Het team van Drukkerij Lageveen is blij met de nieuwe digitale pers.
Het team van Drukkerij Lageveen is blij met de nieuwe digitale pers. Foto: Sietse de Boer

Flexibiliteit door nieuwe digitale pers bij Lageveen

Ondernemen

GORREDIJK De bijna honderd jaar oude Drukkerij Lageveen uit Gorredijk heeft onlangs geïnvesteerd in een nieuwe digitale pers. Om sneller en goedkoper te werken. En om constante kwaliteit te leveren. “Wat wy allegear drukke? Wat net?”

In het verleden werden bij de drukkerij nog echte letterbakken gebruikt, met voor elke letter van het alfabet een keurig vakje. Zo ging dat in de tijd van oerpake Age. Oerpakesizzer Roelof Lageveen pakt het inmiddels heel anders aan. Hij heeft net een nieuwe digitale pers gekocht; het imposante apparaat staat te pronken in de drukkerij. Roelof geeft niet prijs hoeveel deze pers gekost heeft. “Mar dêr kinst in moai hûske fan keapje.” 

Ook in de winkel staat een nieuwe digitale pers, bedoeld voor kopietjes voor iedereen die binnenloopt. De oudere offsetpers staat naast zijn nieuwe collega en wordt dagelijks nog veel gebruikt. “Dy bliuwe wy ek brûken.” De digitale pers heeft als voordeel dat alles digitaal aangeleverd kan worden, waardoor het goedkoper en sneller is. Bovendien kunnen ook kleinere aantallen drukwerk, zoals geboortekaartjes, trouwkaarten en kleine oplages flyers en visitekaartjes verwerkt worden. Alleen voor grotere bestellingen doet de offsetpers nog dienst.

Geen verschil

Maar er is nog een belangrijk voordeel: de kwaliteit. Roelof pakt een stapel pas geprinte brochures. “Sjoch, de earste en de lêste ha krekt deselde kleur. Der is gjin ferskil.” De ruimte achter in de drukkerij staat vol blikken inkt, keurig naast elkaar gerangschikt op plankjes tegen de muur. In elk blik zit een PMS-kleur die gebruikt wordt voor een bepaalde opdrachtgever. “Dit wie froeger ús donkere keamer, mar dy ha wy no net mear nedich.” 

Het vak van drukker sterft helaas uit, stelt Roelof. Ook de opleiding tot drukker bestaat niet meer. Het is daarom ook moeilijk om personeel te vinden met specifieke drukkerijkennis. “De jeugd sit leaver achter de kompjûter en wol gjin smoarge hannen ha”, volgens Roelof. Tien jaar geleden waren er nog zo’n 2.500 drukkerijen in Nederland. Nu zijn er nog circa duizend van over. Gorredijk telde ooit drie drukkerijen, alleen Lageveen is nog over. “Wy binne grutsk dat wy der noch altyd binne.” 

Honderd jaar

In 2024 bestaat Drukkerij Lageveen honderd jaar. Met Roelof Lageveen (58) en zijn vrouw staat de vierde generatie aan het roer. Boven het bureau van Roelof hangt een ingelijst krantenartikel van De Woudklank, uit 1959. Lageveen drukte deze krant vroeger. Het artikel heeft als kopregel ‘In memoriam A. Lageveen’. In 1897 werd de 13-jarige Age Lageveen leerjongen bij Drukkerij Kiemstra in Gorredijk. ‘Door grote wilskracht en noeste vlijt wist hij zich op te werken tot meesterknecht’, vermeldt het artikel. Deze periode werd afgesloten door de overname van de drukkerij in 1924, het begin van het familiebedrijf dat nog steeds aan de Lijnbaan is gevestigd. 

De drukkerswereld heeft te maken met een flink gestegen papierprijs; dit jaar volgt er nog weer een prijsstijging. “En de enerzjykosten binne ek nochris ferdûbele”, schudt Roelof zijn hoofd. In de drukkerij liggen stapeltjes fleurig en kleurig drukwerk te wachten op de klant. Posters voor de bouw. Enveloppen voor de gemeente. Lesboeken voor scholen. Uitnodigingen voor een bingo-avond. Informatie voor de kerk. Een kalender voor een installatiebedrijf en werkbriefjes voor een ander bedrijf. Drukkerij Lageveen drukt en werkt voor alles en iedereen. 

In de eigen studio ontwerpen zij complete huisstijlen, maar ook kleine opdrachten. Het kleinschalige team maakt de ontwerpen namelijk meteen gereed voor productie op de pers, printers en voor online gebruik. Drukken ze werkelijk alles wat er te drukken valt? Roelof twijfelt geen seconde: “Wat net?” 

drukkerijlageveen.nl

Meer SA!

Afbeelding
Gevoelige keuze voor Sport Vereent Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Partijen rond De Kompenije weer aan tafel Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Debuut van The Spaltenbridge Band Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Van Teyens Fundatie helpt Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Oproep: Hoe bespaart u energie? Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Huurwoningen versneld verduurzaamd Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Uitlaten in het donker Column 13 uur geleden
Afbeelding
Lezing: Wat deed Bommen Berend in Opsterland? Cultuur 30 nov, 19:27