Notaris Hendrik Helmer uit Beetsterzwaag.
Notaris Hendrik Helmer uit Beetsterzwaag.

Schenken kan ook op papier

Ondernemen

BEETSTERZWAAG Ook na het afschaffen van de zogenaamde jubelton blijft het mogelijk om geld te schenken zonder dat de fiscus daarvan meeprofiteert. Bijvoorbeeld via een papieren schenking, wat later duizenden euro’s erfbelasting kan schelen.

De jubelton was de afgelopen jaren populair. Er is veel gebruikgemaakt van de mogelijkheid om belastingvrij een fiks bedrag te schenken onder voorwaarde dat het voor een woning werd gebruikt. De regels zijn nu aangescherpt. “Er geldt een overgangsjaar”, vertelt notaris Hendrik Helmer uit Beetsterzwaag. “De jubelton is dit jaar gelijkgesteld met de eenmalige verhoogde vrijstelling van 28.947 euro, maar stopt in 2024. De eenmalige verhoogde vrijstelling blijft wel bestaan met als belangrijke voorwaarde dat de ontvanger tussen 18 en 40 jaar is.” 

Jaarlijkse schenking

Belastingvrij geld schenken blijft altijd mogelijk. Jaarlijks stelt de Belastingdienst hiervoor maximale bedragen vast. Ouders mogen ieder kind dit jaar 6.035 euro schenken, zonder dat de fiscus hiervan iets opstrijkt. Schenken aan iemand anders kan belastingvrij tot 2.418 euro. Helmer: “Van deze schenkingen hoeft de ontvanger geen aangifte te doen. Dat moet wel bij de eenmalige grotere giften, de joker die je één keer kunt inzetten. Je betaalt dan dus geen schenkbelasting, maar doet wel aangifte zodat de fiscus weet dat deze schenking is gedaan. Het is niet mogelijk de verschillende vrijstellingen te combineren.

Papieren schenking

Naast het daadwerkelijk overmaken van een schenking, is het ook mogelijk om op papier te schenken. Helmer: “Doe je dit in porties, dan scheelt dat direct en op termijn belasting. Je schenkt als ouder eigenlijk een bedrag aan je kind, waarna de kinderen het direct weer uitlenen aan de ouders. Het geld wordt dus niet overgemaakt. Voordeel van deze constructie is dat over deze geschonken bedragen na het overlijden van de ouders geen erfbelasting meer hoeft te worden betaald. Het is immers al van de kinderen.” Dit kan uiteindelijk duizenden euro’s erfbelasting schelen. 

Deze constructie betekent wel dat de ouders een schuld hebben bij de kinderen, waarover jaarlijks 6% rente moet worden betaald. Dat geld moet ook daadwerkelijk worden overgemaakt. “Je kunt dit zien als een extra gift, want het is een rentebetaling die dus voor de Belastingdienst niet meetelt als gift.” En wanneer de ouders deze rente eigenlijk niet kunnen missen, is er ook een oplossing. “De kinderen kunnen het dan ook weer terugstorten als gift aan de ouders. Kinderen mogen hun ouders namelijk ook maximaal 2.418 euro belastingvrij schenken. Deze bedragen worden ieder jaar aangepast.” 

De schenker kan de schuld aan de kinderen verrekenen met het vermogen in box 3. Hier zit volgens Helmer wel een addertje onder het gras. “De woning van de schenker is onbelast vermogen in box 1. Schenk je op papier, dan schenk je als het ware stenen. Maar daardoor bouw je schuld op in box 3. Dat geldt ook voor de kinderen. De vordering op de ouders valt ook in box 3. Komen ze in box 3 boven de vrijstelling van 57.000 euro per persoon (dit jaar), dan moeten ze over de rest vermogensbelasting betalen. Maar die belasting is lager dan de te ontvangen rente. Het is belangrijk dit per geval te bekijken.” 

Voor het schenken op papier is wel een notariële akte nodig. Het is niet mogelijk om de schenking in een keer voor meerdere jaren vast te leggen. Ieder jaar moet de notaris er aan te pas komen. Dat kost per keer 200 à 300 euro. “De eerste keer zijn de kosten hoger vanwege het opmaken van volmachten. Dan kunnen de ouders bij een latere schenking namens de kinderen tekenen en hoeven de kinderen niet iedere keer mee naar de notaris. De kosten wegen op tegen de besparing op erfbelasting later.”

Kleinkinderen

Kleinkinderen rechtstreeks laten meedelen in de erfenis kan de erfbelasting drukken. Je maakt dan gebruik van de vrijstelling van meerdere partijen. “Kleinkinderen hebben dezelfde vrijstelling voor erfbelasting als eigen kinderen. Maar dit moet je wel per testament regelen.” De Belastingdienst hanteert in de erf- en schenkbelasting verschillende tarieven. Tot 138.642 euro betaalt een partner of een kind 10%, kleinkinderen betalen 18% en overige ontvangers betalen 30%. 

Bij hogere bedragen wordt over dat extra deel meer belasting betaald: partner/kind (20%), kleinkinderen (36%), overigen (40%). Helmer waarschuwt voor mogelijk scheve gezichten wanneer het aantal kleinkinderen niet gelijk is verdeeld over het aantal kinderen. “Stel de zoon heeft één kind en de dochter vier. Dan wordt de erfenis van de grootouders ongelijk over de twee takken verdeeld. Dit kun je testamentair verrekenen met de hoogte van het kindsdeel.” notarishelmer.nl

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 10 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 10 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 10 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 24 apr, 12:29
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 24 apr, 11:27
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 24 apr, 11:26