Peter en Fokje Postma runden hun winkel altijd met groot plezier.
Peter en Fokje Postma runden hun winkel altijd met groot plezier.

Einde in zicht voor Petri Bloembinderij

Ondernemen

GORREDIJK Ze hebben 63 jaar samen in de winkel gestaan, maar op 1 december is het echt gedaan. Peter (86) en Fokje (84) Postma zetten er dan een streep onder. Petri Bloembinderij sluit de deuren. “Wy binne no noch by ús folle ferstân”, lacht Peter Postma. “En wy kinne wol miene dat wy hjir altyd bliuwe kinne, mar dat is fansels net sa.”

Sinds 1974 verkoopt de familie Postma bloemen en planten vanuit het markante winkelpand aan de kop van de Hoofdstraat. Maar dit is niet de locatie waar het bloemenavontuur begon. Dat was in 1959 namelijk aan de overkant van de Hoofdstraat, in een winkel die nu onderdeel is van Primera. Het waren ook niet alleen bloemen en planten wat ze verkochten. Voordat ze naar hun huidige locatie verhuisden, hadden ze naast hun eerste bloemenzaak in de Hoofdstraat ook nog een dierenspeciaalzaak aan de Brouwerswal. “En doe kaam dit plak beskikber en ha wy alles hjirhinne ferhûze.” 

In de eerste jaren was het pand opgesplitst in twee gedeelten. De bloemen en planten aan de ene kant, de dierbenodigdheden aan de andere kant. Eind jaren zeventig kozen Peter en Fokje ervoor om alleen met de bloemen en planten verder te gaan. “Foar dy tiid hienen wy doe in hiele grutte blommesaak.” Het was ook de tijd dat Petri wijd en zijd bekend stond vanwege de bruidsboeketten en de rouwboeketten. “Wy ha echt honderden en honderden bruidsboeketten makke, yn de hiele provinsje. Moai wurk, ek om foarôf mei it bruids- pear te praten en te oerlizzen oer wat it wurde moast.” 

Petri Bloemen was 57 jaar lid van de Fleurop-organisatie. Dat betekende veel bestelde boeketten die bezorgd moesten worden. Peter Postma kwam overal. “Der wie ris in frou yn De Miente dy’t tsjin my sei: ‘Alle kearen at ik jo sjoch, sjoch ik blommen.’ Moai net?” Ondanks hun al gevorderde leeftijd nemen ze nu met weemoed afscheid van de bloemenzaak. Ze hebben het altijd met gedrevenheid en groot plezier gedaan. “En at it wurk dyn hobby is, dan hoechst it hiele libben net mear te wurkjen.” 

De winkel blijft met verse snijbloemen open tot 1 december. Andere voorraad, zoals planten en potten, wordt niet meer aangevuld. Daarvoor geldt een leegverkoop. Het pand is inmiddels verkocht. Waar ze zelf naartoe gaan weten ze nog niet. Peter en Fokje Postma willen iedereen bedanken die ooit in onze winkel geweest is. “Al dy minsken ha bydroegen oan ús freugde en gelok.”

Meer SA!

Afbeelding
ODV op valreep naast Koostertille Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Laat je niet oplichten, ook niet digitaal Column 18 uur geleden
Afbeelding
Tynje brengt ode aan Freddy met Iepenloftspul Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Marianne Pen krijgt Fairtrade certificaat Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Kijk: de derde NoSa! NoSa 31 mrt., 17:42
Afbeelding
Start vlooienmarkten in Bakkeveen Cultuur 31 mrt., 16:21
Afbeelding
Bakkeveen vecht voor hachje in derde klas Sport 31 mrt., 16:00
Afbeelding
Renovatie van de trap Column 31 mrt., 12:59