sporters die onder behandeling zijn bij de praktijk verwezen ze voor een meting met de Biodex wel door naar Medisch Centrum Zuid in Groningen, waar veel ervaring met topsport is. Daniëlle: “Maar er kwamen steeds meer mensen in de praktijk voor wie metingen met de Biodex ook zinvol kunnen zijn. Daarom is geïnvesteerd in eigen apparatuur.”

Schouderklachten

Er is al veel ervaring opgedaan met de Biodex rond knieproblemen. Fysio Gorredijk wil die kennis nu ook uitbreiden richting schouderklachten. “Je kan in principe ieder gewricht testen. We willen nu zelf onderzoek doen naar schouders. Er is een groep mensen met schouderklachten zonder dat we een aandoening kunnen vinden. Ook dit kan te maken hebben met disbalans is de spieren. Door samen met andere praktijken metingen uit te voeren willen we proberen meer inzicht te krijgen.”

fysiogorredijk.nl

Meer SA!

Afbeelding
Uitje in cabrio Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Flaeijel bij dagbesteding Aardemahuys Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
MFA De Tynje kan nu echt los Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe expositie bij Galerie Mildam: de natuur als inspiratiebron Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Jubbega wacht nog op eerste punten Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Sânman & Sikke in Witte Kerk Hemrik Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Crossers ontmoeten crossers Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Grootste Beatleshits in De Skâns Cultuur 23 uur geleden